A szakítás, ami még a ghostingnál is jobban fáj – mi a baj azzal, ha észrevétlenül tűnsz el a kapcsolatból?

Véget vetni egy kapcsolatnak mindig nehéz. Legyen szó párkapcsolatról vagy barátságról, a legtöbb esetben valamelyik fél érzései sérülnek. A ghosting például az egyik legkevésbé korrekt formája a szakításnak, van azonban, ami még ennél is fájdalmasabb.

A slow fade, vagyis a lassú, fokozatos elpárolgás azt a jelenséget írja le, amikor az egyik fél már döntött a szakításról, ezt viszont nem osztja meg a partnerével. Ahelyett, hogy nyíltan vállalná a döntését, továbbra is úgy tesz, mintha minden rendben lenne, miközben vegyes jeleket küld, lassan eltávolodik, remélve, hogy a másik megérti a célzást.

Mindenkinek jár az igazság

Azok az emberek, akik fokozatosan tűnnek el a másik életéből, gyakran azt gondolják, hogy ez egy kíméletesebb módja a szakításnak, hiszen nem egyik pillanatról a másikra, hirtelen ér véget a kapcsolat. Azzal nyugtatják magukat, hogy ők valójában csak kedvesen és törődők, hiszen megkímélik a partnerüket a mindenki számára kellemetlen szakítós beszélgetéstől.

Valójában viszont ilyen viselkedés hatására az ember megkérdőjelezi a saját érzéseit, gondolatait, végül pedig a teljes igazságát.

A ghostinggal ellentétben, ami bár inkorrekt, de egyértelmű, a sokáig húzódó szakítás bizonytalansággal tölti el a másik felet. Jennice Vilhauer pszichológus szerint minél tisztább egy helyzet, annál könnyebben dolgozzuk fel a történteket. Amikor az elhagyott fél számára egyértelművé válik a szituáció, könnyen úgy érezheti, hogy éppen az árulta el, akiben megbízott és aki részéről a legkevésbé sem számított ilyen viselkedésre. Szorongóbbá és bizonytalanabbá, zárkózottabbá és sebezhetőbbé válik, hiszen úgy érzi, nem bízhat a saját értékítéletében.

A szakítás módja függ a kapcsolat minőségétől és hosszától is. De ezek közül egyik tényező sem zárja ki azt, hogy egyenesen és korrekt módon osszuk meg a partnerünkkel a döntésünket, megadva ezzel neki is a lehetőséget arra, hogy feldolgozhassa az eseményeket és továbbléphessen.

Ha csak párszor randiztatok, elég, ha annyit mondasz, hogy jó volt találkozni, de nem szeretnéd folytatni. Ha viszont már legalább két-három hónapja tart a románc, érdemes megadni a másiknak a tiszteletet, és magyarázatot adni a döntésünk után. És bár a legjobb, ha személyesen beszélitek meg a dolgot, ha zavarban vagy vagy tartasz a másik reakciójától, beszélhettek telefonon vagy írásban is. A lényeg, hogy tisztázzátok, hogy a kapcsolat véget ért, ennek okait pedig ne titkold el a másik fél elől. Nem kell hosszasan ecsetelni, hogy mi volt az, ami miatt nem klappoltok, hiszen nem az a cél, hogy a másik rosszul érezze magát. Pár mondat bőven elég arra, hogy megoszd az érzéseidet.

Ha a partnered továbbra is beszélgetni szeretne, te viszont legszívesebben magad mögött hagynád az egészet, nyugodtan mondd el neki, hogy szeretnéd megszakítani a kapcsolatot. És bár ez első olvasatra ridegnek tűnhet, neked is jogod van ahhoz, hogy felállítsd és tartsd magad a határaidhoz.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra