Nagy baj van a sokak által kedvelt gyümölccsel, ezt nem gondoltuk volna

Lontai Ildikó
GettyImages-633708391
Olvasási idő kb. 3 perc

Kiszorul a hazai termesztésből a málna, hamarosan búcsút kell mondanunk a magyarok által kedvelt gyümölcsnek.

Ma már csak szórványokban, nagyon kicsi területeken termesztik itthon a népszerű gyümölcsöt. Annak, hogy a sokak által kedvelt málna kiszorult a hazai termesztésből, nem csak az éghajlatváltozás az oka. Évek óta drasztikusan csökken a termőterülete, emiatt nagyon drága, és hiába szereti szinte mindenki, egyre kevesebbet veszünk belőle – írja az Agroinform.

Megszűnt a hazai termőterület, és szinte megfizethetetlen lett a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a magyar málna termőterülete gyakorlatilag megszűnt. Míg negyven évvel ezelőtt még Európa egyik legnagyobb málnatermő országa voltunk hétezer hektárral, addig mostanra néhány tíz hektárról beszélhetünk, és azok is szétszórva vannak.

Szeretik a magyarok a málnát mert finom és egészséges, de ma már egyre kevesebb jut a népszerű gyümölcsből
Szeretik a magyarok a málnát mert finom és egészséges, de ma már egyre kevesebb jut a népszerű gyümölcsbőlgalitskaya / Getty Images Hungary

„Tehát magyar málna árualap csak nyomokban létezik, ami megjelenik a nagybani piacokon, majd a zöldség-gyümölcs boltokban. De szervezett termelésről már nem lehet beszélni. Két fő okot lehet megnevezni, ami felelős a magyar málna termőterületének megszűnéséért, az egyik a klímaváltozás. A málna egy félig-meddig erdei növény, ami nem bírja a szárazságot és a magas UV-sugárzást. A másik ok a munkaerőhiány. Ez a gyümölcs kívánja leginkább az élőmunkát, ennek hiányában nem tud létezni"– fogalmazott Apáti Ferenc, a vele készült interjúban.

Pár ezer tonnás mennyiségben fogyasztjuk éves szinten a málnát, szemben az almával, ami éves átlagban 120 ezer tonnában fogy el.

Fejenként néhány dekagrammban lehet mérni az éves málnafogyasztást. Ez a mennyiség Lengyelországból érkezik, kisebb részben Szerbiából. Málnát termelnek Spanyolországban is, ahol még melegebb van, mint Magyarországon, de versenyképesen és gazdaságosan termelni a jelenlegi klimatikus környezetben kizárólag fóliatakarás alatt, vagyis fedett körülmények között lehet. Ez óriási tőkebevonást igényel, amit a magyar fogyasztók nem tudnak megfizetni, még azt sem, amit egyszerűbb körülmények között termesztenek, ezért nagyon kevés fogy ebből a finom és egészséges gyümölcsből.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek