Ne küldd el azt a mérges e-mailt! Így tesz keresztbe neked

GettyImages-1051720084

A mérges e-mail elküldése később nagyobb gondokat okozhat, mint a sistergő hangulatod egyéb módszerrel történő levezetése, ráadásul még te sem fogod magad jobban érezni tőle.

Mindenkiben felmegy néha a pumpa, és legszívesebben teleordítaná az egész világot a benne felgyülemlett feszültséggel, de legalábbis azt az egyént biztosan a kifröccsenő szavai útjába állítaná, aki ezt kiváltotta belőle. Persze, a szemtől szembeni oltogatásra azért már nem sokak foga fűlik igazán, szerencsére a másik reakciójától való félelem segíthet gátat szabni a destruktív érzelemkifejezésnek Temma Ehrenfeld szerint. Azonban az elektronikai eszközökön történő ömlesztett önkifejezésnél ez a gát megszűnik, és végül olyan szövegeket küldhetünk el e-mailben vagy közvetlen üzenetként, amelyek könnyen kárt okozhatnak számunkra a későbbiekben. Ezért lehet érdemes várnod egy kicsit, mielőtt elküldöd azt a mérges e-mailt.

Miért ne küldd el azt a mérges e-mailt?

Amikor indulattól feltüzelve bepötyögsz egy mérges üzenetet, nem valószínű, hogy meg fog fordulni a fejedben az is, hogy az elküldésének milyen következményei lehetnek. Egyrészt, az írott szöveget a legtöbben agresszívabb hangvételűnek érzékelik, mint a szóbeli üzeneteket, ugyanis az előbbit nem kísérik azok a nonverbális jelek, amelyek enyhíthetnének az üzeneten (pl. testbeszéd, hanghordozás). Tehát könnyen megeshet, hogy a címzett félreérti a mondandódat, másként interpretálja, mint amilyennek szántad. 

Másrészt, egy elektronikusan küldött üzenet soha sem számítható privátnak: a címzett bárkinek továbbküldheti. Például egy munkakörnyezetben a kollégádnak megírt nyersebb hangvételű üzenet körbejárhatja az irodát, és mindenki érzelmileg támadó, panaszkodó embernek fog elkönyvelni, romolhat a hírneved. Illetve az elektronikának hála tovább fennmarad a nyoma a dühödnek, mint ameddig benned tartott.

A mérges e-mail elküldésével valószínűleg rosszabbul jársz majd végül
A mérges e-mail elküldésével valószínűleg rosszabbul jársz majd végüleclipse_images / Getty Images Hungary

Harmadrészt pedig a kutatások szerint te sem fogod igazán jobban érezni magadat tőle. Ugyan az érzelmek tartós elfojtása káros hatással lehet az egészségedre, például akár rákot is okozhat Máté Gábor orvos, író, pszichoterapeuta szerint. Azonban érdemes a párnabokszolás és a mérges e-mail elküldése helyett valamilyen más formát találni az érzéseid levezetésére, ugyanis a tudomány jelen állása szerint ezek csak tovább tüzelik a mérgedet. A párna bokszolása növeli az adrenalinszintet, így az erőszakhoz kötött asszociáció sem nyugszik le, illetve a harag kibeszélése is csak abban az esetben könnyít a lelken, ha sikerül a végére új szemszögből rátekinteni a helyzetre.

Mit csinálj ahelyett, hogy elküldenéd azt a bizonyos mérges e-mailt?

Először is érdemes lehet bekapnod valamilyen gyümölcsöt, ugyanis egy kutatás szerint az alacsony vércukorszint kevesebb önkontrollt eredményez, tehát könnyebben elkapatjuk magukat. Másrészt, érdemes lehet gyorsan felidézned azt a tényt, hogy a düh egy másodlagos érzés, tehát valamilyen más érzelem fűt téged. Vizsgáld meg magadban, hogy milyen sérülékeny érzést lobbanthatott be benned az incidens, amely a dühös üzenet megírására késztet, hogy könnyebben tudd mérlegelni, mennyire szól valóban az adott helyzetről a haragod, mennyire illik rá.

Összességében mindenki jobban járna, ha nem küldözgetnénk egymásnak mérges e-maileket: kevesebb negatív érzést generálnánk egymásban és saját magunkban, illetve valószínűleg gördülékenyebben tudnánk összedolgozni egymással.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra