Ezeken a helyeken indul mától a lomtalanítás: fokozottan figyelj a szabályokra

GettyImages-89020519

A mai napon, azaz február 12-én kezdődik idén a lomtalanítás Budapesten. Ám bármilyen hulladékot nem tehetsz ki a ház elé.

57 éve, 1967 óta van lehetősége a budapesti lakosoknak, hogy megszabaduljanak a nagy darabos hulladékoktól a lomtalanításon. Ma Csepelről viszik el a lomokat, majd következik Belváros-Lipótváros, az I. kerületi Budavár, majd a XVI. kerület. 

Ezeket ne tedd ki lomtalanításkor 

A hulladékgazdálkodási társaság a lomtalanítási tervet, a körzeteket a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve jelöli ki. Fontos, hogy a lomtalanításra vonatkozó szabályokat betartsd: kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék helyezhető ki a ház elé, amelyek nem férnek a kukába. Ilyen például az elhasználódott bútor, matrac, szőnyeg, nagy méretű sportszer (pl. síléc), vagy nagy méretű használati tárgyak (pl. gyermekfürdető) – jelzi az FKF Nonprofit Zrt. weboldalán.

Nem helyezhető ki vegyes háztartási hulladék, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladék, textil (pl. ruhanemű), veszélyes illetve speciális kezelést igénylő hulladék (pl. elektromos és elektronikai hulladék), építési és bontási törmelék, gumiabroncs, szénpor, hamu, föld, elkülönítetten gyűjtött üveg, papír-, műanyag és fémhulladék, és gépjárműroncs sem.

A lomokat a környezet, a zöldterületek és a közlekedők számára biztonságos módon tegyük ki úgy, hogy azok sem a gyalogosok, sem az autósok közlekedését ne zavarják, viszont a begyűjtést végző jármű számára jól megközelíthetőek legyenek.

Hogy a te lakóhelyednél mikor teheted ki a lomokat, itt találod. 

Kezdődik a lomtalanítás!
Kezdődik a lomtalanítás!Philippe Gerber / Getty Images Hungary

Ne napokkal korábban tedd ki a hulladékot!

A lomokat a hivatalos tájékoztató levélben megjelölt napon, 18 óra után készíthetik ki a lakosok. A hírlevélben megjelölt határidő előtt vagy után kihelyezett hulladéklerakás miatt a közterület-felügyelők büntetést szabhatnak ki. A lomok elszállítását követően kirakott hulladékokat külön díj megfizetése ellenében szállítják csak el.

A lomtalanítást követően a közterület-fenntartók elvégzik az úttest takarítását, azonban az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

Ha elmulasztod most kitenni a lomokat, lehetőséged van az egész év során beszállítani azokat a hulladékudvarokba. Ennek szabályairól tájékoztatást, illetve a hulladékudvarok címét itt érheted el. 

Ha kíváncsi vagy az üvegvisszaváltással kapcsolatos információkra is, olvasd el ezt a cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra