Kevesebb pihenőidő és bérpótlék jár, ha ilyen helyen dolgozol

GettyImages-sb10064925d-001
Olvasási idő kb. 3 perc

Más szabályok vonatkoznak az olyan munkahelyekre, amelyek megszakítás nélküli tevékenységet folytatnak. A foglalkoztatónak ilyen esetben jóval nagyobb a mozgástere a többi között a pihenőidő meghatározása, a munkabeosztás és a munkaidőkeretet megállapítása terén.

A megszakítás nélküli tevékenységet folytató munkáltatónak a működése csak rövid időre szünetelhet, ezért ezekre a vállalatokra más szabályok vonatkoznak – derül ki a HR Blog összeállításából. Sokkal nagyobb az ilyen foglalkoztató mozgástere például a munkanapok beosztásával kapcsolatban. Beoszthatja munkavállalóját vasárnapra és munkaszüneti napra is, ráadásul előbbi esetében nem is kell ezért bérpótlékot fizetnie. A munkaszüneti napokra (ezek: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25–26.) az ilyen helyen dolgozóknak is jár a 100 százalékos bérpótlék.

A napi pihenőidővel kapcsolatos szabályok is máshogy alakulnak. Normál munkahelyeken a napi munka befejezése és a következő munkanap megkezdése között legalább 11 órának el kell telnie, ám megszakítás nélküli tevékenységet folytató munkáltató esetében ez 8 órára mérséklődik. Amennyiben a foglalkoztató egyenlőtlen munkaidő-beosztással dolgoztat (például munkaidőkeretben), akkor dolgozói számára havonta legalább 1 heti pihenőnapot kell biztosítania. Vagyis megtörténhet az is, hogy az ilyen helyen dolgozóknak 6 napnál többet kell egybefüggően dolgozniuk. Ettől természetesen a havi pihenőnapok száma nem változik, ugyanúgy jár a 7 nap.

Mi számít megszakítás nélküli tevékenységnek?

Az számít ilyen munkahelynek, ahol naptári naponként 6 órát meg nem haladó időtartamban vagy naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel a tevékenység. Feltétel az is, hogy a tevékenység társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására irányuljon (ilyen például az atomerőmű, a vízmű, a rendőrség vagy a tűzoltóság), vagy pedig a termelés technológiájából fakadóan gazdaságosan vagy rendeltetésszerűen másként ne lehessen folytatni.
A rendőrség és a mentők például ilyen munkahelyek – más időbeosztással dolgoznak
A rendőrség és a mentők például ilyen munkahelyek – más időbeosztással dolgoznakzozzzzo / Getty Images Hungary

Változnak a munkaidőkeret szabályai is

Munkaidőkeret alkalmazása esetén is rugalmasabbak a szabályok: normál munkahelynél ennek maximális időtartama 4 hónap vagy 16 hét lehet, megszakítás nélküli tevékenységet folytató foglalkoztatónál viszont ez 6 hónapra vagy 26 hétre módosul. (A munkaidőkeret az az időszak, amin belül a munkaidő rugalmasan osztható be. A szokásos megkötéseknek, mint például a heti öt nap, napi nyolc óra munka, ilyenkor csak a munkaidőkeret egészére számított átlagban kell teljesülniük.)

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek