18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Leálltál a szexszel? Mutatjuk, milyen következményekkel számolhatsz!

Életünk különböző szakaszaiban libidónk is velünk változik. Nem ugyanakkora a szex iránti lelkesedésünk egy párkapcsolat elején, mint a sokadik évben vagy épp a gyermekágyas időszakban, és sokan megfigyelik kedvük csökkenését az életkor előrehaladtával is. Mindez teljesen rendben van, mint ahogy az is, hogy vannak, akik számára a szex soha nem is volt nagy eset. Az is igaz viszont, hogy akármelyik csoportba is tartozunk, a szexszel való leállás testi és lelki egészségünkre is erőteljes hatást gyakorol.

Arról, hogy a szex mennyi áldásos hatással van lelkünkre, mentális és fizikai állapotunkra, mi is több alkalommal írtunk már. Bár a jó bornak nem kell cégér, nem volt haszontalan elmondani, hogyan segít megőrizni a keringési rendszer egészségét és a párkapcsolat stabilitását is a rendszeres és kielégítő szex, mint ahogy azt sem, hogyan segítheti a rendszeres maszturbálás önbecsülésünket és jó közérzetünket.

Ha elfogadjuk a tényt, hogy a szex (feltéve persze, hogy az abban résztvevők mindegyike számára élvezetes) egészséges és pozitív hatással van a testünkre, el kell fogadjuk azt is, hogy a szex hiánya problémás lehet, már csak amiatt is, hogy a fentebb felsorolt előnyöktől elesünk általa. 

De mik is ezek az előnyök, mik a szex hiányából eredő hátrányok, és mennyire érintik ezek a nőket és a férfiakat, milyen hatással vannak a párkapcsolatra? Ebben a cikkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána. 

Szex és libidó

Evés közben jön meg az étvágy. Lehet, hogy eddig nem tűnt fel, de kis utánagondolással magad is megerősítetted, hogy a szex valami olyasmi, amire rászokni és amiről leszokni is nagyon könnyű tud lenni. Ahhoz, hogy az ember még többet és többet akarjon, elég néhány jól sikerült együttlét. Jó volt, megint szeretnénk csinálni, megint jó, megint vágyunk rá: ezekben az estekben libidó és szex kölcsönösen erősíti egymást. De éppígy van fordítva is. Ma nincs kedvem, mert fáradt vagyok, másnap nem lesz rá idő, mert korán kell kelni, aztán nincs szex, mert már kedv sincs hozzá. Elég néhány kihagyás a megszokott rendszerességből, hogy az ember úgy érezze, tulajdonképpen szex nélkül is prímán el lehet lenni. Ha eleve nem vagytok sokszor együtt, valószínűleg kevésbé érzitek meg, ha egy-egy stresszesebb időszakban megcsappan az együttlétek száma. Ha pedig elég annyi, amennyi így van, semmi probléma. Ha viszont egy viszonylag gyakori együttlétről esik vissza drasztikusan a szám, érdemes odafigyelni, nehogy azon kapjátok magatokat, hogy minden más időtöltés csábosabbnak tűnik. Ha elindul egy ilyen tendencia, érdemes közbelépni és egy emlékeztető együttléttel felidézni, mi is volt olyan jó a szexben. 

Szex és hangulat

Tény, hogy sok más örömforrás is létezik az életben, de abban talán egyetértünk, hogy a szex az egyik legkellemesebb ezek közül. És messze nem csak a fizikai része miatt. A jó szex olyan érzelmi pluszt is ad, ami segít a hétköznapokban kiegyensúlyozottabbnak, derűsebbnek lenni. Ebben több tényezőnek is szerepe van. Szex közben egyrészt nagyon sok a bőr-bőr kontaktus, ami fajunk számára az egyik legnagyobb komfortot nyújtó dolog. Ahogy egy kisbaba is megnyugszik szülei karjaiban, egy felnőtt embert is örömteli nyugalommal tölt el, ha rendszeresen van része bőrkontaktusban. Szex közben ráadásul olyan hormonok is felszabadulnak, amelyek pozitívan befolyásolják a hangulatunkat, sőt erősítik az intimitást és a párunkhoz való kötődést, vagyis nagyon fontos szerepük van abban, hogy a párkapcsolatunk stabil és érzelmileg is kielégíthető. Nem állítható, hogy akinek az életében kevesebb a szex, az ez okból szomorúbb vagy kiegyensúlyozatlanabb lesz, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, milyen hatalmas pluszt jelen lehet az, ha rendszeresen van kihez hozzábújni. 

Szex és szexuális funkciók

A szex egyfajta tréningje is szaporító szervrendszerünknek. A rendszeres és üzemszerű működtetéstől minden olajozottabban megy, akár férfiakról, akár nőkről van szó. A nedvesedés például sokkal könnyebben indul be, ha rendszeresen van rá szükség, a gyakori szex segít hosszabb távon, akár idősebb korban is fenntartani a hüvely nedvesedési képességét, ezáltal könnyebbé és kellemesebbé téve az együttlétet. De hat a férfi válaszkészségére is. Bár vannak esetek, amikor a hosszas önmegtartóztatás fokozott izgalmi állapotot eredményez egy következő együttlétkor, de az is nagyon gyakori, hogy hosszas kihagyás után kicsit nehezebben került megfelelő állapotba mindkét fél. Szervezetetek persze nem felejt végérvényesen hosszas kihagyás után sem, de érdemes ezzel is kalkulálni, ha hosszabb időre leálltok. Ha pedig épp partner nélkül van az ember, az önkielégítés szerepét érdemes kicsit hangsúlyosabbá tenni. A szexuális funkciók zavartalan működését azzal is lehet ám segíteni. 

Szex és stressz

A stressz egyike a mai kor emberére leselkedő legnagyobb veszélyeknek. A hosszú ideig tartó erős stressz árt az érrendszernek, kikezdheti az emésztésünket, hosszú távon depresszióhoz is vezethet. Szerencse, hogy a szex bizonyítottan az egyik legjobb stresszűző módszer, és nagy kár, hogy sokan nem élnek az ebben rejlő lehetőséggel. A sztresz-szint csökkenése szex után azonnal is mérhető, de hosszú távon is kimutatható azokban, akik rendszeresen élnek ezzel az örömszerzési móddal. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy olyan eset is lehetséges, amikor – párkapcsolati problémák, önértékelési zavarok vagy más miatt – maga a szex okoz stresszt. Ilyen esetekben épp az csökkenti a stresszt, ha „végre nem kell”. 

Szex és húgyúti fertőzések

Na végre van jó hír is azoknak, akik épp most tervezik abbahagyni ezt az egész szexdolgot. Abban, hogy a szexszel leállva a szexuális úton terjedő betegségek kockázata jelentősen lecsökken, nincs csodálkoznivaló. Az már viszont talán érdekesebb, hogy (főleg a nőket érintő) húgyúti fertőzések kockázata is jelentősen csökken, ha nincs szex. Sok függ persze attól is, hogy egyébként mennyire felelős és biztonságos szexben utazik az ember, de a különböző baktériumok és más kórokozók szex során a húgyutakba is juthatnak, és akár komolyabb problémát is okozhatnak. A betegségektől való félelmedben persze inkább ne a szexről állj le, hanem tegyél meg mindent a biztonságossá tételére. Védekezzetek, legyetek tiszták, és szex után menjetek el pisilni. 

Szex és intelligencia

Nem akarjuk azt állítani, hogy elbutulsz, ha keveset vagy egyáltalán nem szexelsz, azt viszont igen, hogy a rendszeres szex nagyon jó hatással van az agyi keringésre és serkenti a kreativitást is, ez a kettő együtt pedig jobb problémamegoldó képességet is eredményez. A szex agyserkentő hatása rövid és hosszú távon is teljesül, ráadásul mindkettőt tudományosan is sikerült igazolni. Orgazmus után jobban teljesítünk a különböző mentális képességeket vizsgáló teszteken, és az is bizonyossá vált, hogy azok, akiknek az életében rendszeresen van kielégítő szex, összességében jobb teljesítményt nyújtanak az intelligencia különböző területeit vizsgáló felméréseken. Ha másért nem, hát ezért a versenyelőnyért is megéri benne maradni a szexkörforgásban. 

Segítség, romlik a memóriám
Segítség, romlik a memóriámLightFieldStudios / Getty Images Hungary

Szex és férfiegészség

A rendszeres ejakuláció és a prosztata egészsége közti kapcsolatot hosszabb ideje vizsgálják, és a kutatási adatok arra utalnak, hogy van összefüggés a két dolog között. Ha nem is nagyon szoros az együttjárás, annyi kimutatható, hogy azok a férfiak, akik rendszeresen ejakulálnak (ebből a szempontból most mindegy, hogy páros szexben van-e részük vagy önkielégítenek) valamivel kisebb valószínűséggel betegszenek meg prosztatarákban, mint azok, akiknek az életéből hiányzik ez a rendszeresség. Nagy túlzás lenne persze azt állítani, hogy a szexszel való leállás egyenes út a betegséghez, érdemes ugyanakkor figyelembe venni, milyen jelentős egészségvédő hatása lehet a rendszeres együttléteknek vagy önörömszerzésnek. 

És te mit gondolsz? Káros, ha leállunk a szexről?

Oszd meg másokkal is!
Mustra