Egy lengyel élelmiszeripari technológiai kutatók által jegyzett, 2022-es szakirodalmi áttekintés azt állapította meg, hogy a mikró megfelelő – sőt mi több – egészséges alternatíva lehet az élelmiszerek melegítésére. Más kutatások mindazonáltal arra jutottak, hogy használatának lehetnek bizonyos kockázatai, amelyek akár az egészséget is veszélyeztetik.
Így működik a mikró
A mikrohullámú sütők elektromágneses sugárzás révén melegítik fel az ételt. Ez a sugárzás hasonló, mint amit a rádióhullámoknál is alkalmaznak, de magasabb frekvenciájú, ami lehető teszi, hogy kölcsönhatásba lépjen az étellel.
A sugárzás nem ionizáló hatású, így nincs befolyással a DNS-re és a kémiai szerkezetekre, mint a röntgen- vagy a gamma-sugárzás.
A technológiáról dióhéjban annyit kell tudni, hogy a mikró egy magnetronnak nevezett elektroncsövet tartalmaz, amely mikrohullámokat generál. Ezeket a hullámokat a készülék fém belseje visszaveri, így azok behatolnak az ételbe, miközben a mikrohullámú energia hővé alakul. Egyes ételek, mint a zöldségek, azért melegszenek fel gyorsabban a mikróban, mert magasabb a víztartalmuk.
Nem teljesen veszélytelen a használata
A mikróval kapcsolatos leggyakoribb aggodalom a sugárzás szivárgásának veszélye, ami potenciálisan károsíthatja az emberi egészséget. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy amíg a mikrót a gyártó utasításai szerint rendeltetésszerűen, megfelelő karbantartás mellett használják, nem bocsáthat ki káros sugárzást. Esetleges sérülése azonban már veszélyessé teheti. Ehhez elegendő lehet az ajtópánt vagy a tömítés károsodása, vagy akár az, hogy az ajtó nem záródik tökéletesen.
Kimutatták, hogy a mikrohullámoknak való nagymértékű kitettség súlyos egészségügyi problémákat, köztük bőrégést vagy szürkehályogot okozhat.
A szakértők ennek tükrében azt javasolják, hogy használata közben ne állj közvetlenül a mikró előtt, és mindig ügyelj rá, hogy a gyermek is biztonságos távolságban legyen tőle.
Tovább lehetséges kockázatok
Bár ez nem fenyegeti közvetlenül az egészséget, gyakran felmerül, hogy a mikrózás nagyobb tápanyaveszteséggel járhat más főzési módszerekhez képest. A szakértők viszont éppen azt állítják, hogy elősegíti a vitaminok és ásványi anyagok megőrzését. Ennek az az oka, hogy a mikrohullámú sütőben rövid idő alatt, víz felhasználása nélkül lehet megmelegíteni az ételt, szemben a hagyományos főzési módszerekkel, melyeknél a folyamat során tápanyagok mosódhatnak ki.
A Harvard Health egyenesen arra jutott, hogy a mikrohullámú sütő használata különösen előnyös lehet a zöldségek C-vitamin-tartalmának megőrzésének tekintetében.
A káros vegyi anyagok felszabadulása ellenben valós veszély lehet. Kutatások kimutatták, hogy az élelmiszerek műanyag dobozokban történő melegítése során biszfenol-A (BPA) és ftalátok kerületnek az ételbe. Ezeket az anyagokat olyan kockázatokkal hozzák összefüggésbe, mint
a hormonális zavarok, a fejlődési rendellenességek, az emberi reprodukcióra gyakorolt káros hatások, valamint a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának megnövekedett kockázata.
A bolti kínálatban ugyan számos műanyag csomagolású élelmiszer kapható, amelyről a gyártók azt állítják, hogy biztonságosan melegíthetők a mikróban, a szakemberek óvatosságra intenek, és azt javasolják, hogy a biztonság kedvéért melegítés előtt helyezd át tartalmukat egy üvegedénybe.
Ez a fajta óvatosság talán túlzásnak tűnik, de a legújabb kutatási eredmények alapján nem teljesen alaptalan. A Nebraska Egyetem 2023-as tanulmánya például megállapította, hogy a bébiételek csomagolásából nagyobb mennyiségű mikroműanyag-szennyezés szabadulhat fel a mikrózás folyamán.
A lehetséges veszélyek között említik azt is, hogy a mikróban néha egyenetlenül melegszik át az étel, így hideg részek maradhatnak benne, ahol a káros baktériumok életben maradhatnak. A megfelelő melegítési idővel és a kavargatással azonban ez elkerülhető.
Tippek a mikró biztonságos használatához
Ha szeretnéd minimálisra csökkenteni a mikró használatának potenciális veszélyeit, akkor a szakemberek szerint a következő tanácsokat érdemes megszívlelned:
- Mindig kövesd pontosan a használati útmutatóban foglaltakat – külön tekintettel a biztonsági előírásokra.
- Csak olyan edényt tegyél a mikróba, amely biztosan alkalmas ilyen célra.
- Ne használd a mikrót, ha az ajtaja sérült, eldeformálódott vagy nem záródik megfelelően.
- Ne melegíts benne vizet és más folyadékokat a gyártó által meghatározott időkereten túl.
- Rendszeresen tisztítsd meg a mikrót, kitérve a belsejére és az ajtajára is, de kerüld a durva, súroló hatású anyagok használatát.
Arról, hogy miért veszélyes, ha soha nem tisztítod meg a mikrót, itt olvashatsz bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés