Sok magyart veszélyeztetnek így munkahelyén, pedig tilos lenne

munkahely veszély
Olvasási idő kb. 3 perc

A hőségben végzett munka veszélyeire és a védőintézkedések szükségességére hívja fel a figyelmet a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Támogatják azt a nemzetközi javaslatot, hogy extrém időjárás esetén a dolgozót mentesítsék a munkavégzés alól anélkül, hogy ez bérkiesést jelentene számára.

A hőség nemcsak kényelmi kérdés: biztosan hallottál róla, hogy több százan haltak meg idén hőgutában a mekkai zarándoklaton, de nem kell ehhez olyan messze menni: az Európai Unióban május és szeptember között minden második napon halálos balesetet okoz a hőhullámok okozta úgynevezett hőstressz, amely számos betegség kiváltója is. 

Kánikulában különösen veszélyesek lehetnek egyes munkahelyek

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) munkahelyi hőségprotokoll kidolgozását és ennek a kollektív szerződésekbe történő beépítését javasolja a jelenleginél jóval gyakoribb hatósági ellenőrzések mellett, hogy megelőzhető legyen a hőguta és a hőstressz a dolgozók körében.

Hőségben még az olyan munkahelyek is veszélyesek lehetnek, amelyek egyébként nem azok
Hőségben még az olyan munkahelyek is veszélyesek lehetnek, amelyek egyébként nem azokdgdimension / Getty Images Hungary

Támogatják azt a nemzetközi javaslatot is, amely szerint az extrém hőterheléssel járó időszakokban biztosítani kell a dolgozók számára a munkavégzés felfüggesztésének jogát anélkül, hogy ez bérkiesést jelentene számukra. Az ötlet onnan származik, hogy a MASZSZ a spanyol Fundación Primero de Mayo európai partnereként részt vett az AdaptHeat elnevezésű projektben, amely a hőség elleni munkahelyi védőintézkedések szükségességére hívja fel a figyelmet.

A klímaváltozás okozta forró nyarak Magyarországon különösen nagy veszélyt jelentenek a dolgozó emberekre, hiszen a hazai munkahelyek nagy többsége nem klimatizált, s a munkáltatók gyakran a meglévő munkavédelmi előírásokat sem tartják be

hangsúlyozta a Pénzcentrumnak Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke, aki szerint szükség van egy automatikusan aktiválódó mérőrendszerre, amely jelzi a veszély fokozatát, és ennek fényében a munkáltatóknak megfelelő védelmi lépéseket kellene tenniük.

A munkáltatók és a kormány közös felelőssége

A szakszervezeti vezető kiemelte, hogy a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége. Hozzátette, hogy szigorú büntetést kéne kiszabni arra a munkáltatóra, amelyik kánikulában figyelmen kívül hagyja az előírásokat, és ezzel veszélybe sodorja az ott dolgozó emberek egészségét vagy akár az életét.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek