Ha használod ezt a 8 mérgező mondatot, kezdhetsz aggódni a kapcsolatod miatt

GettyImages-1339226387
Olvasási idő kb. 4 perc

Ezek a rossz mérgező mondatok képesek tönkretenni mindent közted és partnered közt: ne használd őket!

Két ember kapcsolata akkor lehet igazán harmonikus, ha egymás kölcsönös megbecsülésén alapszik: ha a dolgok másként alakulnak, az egyik fél úgy érzi, hogy van miért lenéznie partnerét, az pusztító hatást gyakorolhat a kapcsolatra.

Kerüld a rossz mondatokat!

Amikor ez már a kommunikációban is megjelenik megvető mondatok képében, az messzire vezethet: nemcsak támadja a partnert egy toxikus közlés, de azt is sugallhatja számára, hogy a másik hatalmat gyakorol fölötte. 

A tiszteletlenség árad ezekből a mondatokból, mely nevetség tárgyává teheti a másikat, sokszor olyan gesztusokkal kísérve, mint a szemforgatás.

Ha a lenti mondatokat hallod párodtól vagy saját magadtól, érdemes egy lépést hátrálni, és átgondolni, mi tehettek a kapcsolat megmentéséért.

Rosszat tesz a kapcsolatnak, ha ezeket a mérgező mondatokat használod
Rosszat tesz a kapcsolatnak, ha ezeket a mérgező mondatokat használodSergio Mendoza Hochmann / Getty Images Hungary

Nem érdemelsz meg!

A mondat azt sugallja, hogy te többet érsz, mint az, akinek címzed, ami sértheti önbecsülését. Ha hozzáteszed azt is, hogy szerencsés, amiért szóba álltál vele, azzal tovább rontasz a helyzeten. Az érzést fejezd ki inkább így: nehéz a kapcsolatunkat partneriként látnom.

Ne kérdezgess folyton, minden rendben van!

A partnernek címzett passzív-agresszív mondatok

elveszik annak lehetőségét, hogy a problémákról nyíltan beszéljetek,

ami megnehezíti azok megoldását is. Inkább mondd azt, hogy később szeretnél beszélni a dologról, mert jelenleg nagyon zaklatott vagy.

Szánalmas vagy!

Ez a mondat egyetlen negatív tulajdonsággal teszik egyenlővé a partnered, ami nemcsak bántó, de nem is igaz. Mindannyiunknak számos tulajdonsága van, melyek egy része jó, másik része pedig partnerünk számára nem olyan szimpatikus. Fogalmazz inkább így: nem tetszett, ahogy ezt a helyzetet kezelted.

Gyűlöllek!

Ha egy vita hevében olyasmit vágsz a másik fejéhez, ami a teljes képet figyelve nem is igaz, az is veszélyt jelent. Pillanatnyi érzéseidet terjeszted ki így, partnered komolyan elgondolkozhat azon, hogy vajon szereti-e az, aki az előző napon még ezt vágta a fejéhez. Próbálj meg önuralmat gyakorolni, mielőtt ilyesmit vágnál a másik fejéhez, vegyél inkább egy nagy levegőt!

Nem vagy jó szülő!

Akik régóta alkotnak egy párt, pontosan ismerik egymás gyenge pontjait: ha ezeket veszed célba, az aláássa a másik önbizalmát.

A gyerekekkel kapcsolatos bánásmód területe egyébként is ingoványos talaj, ezért inkább várj ki egy higgadtabb pillanatot,

és akkor próbáld meg megbeszélni pároddal, mi az, amit nem csinál jól, és mit gondolsz arról, hogyan javíthatna ezen.

A cél inkább a konstruktív párbeszéd legyen
A cél inkább a konstruktív párbeszéd legyenPeopleImages / Getty Images Hungary

Őrült vagy!

Ne ess a gázlángolás hibájába sem: alááshatod a másik valóságfelfogását is ezzel az eszközzel. Persze nehéz reagálni, ha úgy érzed, teljes képtelenség, amit a másik állít, de fogalmazz inkább így: amit mondasz, az nem segít a helyzetünkön.

Nem kapok tőled levegőt!

Ha olyan mondatokat használsz, melyekből partnered azt szűrheti le, zavar téged, az azt sugallhatja, hogy az igényei számodra nem fontosak.

Elegem van az egészből

Ha azzal vagdalkozol, hogy szakítani vagy válni akarsz, kilépsz a kapcsolatból, eleged van, az bizonytalansággal tölti meg a légkört. Kérj ilyenkor inkább egy kis időt, lépj ki a vitából.

Hasznos tanács lehet az is, hogy vitás helyzetekben énközléseket alkalmazz, ne a másikat minősítsd, ismerd el azt, amiért te vagy felelős – és értékeld azt is, amiben a partnered jó.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek