Ez a férfi mindennap arra ébred, hogy 2005. március 14-e van

GettyImages-143177094

Te hogy bírnád, ha minden reggel, amikor felébredsz, ugyanaz a nap várna rád? A német származású Williammel pont ez történik. Egy elrontott fogászati kezelés következtében memóriája csupán egyetlen napig tárolja az emlékeket.

William 2005. március 14-én átlagos napot élt meg: a brit fegyveres erők tagjaként előző este tért vissza németországi posztjára, miután részt vett nagyapja temetésén. Reggel röplabdázott az edzőteremben,  aztán bement az irodába e-maileket megválaszolni, majd a fogorvosához indult gyökérkezelésre. A rendelőben 13:40-kor beült a székbe, beszívta az altatógázt, és az élete a feje tetejére állt. 

Felébredt, és azóta 90 percnél tovább szinte semmire sem képes visszaemlékezni. Régi emlékei megmaradtak a beavatkozás előtti időkből, azóta viszont rendszeresen a felesége magyarázza el neki, milyen nap van, hogy élnek, például hogy azóta elköltöztek Németországból Angliába. No de hogy vezetett ilyen fokú memóriazavarhoz egy sima fogászati bódítás? Ez még az orvosok előtt is rejtély. Miután a rendelőből kórházba szállították, arra gyanakodtak, hogy William olyan rosszul reagált az érzéstelenítőre, hogy az agyvérzést okozott, de nem találtak erre utaló sérülést. Így 3 nap után elbocsátották, miközben az anterográd amnézia (az esemény megjegyzésének folyamatos képtelenségét jelenti) megoldatlan maradt.

Fogorvoshoz indult, elvesztette a memóriáját: mitől alakulhat ki amnézia?
Fogorvoshoz indult, elvesztette a memóriáját: mitől alakulhat ki amnézia?Hill Street Studios / Getty Images Hungary

Sem pszichiátriai, sem agyi problémát nem tártak fel a részletesebb vizsgálatok sem. Az orvosok a szinapszisoknak nevezett apró idegi kapcsolatokban sejtik a hibát. Ha egyszer megtapasztaltunk egy eseményt, az emlékeknek hosszú távon lassan meg kell szilárdulniuk, be kell épülniük a memória gazdagon szövött hálózatába. A 90 perces folyamat közben fehérjék termelődnek, hogy a szinapszisokat új formájukba állítsák vissza. Nélkülük az emlék törékeny marad, és az idő múlásával könnyen elillan – ahogy William esetében is, aki pont 90 percenként veszti el az emlékeit. 

Bizarr baleset miatt vesztette el az emlékeit

Esete – legyen akármilyen bizarr is – nem egyedülálló. A 28 éves Nikki Pegram 2014. október 15-én egy kickboxsérülés miatt tartott a helyi kórház felé. Ám ennek még semmi köze nem volt az amnéziájához, a kórház előtt ugyanis megcsúszott, egy fémrúdhoz ütötte a fejét, s ez az esemény váltotta ki a görcsrohamokkal megspékelt emlékezetkiesést. Azóta 15 órán át képes csak tárolni az emlékeit, utána elmosódnak. Pegram úgy tudja viszonylag normálisan élni a mindennapjait, hogy naplót vezet, s utólag abból tájékozódik. Azonban így is depresszióval és szorongással küzd állapota miatt, hiszen sem férjével, sem négyéves kisfiukkal (akinek folyamatosan el kell magyarázni, anyu miért nem emlékszik arra, mi történt tegnap) nem tud úgy időt tölteni, ahogy valóban szeretne. 

50 első randi a valóságban

Sophie Clayton esetében egy sima orrvérzés volt az egyetlen figyelmeztető jel 2019 őszén. Amikor azonban már a szeméből is vér ömlött, azonnal kórházba vitték. A 26 éves lánynak az összes emléke törlődött, köztük az utóbbi két évben történtek is. Ez különösen fájdalmas volt Jonathan Wilson számára, aki pont ennyi ideje élt vele kapcsolatban. Sophie Clayton hetekig volt kórházban, újra meg kellett tanulnia járni, s bár fizikailag jó formába került, az emlékei nem tértek vissza. Ezért a barátja Az 50 első randi című film mintájára visszavitte őt azokra a helyekre, ahol korábban találkozgattak. Az ötlet bevált, a pár kapcsolata szépen épül. Az orvosok azonban most sem tudják megmondani, hogy az anterográd amnézia miért alakult ki, és memóriája visszatér-e valaha. A feltételezésekkel ellentétben nem kapott agyvérzést, a tesztek azt mutatták, hogy funkcionális neurológiai rendellenessége van, amit a leggyakrabban stressz vagy depresszió vált ki. Sophie egyiktől sem szenvedett, így az orvosok szerint valószínűleg így született, s az orrvérzés lehetett az indikátor.  

Az idő mindent meggyógyít – kivéve ezt

A memóriavesztés sajnos fiatalkorban is megtörténhet. Caitlin Little még csak 15 éves volt, amikor az iskolában agysérülést szenvedett, amikor edzésen összeütközött egy osztálytársával. Már amikor az édesanyja haza akarta vinni, akkor látszott, hogy baj van, a kamasz ugyanis nem tudta, hogyan is kéne kinyitni a kocsi ajtaját. A lányt gyorsan kórházba vitték, ám ott nem állapítottak meg semmilyen súlyos agysérülést, a memóriazavarokat pedig az agyrázkódás számlájára írták. A helyzet azóta sem javult, Caitlin Little mindennap úgy ébred, hogy úgy véli, a baleset napja van, ő 15 éves és épp készül az iskolába. Napközben a memóriája nagyon ingadozik, előfordul, hogy óránként elfelejt mindent, egészen a baleset napjáig. A család egyik szakembertől viszi a másikhoz, hátha valaki végre segíteni tud az anterográd amnézián – ám annak még a pontos magyarázata is hibádzik. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra