Ez buktathatja meg a kötelező üvegvisszaváltási rendszert

GettyImages-1160398334
Olvasási idő kb. 3 perc

A januárban indult új üvegvisszaváltó rendszer lényege a megnövekedett hulladék mennyiségéből fakadó környezetterhelés csökkentése volna, kérdés, hogy működik-e majd a gyakorlatban.

Az új üvegvisszaváltási rendszer felemásan indult be 2024 elején.

Tavasszal lesz éles a kötelező üvegvisszaváltás

A környező országokban már több helyen bevezették a Deposit Return Systemet, amellyel a statisztikák szerint 90 százalék fölötti visszagyűjtést tudtak elérni. Amint azt a Pénzcentrum.hu megírta, a nálunk január óta hivatalos kötelező üvegvisszaváltás teljes élesedése tavasszal várható, miután a gyártók március végéig türelmi időt kaptak arra, hogy kizárólag visszagyűjthető anyagokat használjanak. 

Az új rendszer lényege a visszagyűjtéssel megakadályozni az egyszer használatos italcsomagolások hulladékká válását úgy, hogy közben a lehető legtovább lehessen az eredeti funkciójában vagy anyagában felhasználni.

Az uniós szabályozás során a tagországokra bízzák, hogy milyen módszerrel oldják meg a visszagyűjtést, vagyis azt, hogy milyen termékcsoportokat vonnak be a rendszerbe.

Ezek lehetnek a buktatók

Markó Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szakmai igazgatója szerint az egyik buktató az lehet, hogy Magyarországon a rendszer a laminált dobozos és tejtartalmú italok csomagolása kivételével minden ital csomagolására kiterjed. 

Ez főleg a szeszes italok csomagolása kapcsán okozhat problémákat, hiszen azok egyedi tervezésűek és összetételűek, és az automatával nem lehet mindenféle formájú palackot kezelni.

A kötelező üvegvisszaváltás lényege a környezetterhelés csökkentése
A kötelező üvegvisszaváltás lényege a környezetterhelés csökkentéseSally Anscombe / Getty Images Hungary

A szakember kifejtette, hogy bár mindezek ellenére hasznosnak tűnik az új szabályozás, a rendszerbe be nem kerülő csomagolásokra továbbra is fenn kell tartani a szelektív gyűjtést. Noha a kézi visszavételt épp erre találták ki, egyelőre kérdés, hogy az egyes üzletekben az automaták mellett lesz-e hely- és munkaerőigényes kézi visszaváltórendszer is. Ennek során többek között az egészségügyi szempontokat is szem előtt kell tartani, ahogyan azt is biztosítani kell, hogy a kézi átvétel az üzlet más részétől elkülönítve történjen.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek