Így védd meg magad a negatív emberektől! Ne hagyd, hogy befolyásolják az életedet

Mindannyiunk környezetében vannak olyan emberek, akik megnehezítik az életünket. Egy barát, aki leszívja az energiánkat, egy családtag, aki nincs tekintettel a körülötte élőkre, vagy egy másik, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy minél kevésbé legyünk magabiztosak.

A reziliencia a pszichológiában azt a képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után. És bizony vannak körülöttünk olyan emberek, akik miatt stresszesebbek vagyunk, nehezebben birkózunk meg a mindennapi feladatainkkal, sőt még a rezilienciánkra is hatással vannak. Carla Shuman pszichológus tippjei segítenek, hogy felismerd azokat az embereket, akik hátráltatnak a mindennapjaidban.

Mindenekelőtt fel kell mérnünk, hogy az emberek hogyan hatnak ránk érzelmileg. Sok esetben, például a munkahelyünkön nem tudjuk megválogatni, hogy kikkel dolgozunk együtt, de ha felismerjük, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlünk a környezetünkben lévő emberek, az segíthet abban, hogy kontrollálni tudjuk az életünkre gyakorolt hatásukat, megvédjük magunkat a negativitástól.

Ismerd fel a mintákat

Úgy tudunk változtatni a berögzült helyzeten, hogy elkezdjük észrevenni az újra és újra megjelenő mintákat. Ha felismered, hogy bizonyos emberekkel történő beszélgetés után levertnek vagy kimerültnek érzed magad, gondolkozz el azon, hogy mi az, amin tudsz változtatni. Lehet, hogy a munkatársad állandóan panaszkodik, vagy van egy barátod, akinek állandóan tanácsokra van szüksége. Ha a kapcsolat tartós és jelen van benne a kölcsönös bizalom, képesek lehetünk őszintén és közvetlenül kezelni az ilyen helyzeteket. Ha azonban olyasvalakivel tapasztalsz hasonlókat, akit nem ismersz olyan régóta vagy felületes a kapcsolatotok, engedd meg magadnak, hogy nem állsz minden esetben a másik rendelkezésére.

Jólesne egy kis támogatás?
Jólesne egy kis támogatás?Johner Images / Getty Images Hungary

Vannak kapcsolatok, amiknek a befejezésével valójában csak nyerünk. Azonban a szakítás nem minden esetben jelent megoldást, gondolj csak egy munkaviszonyra. Ilyenkor érdemes arra összpontosítani, hogy hogyan tudod megvédeni magad a negativitástól. Ha a másik ember sokat panaszkodik, bántó dolgokat mond vagy negatívan viselkedik, az egy idő után hatással lesz ránk, mérgezővé válhat számunkra a rendszeres kapcsolattartás.

Ilyen esetekben segíthet, ha te pozitívan állsz a dolgokhoz, ha pedig ez kevésnek bizonyul, törekedj arra, hogy a negatív beszélgetéseket ellensúlyozandó, tölts elég időt azokkal az emberekkel, akik motiválnak, feltöltenek és segítenek szebb színben látni a világot.

A reziliencia képességét befolyásolja a kapcsolataink minősége, valamint a saját nézőpontunk, attitűdünk is. Éppen ezért ne gondolkozz sokat, ha úgy érzed, hogy jólesne egy kis szünet, vagy ha korlátoznád a kapcsolattartás gyakoriságát. A mentális egészséged megőrzése érdekében jó, ha átgondolod, hogy kinek mekkora teret engedsz az életedben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra