Ijesztő számok érkeztek a banki csalásokról, ennyit veszít egy magyar miattuk

GettyImages-590770483
Olvasási idő kb. 3 perc

A csalások száma Magyarországon is meredeken megugrott, egyre több az áldozat és egyre magasabb összegeket buknak el azok, akiket sikerrel tévesztenek meg így.

Egy átlagos bankszámla-tulajdonos 1,3 millió forintot, egy átlagos vállalkozás pedig 31 milliót bukik el, ha át tudják verni a csalók, áll a Bank360 cikkében.

A csapból is dől, hogy ne ülj fel a megtévesztő üzeneteknek és hívásoknak, ennek ellenére is egyre több magyart húznak sikeresen csőbe banki csalásokkal. 

Az idei év első három hónapjában a sikeres bankkártyás visszaélések száma megközelítette az 57 ezret, ezzel több mint 2,7 milliárd forintnyi kárt okoztak a csalók.

Ez 65 százalékos növekedés az előző és első három hónapjához képest. A bankok egyre többet tesznek annak érdekében, hogy meg tudják előzni a csalók akcióit, összesen 235 ezer sikertelen kísérlet is társult, ami 2,2-szer annyi, amennyit 2023 ugyanezen periódusában regisztráltak.

Magyarországon is bukott már meg olyan call center, amelyet csalók üzemeltettek
Magyarországon is bukott már meg olyan call center, amelyet csalók üzemeltettekReza Estakhrian / Getty Images Hungary

A csalások Magyarországon két fő módszert követnek

Az elkövetés két jellemző módja az adathalászat, illetve a megtévesztés: sokszor adják ki magukat banki ügyintézőnek a telefonálók, pszichológiai manipulációt alkalmazva veszik rá a pórul jártakat arra, hogy tulajdonképpen saját maguk adják át pénzüket.

Rossz hír az is, hogy a csalók okozta károk egyre nagyobb részét nem is téríti meg senki az embereknek. Az első negyedévben a bankok által jelentett 1,8 milliárd forintnyi bankkártyás kárból 1,3 milliárdot az ügyfeleknek kellett viselniük, ami a 2,4-szeres az egy évvel korábbinak.

Ahogy arról korábban a Dívány is írt, ha a következőket teszed, jó eséllyel em leszel hasonló család áldozata:n

  • soha ne kattints idegenek által küldött linkre.
  • Ha online felületen vásárolsz, ragaszkodj a személyes átvételhez.
  • Ha elkerülhetetlen az előre utalás, akkor lehetőleg csak megbízható honlapról vagy ismerőstől vásárolj.
  • Mindig te magad írd be számlavezető bankod honlapjának címét, és onnan lépj be a netbank felületére.
  • Ha kiderül, hogy mégis csalók áldozatává váltál, azonnal vedd fel a kapcsolatot a bankod ügyfélszolgálatával, és tegyél feljelentést a rendőrségen.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek