Nem csak kisgyerekeknek lehet veszélyes a téli patika egyik alapeleme

GettyImages-1148929419

A méz az egyik legegészségesebb finomság, amit számos betegség kezelésére használnak a népi gyógyászatban, és hatását tudományos vizsgálatok is alátámasztják. Gondoltad volna, hogy a mézzel szemben is felléphet érzékenység?

Közeledik a karácsony, itt a mézeskalácsszezon, és a téli hideg napokon is többször kortyolgatunk finom, meleg mézes teát, mint az év más időszakában. A mézeskalács mellett sok ízletes süteménybe kerül, de fogyasztjuk akár kenyérre kenve, dióval, almával vagy csak magában néhány kanállal, ha fáj a torkunk, vagy köhögünk. Megkockáztatom, hogy ilyenkor esszük, isszuk a legtöbb mézet az év folyamán. 

A méz jótékony hatása közismert

A méz nagyon egészséges, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Használják köhögés csillapítására, köptetőként, sebek fertőtlenítésére, mivel gyulladáscsökkentő és antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatású.

Cukorbetegek nem fogyaszthatják

De nem mindenki élvezheti ezeket az áldásos hatásokat. Mivel 80%-a szőlőcukor és gyümölcscukor, ezért cukorbetegek éppúgy nem fogyaszthatják, mint a finomított cukrot. Egy esettől eltekintve: ha elájul, akkor cukros víz helyett, amit nem biztos, hogy le tud nyelni, érdemes egy kis mézet kenni a szájpadlására, mert onnan a nyálkahártyán keresztül is felszívódik.

Keveseknél lép fel érzékenység méz fogyasztásakor
Keveseknél lép fel érzékenység méz fogyasztásakorMetkalova / Getty Images Hungary

Egyéves kor alatt veszélyes

A legkisebbeknek kifejezetten tilos a méz fogyasztása 1 éves kor alatt. Az ő szervezetük még nem tud megbirkózni a mézben található Clostridium botulinum nevű baktériummal, így az emésztőrendszerben elszaporodva méreganyagokat termel. 

Ezt az állapotot nevezik botulizmusnak, igen súlyos, akár életveszélyes tünetei is lehetnek.

Mivel ez a baci jól bírja a hőt, a mézes sütikről is le kell mondania egy ekkora babának, de úgy gondolom, ebben a korban még nem éli meg traumaként. 

Érzékenység, allergia is előfordul

Magam sem gondoltam volna, hogy a méz is okozhat allergiás tüneteket. Rendszeres mézfogyasztó voltam, gyerekkoromban úgy ittam a macis üvegből, mint más a teát. Felnőttként ez mérséklődött, majd egy alkalommal mézes tea után elkezdett viszketni a torkom. Hogy őszinte legyek, igen kellemetlen érzés, hogy az ember még csak megvakarni se tudja, de viszonylag gyorsan elmúlt, így nem tulajdonítottam nagy jelentőséget az esetnek. Egyre gyakrabban fordult elő velem, és egy idő után feltűnt, hogy nem minden teázásnál jelentkezik, csak ha mézzel iszom, így leszoktam róla. Természetesen nem vagyok egyedi eset. Egy korábbi tanulmányban, amit 173 ételallergiás beteg részvételével végeztek, a mézallergia előfordulásának arányát 2,3%-ban határozták meg.

Nem csak a virágpor váltja ki

Azt gondolnánk, hogy a mézben lévő virágpor válthat ki allergiás reakciókat. Ez részben igaz is, de a pollenallergiások csupán 5-10%-a érzékeny a mézre is. Viszont a mézallergiások között olyan is akad, aki egyáltalán nem allergiás virágporra. Ezt a jelenséget vizsgálták meg 23 önkéntes segítségével, és a kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy mind a mézelő méhek garat- és nyálmirigyének váladékából származó fehérjék, mind a mézben található pollenfehérjék allergiás reakciókat okoznak a mézzel szemben. Így az is előfordulhat, hogy aki érzékeny a mézre, annak a propolisztartalmú krémek irritációt okoznak, mint a bőrpír, viszketés.

A mézallergia tünetei

  • A tünetek leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítanak: szájpadlás-, nyelv- és torokviszketés.
  • Hasfájás, amit nem konkrétan a virágpor okoz, hanem ha a mézben található fruktóz nem tud teljesen felszívódni. Ilyenkor puffadás, hasfájás és akár hasmenés is felléphet.
  • Hólyagok a szájban vagy a torokban.
  • Viszketés és bőrpír a száj területén vagy a nyakon.
  • Tüsszögés, orrfolyás.
  • Ritka esetekben akár allergiás sokk.

Ha ezeket a tüneteket észleljük, jobb, ha felfüggesztjük a méz fogyasztását addig, míg szakemberhez nem fordulunk, és vizsgálat ki nem mutatja, mire vagyunk pontosan allergiások.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek