Ő jelenleg a legjobb ember a világon

GettyImages-1425382824
Olvasási idő kb. 6 perc

Hansjörg Wyss, a világ legjótékonyabb emberei közé tartozik. Azt, hogy egy igazi filantróp, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egymilliárd dollárt adományozott környezetvédelmi ügyekre. Fő céljai közé tartozik az óceáni és szárazföldi területek 30 százalékának természetvédelmi konzerválása, ami a világ természetvédelmi oltalom alatt álló területeinek duplája.

A svájci vállalkozó felismerte, hogy élővilágunkat nagy veszély fenyegeti, és azt is, hogy a leggazdagabbak sokat tehetnek ennek minimalizálásáért, ha a cél felé fordítják a forrásaikat, és ezzel a közfigyelmet is. Hansjörg Wyss korábban több világméretű cég vezető pozícióját is betöltötte, dolgozott az autó-, a textil- és az acéliparban is, de repülőgépekkel is kereskedett. Így nemcsak testközelből láthatta, de egykori munkái révén hozzá is járult a bolygó erőforrásainak kizsákmányolásához.

Energiája és támogatása kifogyhatatlan

Az 1935-ben Bernben született Hansjörg Wysst semmi sem predesztinálta arra, hogy gazdag és sikeres legyen, továbbá, hogy a világ egyik vezető filantrópjává váljon. Lankadatlan szenvedélye, nagyfokú fegyelmezettsége és eltökéltsége azonban mindig arra ösztönözte, hogy mindenkinél jobban teljesítsen.

Hansjörg Wyss (jobbra) az óceánok megmentése érdekében rendezett konferencián Michael Bloomberggel, New York City egykori polgármesterével fogott kezet
Hansjörg Wyss (jobbra) az óceánok megmentése érdekében rendezett konferencián Michael Bloomberggel, New York City egykori polgármesterével fogott kezetCraig Barritt / Getty Images Hungary

Tanulmányait a Harvard Business Schoolban végezte, majd a textiliparban és a Chrysler autógyártónál dolgozott. Mellékvállalkozásként repülőgépeket értékesített, és ennek során ismerkedett meg a precíziós orvosi berendezéseket gyártó Synthes cég egyik alapítójával, amelyhez az 1970-es években csatlakozott. Ezután létrehozta a csoport egyesült államokbeli fiókját, majd átvette a teljes céget, végül 2012-ben eladta, és ezzel dollármilliárdokat keresett. 

Munkája nyomán 2009-ben a Harvard Egyetemen létrehozták a Wyss Institute for Biologically Inspired Engineeringet, egy több tudományágat átfogó kutatóintézetet, amely az akadémia és az ipar közötti szakadék áthidalására összpontosít azáltal, hogy a természet működési alapelveiből merít ihletet az egészségügyi és környezeti kihívások megoldásához. Emellett az üzletember létrehozta a Wyss Alapítványt, melynek célja a természeti környezet megőrzése. Húsz év alatt a Wyss Alapítvány már 450 millió dollárt adományozott, és 16 millió hektárnyi terület megőrzését tette lehetővé szerte a világon, szorosan együttműködve olyan helyi partnerekkel, melyek szintén kiállnak a természetvédelem mellett. 

Wyss természet iránt érzett szeretete Coloradóban érte el csúcspontját
Wyss természet iránt érzett szeretete Coloradóban érte el csúcspontjátFilippoBacci / Getty Images Hungary

Természet iránti szeretetét az 1958-ban tett első egyesült államokbeli látogatása alapozta meg. Ekkor diákként mint földmérő nyári munkát végzett Coloradóban, és első pillanattól kezdve lenyűgözte Amerika nyugati vidéke. 

Wyss a bolygó egyik leggazdagabb, de egyben az egyik legbőkezűbb embere is.

Csatlakozott a Giving Pledge-hez, a Warren Buffett és Bill Gates által kezdeményezett kampányhoz, amely arra ösztönzi a világ gazdagjait, hogy vagyonuk nagy részét jótékony célokra ajánlják fel. Emellett Wyss számtalan olyan ötletet is finanszírozott, amely az orvostudomány, a természetvédelem, a művészet és a humanitárius ügyek támogatását népszerűsíti világszerte. Tagja annak a konzorciumnak, amely egy svájci biotechnológiai és élettudományi központot, a Campus Biotechet alapította. 

Egymilliárd dollár a bolygó megőrzésére

Wysst adakozásai során az az egyetlen cél motiválja, hogy a bolygó túlélje az emberiség által eddig okozott károkat. Néhány évvel ezelőtt a New York Timesnak azt nyilatkozta:

Meg kell mentenünk a bolygót. Ezért adományozok egymilliárd dollárt a következő évtizedben.

A svájci származású üzletember adománya fejében azt reméli, hogy felajánlott milliárdját a szárazföld és az óceánok 30 százalékának megőrzésére használják fel 2030-ig. A Wyss Campaign for Nature a National Geographic Societyvel együttműködve konkrétan a természetvédelmi területek és parkok létrehozásáért vagy fenntartásáért küzdő helyi közösségeket és civil szervezeteket kívánja támogatni. Ennek keretében kilenc támogatandó projektet választottak ki, köztük van a romániai Kárpátokban található Fogarasi-hegység is. A terület nemzeti parkká alakításán fáradozó Fundatia Conservation Carpathia civil szervezetet 2007 óta támogatja a Wyss Alapítvány, melynek segítsége nélkül a szervezet nem tudna földet vásárolni.

A Fogarasi-hegység természetvédelmi területté nyilvánítását is támogatja Wyss alapítványa
A Fogarasi-hegység természetvédelmi területté nyilvánítását is támogatja Wyss alapítványaVictor Dyomin / Getty Images Hungary

„A jelentől 2030-ig megtett lépéseink meghatározzák természeti világunk sorsát. Ahhoz, hogy unokáink és az ő unokáik ugyanazokat a lehetőségeket kaphassák, mint mi, hogy örökölhessenek egy működő bolygót, minél gyorsabban le kell lassítanunk azt a sebességet, amellyel gazdaságunk elpusztítja a természetet” – mondta Hansjörg Wyss.

A tudósok példaként állítják Wysst

A tudósok megkongatták a vészharangot a bolygó biológiai sokféleségét sújtó válsággal kapcsolatban, és felszólították a politikai vezetőket, hogy segítsenek az emberek természethez való viszonyának megváltoztatásában, valamint a tömeges növény- és állatpusztulás megállításában, ami súlyos globális következményekkel járhat gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt. A veszteség már most is óriási, hiszen a bolygó óceánjainak kétharmadát és szárazföldjének háromnegyedét már jelentősen megváltoztatta az emberi tevékenység; néhány évtized múlva pedig újabb egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, ha a jelenlegi helyzeten nem változtatunk. Ezenkívül a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlati és biodiverzitási válságot egy lapon kell kezelnünk, és mindkettő azonnali cselekvést igényel.

Hansjörg Wyss arra buzdítja a hozzá hasonlóan tehetőseket, hogy áldozzák vagyonukat a bolygó megmentésére
Hansjörg Wyss arra buzdítja a hozzá hasonlóan tehetőseket, hogy áldozzák vagyonukat a bolygó megmentéséreFG Trade Latin / Getty Images Hungary

Amióta 1998-ban létrejött a Wyss Alapítvány, Hansjörg Wyss jótékonysági tevékenysége közel 65 millió hektár földterület és több mint 2,6 millió négyzetkilométernyi óceán tartós védelmét szolgálta, támogatva a helyiek tulajdonában lévő földterületek és az óceánok megőrzésére irányuló erőfeszítéseket az Antarktisz kivételével minden kontinensen. 

Hansjörg Wyss kezdeményezéseivel olyan példát mutat, melyből sok állami vezető tanulhatna

– véli Enric Sala, a National Geographic Society természetvédelmi felelőse, aki hozzátette: „A milliárdosok segíthetnek betölteni azt az űrt, melyet a kormányok nem képesek.”

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek