A multivitaminok a leggyakrabban használt étrend-kiegészítők a világon. Népszerűségük gyorsan nőtt az elmúlt néhány évtizedben. Vannak, akik úgy vélik, hogy javíthatják az egészséget, kompenzálhatják a rossz étkezési szokásokat, és még a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.
Ez a cikk a multivitaminok mögött meghúzódó tudományos bizonyítékokat vizsgálja, és persze hogy nem javasoljuk konkrétan azok szedését vagy mellőzését az alábbi információk ellenére. A kutatások eredményei nem arra adnak választ, hogy érdemes-e vásárolnod multivitamin-készítményeket, hanem annak jártak utána, vajon egyes konkrét betegségeket valóban képesek-e megelőzni ezek a készítmények.
A multivitaminok olyan kiegészítők, amelyek sok különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, néha más összetevőkkel együtt. Mivel nincs pontos szabvány arra vonatkozóan, hogy mi minősül multivitaminnak, tápanyag-összetételük gyártónként és termékenként változhat.
Mit tartalmaznak a multivitaminok?
Tizenhárom vitamin és körülbelül 15 ásványi anyag elengedhetetlen az egészségünkhöz. Sokan ezek közül enzimeket és hormonokat termelnek, növelik az immunitást, és fenntartják az idegek és a szervek megfelelő működését, vagy legalábbis segítséget nyújtanak ebben a szervezetünknek. A testünknek szüksége van ezekre a tápanyagokra a szaporodáshoz, karbantartáshoz, növekedéshez és a testi folyamatok szabályozásához.
A multivitaminok sok ilyen vitamint és ásványi anyagot kínálhatnak – de változó mennyiségben. Más összetevőket is tartalmazhatnak, például gyógynövényeket, aminosavakat és zsírsavakat.
Ezenkívül egyes kiegészítők olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel, ezért fontos, hogy ha gyógyszert szedsz, beszéld meg az orvosoddal, milyen vitaminokat vennél be mellette.
Multivitaminok és szívbetegségek
A szívbetegség az egyik vezető halálok világszerte. Míg egyesek úgy vélik, hogy a multivitaminok fogyasztása segíthet megelőzni a szívbetegségeket, a kutatások nem támasztják alá ezt határozottan. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a multivitaminok összefüggésben állnak a szívroham és a szívbetegségek miatti halálozás kockázatának csökkenésével, míg mások nem mutatnak ilyen hatást.
A Physicians' Health Study II több mint 14 000 középkorúnál vizsgálta a napi multivitamin-használat hatásait több mint egy évtizeden keresztül, és nem talált csökkenést a szívinfarktus, a stroke és a halálozások számában. Egy újabb tanulmány azonban feltárta, hogy a nők körében a több mint 3 éven át tartó multivitamin-szedés összefüggésbe hozható a szívbetegség miatti halálozás kisebb kockázatával.
Multivitaminok és rák
A multivitamin-használattal és a rákkockázattal kapcsolatos bizonyítékok szintén vegyesek. Egyes tanulmányok szerint nincs hatással a rák kialakulásának megelőzésére, míg mások a multivitamin-használatot a megnövekedett rákkockázathoz kötik, például dohányosok és idősek esetében. Az egyik áttekintés öt randomizált kutatást vizsgált, amelyekben 47 289 ember vett részt. E szerint 31%-kal alacsonyabb a rák kockázata azoknál a férfiaknál, akik multivitamint szedtek, ám a nőknél nem volt ilyen hatás.
Két megfigyeléses tanulmány – az egyikben csak nők, a másikban férfiak és nők egyaránt részt vettek – a hosszú távú multivitamin-használatot a vastagbélrák kockázatának csökkenéséhez kötötte.
A multivitaminoknak lehet más egészségügyi előnye?
Nagyon is, és nem csak olyan, amivel kapcsolatban vegyesek az eredmények. A multivitaminokat számos más célokat illetően is tanulmányozták, beleértve az agyműködés és a szem egészségének javítását.
Számos kis tanulmány, amely meghatározott populációkat vizsgált, azt találta, hogy a multivitaminok javíthatják az idősebbek memóriáját.
A multivitaminok a hangulatodat is befolyásolhatják. A kutatások nemcsak a rossz hangulat és a tápanyaghiányok, hanem a táplálékkiegészítők, valamint a szorongás és depresszió csökkent tünetei között is összefüggéseket tárták fel. Más tanulmányok azonban alig vagy egyáltalán nem mutatnak változást a hangulatban a multivitamin-fogyasztás hatására.
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció világszerte a vakság egyik vezető oka. Egy tanulmány kimutatta, hogy az antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása lassíthatja a progresszióját, és segíthet megelőzni a betegség kialakulását. Ezenkívül néhány bizonyíték arra utal, hogy a multivitaminok csökkenthetik a szürke hályog, egy másik széles körben elterjedt szembetegség kialakulásának kockázatát.
És még néhány fontos dolog, amikről érdemes tudnod
Ha valaki multivitaminokat szed, és sok tápanyagban gazdag ételt fogyaszt, több tápanyagból meghaladhatja az ajánlott napi bevitelt. A várandósoknak különösen óvatosnak kell lenniük az A-vitamin bevitelével kapcsolatban, mivel a túlzott bevitel összefüggésbe hozható veleszületett fogyatékosságokkal.
A D-vitamin toxicitása ritka, és nem valószínű, hogy multivitamin-használat következtében alakul ki. Az A-vitamin toxicitása azonban gyakoribb a tudományos kutatások szerint – erre is érdemes figyelned, ha szedsz belőlük.
A dohányosoknak kerülniük kell a nagy mennyiségű béta-karotint vagy A-vitamint tartalmazó multivitaminokat, mivel ezek a tápanyagok növelhetik a tüdőrák kockázatát.
Bizonyos ásványi anyagok, például a vas nagy dózisban gyomorpanaszokat, székrekedést, hányást és ájulást okozhatnak. A vas egy bizonyos mennyiségen túl korlátozhatja a szervezet cinkfelvételi képességét is. Különösen a férfiaknak kell figyelniük a vasfogyasztásukra, mivel általában többet raktároznak el belőle, mint a nők.
Kell szedned multivitamint?
Bizonyos populációk számára határozottan előnyösek lehetnek a multivitaminok, például az idősebb felnőtteknek. A B12-vitamin felszívódása az életkorral csökkenhet. Ezenkívül az idősebbeknek több kalciumra és D-vitaminra lehet szükségük – ebben szintén hasznosak lehetnek ezek a készítmények.
A vegánok és vegetáriánusok számára is előnyösek ezek a készítmények. Mivel a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg, a növényi étrendet követőknél nagyobb a vitaminhiány kockázata. Hiányozhat belőlük a kalcium, a cink, a vas, a D-vitamin és az ómega-3 zsírsavak is.
A súlycsökkentő műtéten átesett emberek számára is kedvező lehet a multivitamin, hiszen alacsony kalóriatartalmú diétát tartanak, vagy nem jutnak elegendő tápanyaghoz pusztán élelmiszerekből.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés