5 ok, amiért érdemes rovarhotelt építeni

GettyImages-1232957608

Vannak, akik nagyon szeretik, mások a gondolatát sem tudják elviselni a rovaroknak. Bárhogy is legyen, a bolygónkat meg kell, hogy osszuk velük, hiszen szinte mindenhol ott vannak; és ott voltak jóval az ember, sőt már a dinoszaurusz megjelenése előtt is. A rovarok az egyik legkorábbi élőlények, amelyek valaha léteztek. Mivel a környezetszennyezés igencsak lecsökkenti az ízeltlábúak élőhelyét, megóvásukról nekünk is gondoskodnunk kell.

Azok, akik szívükön viselik a természet sorsát, valószínűleg már hallottak a rovarhotelek előnyéről és fontosságáról. A hasznos rovaroknak, különösen a beporzásban fontos szerepet játszóknak menedéket kínáló rovarhotel kiváló életteret nyújt, főként a városiasodás és a környezetszennyezés miatt megtizedelt populációnak. 

Szükségünk van a rovarokra

Nem kérdés, hogy a rovarok jelenléte sok szempontból elengedhetetlen része az életünknek. Fontos szerepet játszanak a beporzásban, tápanyagforrást jelentenek a madaraknak, szerves részét képezik a kertgondozásnak, valamint egyes jótékony rovarok valóban segíthetnek a káros rovarpopulációk visszaszorításában.

Sokakból viszolygást váltanak ki a rovarok, pedig 99 százalékuk teljességgel veszélytelen az emberre
Sokakból viszolygást váltanak ki a rovarok, pedig 99 százalékuk teljességgel veszélytelen az emberreCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Ha otthont biztosítunk ezeknek az ízeltlábúaknak, elősegítjük jólétüket, és hozzájárulunk a populáció növekedéséhez. Így, amikor beköszönt a tavasz, biztosan lesz olyan rovar, amely beporozza az élelmiszerek vagy a dísznövények virágát, és olyan is, amely felfalja a nem kívánt kártevőket a kertben. Lássuk, miért érdemes akár otthon, a kertben is rovarhotelt építeni!

1. Segít a természet megértésében

Ha megismerjük a rovarok életét és szokásait, kevésbé fogunk félni tőlük
Ha megismerjük a rovarok életét és szokásait, kevésbé fogunk félni tőlükSolStock / Getty Images Hungary

Mindannyian félünk attól, amit nem értünk, amit nem ismerünk, és a rovarok gyakran ebbe a kategóriába tartoznak. Riasztó lehet a szokatlan megjelenésük, a gyors helyváltoztatásuk, sokszor azt sem tudjuk, miért jelennek meg, vagy mit akarnak, félünk a harapásuktól vagy csípésüktől. Egy rovarhotel megépítésével azonban megfigyelhetjük, hogy melyik időszakban éppen mely bogarak „jelentkeznek be”, és ők hogyan élnek. Megismerhetjük, mivel táplálkoznak, agresszívek-e vagy sem, valóban veszélyesek-e, vagy csak mi gondoljuk annak őket.

Ha egyszer megértjük ezeket az apró lényeket, kevésbé fogunk félni tőlük, amikor megjelennek a kertben vagy a lakásban. 

2. A jótékony rovaroknak is szükségük van szeretetre

A kert beporzói közül sok rovar, például a lepkék, a katicabogarak és a méhek nem kolóniában, hanem magányosan élnek. Ezeknek az ízeltlábúaknak maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy meleg, száraz helyet biztosítsanak a fészkük megépítéséhez, ahol téli álmot alhatnak. A jótékony rovarok közül is különös gondot és figyelmet érdemel a méhpopuláció, melynek csökkenése néhány éve már igen jelentősen és világszerte megfigyelhető.
Mindenképpen elgondolkodtató, hogy az ismert 20 ezer méhfaj 95 százaléka magányos, és a világ élelmiszer-ellátásának 90 százalékát adó 100 növény közül 71-et a méhek beporoznak be.

3. A természetes élőhely elvesztése

Az emberiség egyre nagyobb részt vesz el abból a térből, amit a rovarok otthonuknak neveznek, így egyre inkább csökken a terület, amely fészekrakásra alkalmas lehet. A növekvő iparterületek, a városiasodás, az erdők kiirtása szintén csökkenti azokat a helyeket, amelyeket ezek az apró rovarok otthonnak nevezhetnek. 

Miközben „megtisztítjuk” a világunkat, aközben a rovarokét éppen elpusztítjuk. A rovarhotel azonban biztonságos otthont nyújthat.

4. Akár a kert éke is lehet

A rovarhotelek többféle formában és méretben kaphatók már az üzletekben, és a legtöbbször újrahasznosított alapanyagokból készülnek. Azonban otthon mi magunk is barkácsolhatunk rovarhotelt, és csak a képzeletünk szabhat határt annak, milyen és mekkora is legyen az a rovarszállás, amely akár a kert dísze is lehet.

Családi programnak is kiváló lehet egy rovarhotel elkészítése Fotó: Bach Viktória
Családi programnak is kiváló lehet egy rovarhotel elkészítése Fotó: Bach Viktória

Mielőtt azonban hozzálátnánk a munkához, néhány dolgot nem árt figyelembe venni. Ilyen például, hogy nem minden rovar ugyanazokat a körülményeket keresi, amikor fészekrakó helyet választ. Vannak, amelyek a fát, mások a leveleket vagy a köveket szeretik. A fény és a hőmérséklet is szerepet játszik a választásban, mivel egyesek a napos, meleg helyeket részesítik előnyben, míg mások a hűvös, árnyékos lakóhelyet választják. 

Tehát mielőtt megépítenénk a saját készítésű rovarhotelünket, gondoljuk át, milyen igényekkel rendelkező rovarokat szeretnénk vendégül látni.

5. Terápiás tevékenységnek is kiváló

Egy rovarhotel megépítése kiváló alkalom arra is, hogy egy közösséget, legyen szó idősotthonról, általános vagy középiskoláról, munkahelyről vagy egy nyári táborról, közelebb hozzunk a természethez. A rovarhotel kialakítása, majd a felügyelete elősegíti a csapatmunkát és a tanulást is, korosztálytól függetlenül. 

A Népligetben is várja lakóit a rovarhotel

A bioszféra egy igen elhanyagolt szegmensét, a rovarok világának megsegítését célozta meg tagvállalataival karöltve a Swisscham Hungary – Svájci–Magyar Kereskedelmi Kamara, amely szeptember közepén egy rovarhotelt avatott fel a Népligetben.

A Népligetben lévő rovarhotel optimális körülményeket teremt lakóinak Fotó: Bach Viktória
A Népligetben lévő rovarhotel optimális körülményeket teremt lakóinak Fotó: Bach Viktória

A kezdeményezés nem előzmény nélküli, hiszen a kamara két évvel ezelőtt, megalakulásának 25. évfordulója alkalmából ajándékozott 25 fát a fővárosnak, amelyet szintén a Népligetben ültettek el. 

Az idén ősszel létesített rovarhotel egész évben optimális körülményeket teremt lakói számára: sokaknak átmeneti otthont jelent, más rovarok fészekként használják, a növényi részekkel táplálkozó rovaroknak táplálékot is biztosít, egyes fajoknak pedig a téli hibernálódás időszakában nyújt menedéket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra