Meglepő oka van a babáknak arra, hogy rugdossanak az anyaméhben

Olvasási idő kb. 4 perc

A baba rúgásának érzése a terhesség normális velejárója. Egy új tanulmány azonban most egy kicsit több betekintést enged abba, hogy miért rúg a magzat – és hogyan segíti elő mindez a fejlődését.

A méhen belüli rúgás összefügghet az agy fejlődésével – állítják a kutatók. A rugdosás segíthet ugyanis a magzatnak „feltérképezni” testét és felfedezni környezetét.

Amit a tanulmány megállapított

A kutatók 19 újszülött alvási szokásait elemezték a 31. és 42. hét között. Azt vizsgálták, hogy a magzat milyen agyhullámokat produkál, amikor alvása REM-szakasza közben rúgni kezd.

Amikor például a magzat mozgatja a jobb kezét, azonnal agyhullámokat generál a bal agyfélteke azon részében, amely a jobb kéz érintését dolgozza fel. Az agyhullámok rendkívül gyorsak a koraszülötteknél. Mire a babák néhány hetesek lesznek, a gyors agyhullámok eltűnnek.

A babák nem szórakozásból rúgnak
A babák nem szórakozásból rúgnakLove portrait and love the world / Getty Images Hungary

A kutatássorozat végére kiderült: a rúgás a babáknak sokkal inkább a feladata, mint unaloműző szokása, és nagyon hasznos, ha csinálják. A magzati rúgások a harmadik trimeszterben segítik a csecsemőt az érzékszervekhez kapcsolódó agyterületek fejlesztésében. A tudósok szerint mindezeken túl az is a szerepük, hogy segítsenek a babának kialakítani a saját testük érzését.

„A korai fejlődési időszakban a spontán mozgás és a környezetből származó visszacsatolás szükséges az állatok, például a patkányok agyának megfelelő feltérképezéséhez. Most tudtuk igazolni, hogy mindez az emberekre is igaz”

– osztotta meg Lorenzo Fabrizi, a kutatás vezetője.

„Már rutinnak számít, hogy a csecsemőket kiságyukban bepólyázzák, vagy épp jól betakarják. Ez lehetővé teszi számukra, hogy érezzenek egy felületet, amikor végtagjaikkal rúgnak, mintha még mindig az anyaméhben lennének” – fűzte hozzá.

Kimberley Whitehead, a londoni University College Biosciences részlegének kutatója szerint az eredmények segíthetnek a kórházaknak optimális környezetet biztosítani a koraszülöttek számára.

A csapat felfedezése a csecsemők agyi aktivitásának mozgással kapcsolatos változásairól hatással lehet a jövőbeli tanulmányokra.

„Meglepődtünk azon, hogy bár a mozgás által kiváltott gyors agyhullámok néhány héttel az átlagos születési idő után eltűnnek, a mozgás továbbra is lassú agyhullámokat vált ki” – mondta Whitehead, kiegészítve azzal: a különböző típusú agyhullámok különböző funkciókat látnak el. Ez a kutatás kimutatta, mennyire nagy változás következik be ebben a korban is, mivel az alvás különböző típusai bizonyos agyhullámmintázatokhoz kapcsolódnak.

Whitehead hangsúlyozta, hogy azt tervezik, folytatják a csecsemők mozgásának tanulmányozását, de arra is összpontosítanak, hogyan dolgozzák fel az agyfejlődés egyes aspektusait, például az érintést és a fájdalmas ingereket.

„Úgy gondolom, hogy ez a kutatás nagyon érdekes eredményeket hozott” – húzta alá dr. Scott Sullivan, a charlestoni Dél-karolinai Orvostudományi Egyetem professzora. „Nemcsak a késői terhességben bekövetkező kritikus agyfejlődést mutatja meg jobban, hanem azt is, hogy az aktív alvásmozgások nagymértékben hozzájárulnak a kortikális feltérképezéshez” – részletezte a professzor. 

„Az orvostársadalom már sokat tud a magzati mozgások minőségéről, gyakoriságáról és érzékelhetőségéről” – fűzte hozzá a témában dr. Amber Samuel, a houstoni Obstetrix Medical Group orvosigazgatója.

A 9-10 hetes szórványos mozgások szervezettebbé válnak a második trimeszterben. Az anyák már 15 hetesen érezhetik a magzatrúgást. Ahogy az agy fejlődik, a magzat rugdos, és reagál saját agyi tevékenységére, valamint az anyai mozgás, hang, hőmérséklet és egyéb ingerek változásaira.

„A magzatrúgás több célt is szolgál” – jegyezte meg Sullivan. „Az első az, hogy megmozgatja az izmokat és a végtagokat. Az ingerekre adott válaszokat is mutatja, és ahogy a jelenlegi tanulmány is sugallja, segít az agynak a térérzékelés érdekében kapcsolatokat létesíteni.”

Az orvosok még mindig nem tudják, mit jelent a mozgás gyakoriságának változása. Sok magzatnak a szokásosnál hosszabb inaktív időszaka van. Az egyik gyakran használt „rúgásszámláló” rendszer azt sugallja, hogy az anyáknak 2 óránként 10 mozdulatot kell érezniük.

„Minden egészséges baba mozog, de egyes babák anyukái nem érzik annyira, mint mások”

– tette hozzá.

„Sok nő nem érez külön mozgásokat egy elfoglalt délutánon, ezért azt javaslom, hogy figyelje babáját olyan időszakban, amikor már tudja, hogy aktív, és amikor nincs más zavaró tényező, érdemes például este. Ha a mozgás jelentősen csökken, vagy hiányzik, érdeklődni kell orvosuknál a további lépésekről” – figyelmeztetett a szakember. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek