Tönkreteheti a családot az Ágnes asszony-szindróma

GettyImages-1389758411

Akár a szeretteidet is elveszítheted, ha mániásan takarítod az otthonod. A kórkép egészen súlyos lehet: előfordulhat, hogy valaki hajnali négy óráig kergeti a porcicákat vagy végzi a tisztálkodási rituáléját.

A betegségnek – merthogy bizonyos szint felett ezt már kóros állapotnak tekintjük – neve is van: Ágnes asszony-szindróma, utalva Arany János balladájára, ahol a főszereplő a férje megölését követően folyton látja a vérfoltot a lepedőn, ezért csak mossa, mossa, míg az anyag szét nem foszlik. A tisztaságmániások hasonló feszültséget élnek át, ha megfelelő rendszerességgel nem takaríthatnak. Ami sokszor napi több órát jelent, ha felüti fejét nálatok a mániás takarítás. 

Háttérbe szorul a család, a munka

Bizonyára te is többet takarítottál, fertőtlenítettél a Covid-járvány idején, és az is teljesen normális, ha még most is lefertőtleníted a termékek csomagolását bevásárlás után. 

„A járvány után valószínűleg mindenki jobban figyel a higiéniára, hiszen lépten-nyomon azt láttuk, hogy miképp kell kezet mosni, vagy hogy mennyi kosz rakódott a kezünkre, amikor fehér gumikesztyűben mentünk boltba – magyarázza Ujszászi Andrea pszichológus. – Odafigyelünk, de ha véletlenül nincs lehetőségünk fertőtleníteni a kezünket, attól nem esünk kétségbe. Aki viszont kórosan tisztaságmániás, az ettől félelmet és szorongást él át, ami addig nem enyhül, míg nem tudja számára megfelelően elvégezni a tisztítási rituálét.”

A tisztaságmánia általában fokozatosan alakul ki; először csak azt érzi fontosnak, hogy mindennap kiporszívózzon, majd mellé jön a napi felmosás. Végül pedig ott tart, hogy napi több órát takarít, és ez a kényszer rányomja a bélyegét az egész életére. Háttérbe szorulnak a kapcsolatai, a munkája, vagy akár kevesebbet foglalkozik a gyerekeivel, mert a takarításnak kész kell lennie. 

A mániás takarítás csak időszakosan oldja a feszültséget
A mániás takarítás csak időszakosan oldja a feszültségetPeopleImages / Getty Images Hungary

Szenvednek, de asszisztálnak a mániás takarításhoz

Ha a takarítás nagyon időigényes – napi egy óránál is tovább tart –, akkor akár már kényszerbetegségről is szó lehet. 

„A gondolat mindennap ott motoszkál a fejében, és ha végre készen van a takarítással, vagy a tisztálkodással, ami szintén kényszeres lehet, csupán időszakosan enyhül a szorongás – jelzi a szakember. – Az idő előrehaladtával még a családot is bevonhatja, például már az ajtó előtt le kell venni az utcai ruhát, vagy nekik is be kell tartaniuk a felállított szigorú szabályokat, sorrendiséget.

Az a tapasztalatom, hogy nagyon sokszor asszisztálnak ehhez a szerettei, hiszen érzik, micsoda kétségbeesést okoz, ha nem sikerül a megszokott rituálét végrehajtani.

Ráadásul, nem lehet olyan fontos program, ami háttérbe tudná szorítani a tisztaságmániát. Előfordult, hogy valaki másnap nem tudott bemenni a munkahelyére, mert a gyermeke kényszeres fürdéséhez hajnali 4 óráig kellett asszisztálnia. Mégis tapasztalható az, hogy a társ, a család sokszor a végsőkig kiszolgálja a kényszerest, fejet hajt az akarata előtt, és részt vesz a tevékenységben.” 

Gyakran a kényszeres takarítás a rend túlzott fenntartásával is társul. Nehéz egy olyan családban élni, ahol, ha másfél centivel arrébb kerül valami a polcon, annak vita lehet a következménye. Sajnos, a mindennapokban nemcsak a kényszeres élete, de a családtagoké is károsodik, hiszen – ki jobban, ki kevésbé –, de bevonódnak abba, hogy a beteg szorongását enyhíteni próbálják. Ha kell, azzal, hogy alsóneműre vetkőznek a bejárati ajtó előtt, nehogy valamilyen baktérium bejusson a lakásba. Ezt pedig nagyon nehéz kezelni, hiszen szenvedést okoz mindannyiuknak. 

Napi több órán át tart a tisztogatás
Napi több órán át tart a tisztogatásPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Rájön, hogy nem történik katasztrófa, ha nem takarít

Sok oka lehet annak, ha valaki kényszeres tisztaságmániássá válik. Előfordulhat, hogy a családban látott ilyen példát, máskor valamilyen gyermekkori trauma – például válás vagy haláleset – bukkan így a felszínre. De az is megtörténhet, hogy az a rettegés készteti folyamatos fertőtlenítésre, hogy nagyon félti a családtagjait egy esetleges fertőzéstől. 

„Sokan tisztában vannak azzal, hogy az már nem természetes, ahogyan ők a tisztasághoz állnak, de nem tudnak lemondani a napi többórás takarításról. Csak akkor enyhül a feszültség, ha ez megtörténik.”

Ha a kényszerbeteg és a család mindennapjaira is rányomja a bélyegét a folytonos takarítás, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, hiszen több módja is van a gyógyulásnak.

„Hatásos lehet a kognitív viselkedésterápia – magyarázza a pszichológus. – Ebben az esetben alkalmazhatjuk többek között az úgynevezett elárasztás módszerét, amikor elárasztjuk azzal az ingerrel, ami a szorongását okozza. Például kénytelen hozzányúlni valamilyen koszos tárgyhoz és utána nem moshat kezet. Így megtapasztalja, hogy a feszültségét nem enyhíthette, de az élet mégiscsak megy tovább, és semmi katasztrofális nem történt. Ugyanakkor haladhatunk apró lépésekkel is: egy-egy napot kihagy a takarításból, majd egyre kevesebbet foglalkozik ezzel a tevékenységgel. Sokszor azonban, ha az alapprobléma, a kiváltó ok nincs feldolgozva, akkor lehet, hogy a kényszercselekedete enyhül vagy megszűnik, de amint fokozódik a belső feszültség, visszatér vagy valamilyen más kényszercselekedet jelenik meg helyette. Fontos, hogy minden módszert előre megtervezzünk és a terápiás kapcsolatra alapozva előkészítsünk.”

A kényszerbetegségeknek van olyan súlyos szintje, amikor nem kerülhető el a gyógyszer vagy a kórházi kezelés. A családtagok – a kényszeres gyerekei – pedig sokszor csak felnőttként szembesülnek azzal, milyen károkat okozott a szülő betegsége. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra