Tényleg rengeteget lehet fogyni ezzel a gyönyörű fűszerrel, vagy kamu az egész?

GettyImages-79394001

Azért azt nem gondolná az ember, hogy egy viszonylag semleges ízű fűszert kell csak szórnunk a fogásokra, és az segít majd a fogyásban. Ugyanakkor azt sem feltételeznénk, hogy a női magazinok által köztudatba torpedózott pletykának ne lenne semmi alapja, és haszontalan színezék mindössze az indiaiak kedvenc fűszere, a kurkuma. Szerencsére ezen többé nem kell dilemmáznunk, a válasz kiderült, és a tudomány meglepő eredményekkel szolgált.

A gyömbérfélék – Zingiberaceae – családjába tartozó kurkuma Dél-Ázsiában őshonos, ahol már kétezer éve használják emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. A lágy szárú, illatos évelő fűszernövénynek elsősorban a gyűjtés után megfőzött és szárított gyöktörzsét hasznosítják. Kutatások szerint a kurkuma 75%-kal csökkenti a sejtek kémiai károsodását, így antioxidáns hatása csaknem megegyezik a C- és E-vitaminéval.

Ne csak indiai curryk fűszereként gondolj rá, mert annál jóval többféleképpen felhasználhatod. Citromos édességekben, csokoládés-vaníliás desszertek fűszereként és még rántottához adva is finom. Remek palacsintában, jó vele paellát fűszerezni, töklevesben és egy csirkés édesburgonya-mangó curry ízesítőjeként is.

Hatása a fentieken túl, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását, mindezeknek köszönhetően segít megelőzni a daganatos betegségek, valamint a keringési rendszert érintő problémák kialakulását.

Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír

A kurkuma, más néven aranyfűszer népszerű az ázsiai konyhában, és évezredek óta része a hagyományos indiai orvoslásnak – vagy az ájurvédának. A legenda szerint a fogyást is segíti, rengeteg súlyt veszthetünk a segítségével. 

Annyi biztos: a kurkuma egészségügyi tulajdonságainak többsége a kurkuminnak tulajdonítható, amely vegyület erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkuma valóban szerepet játszhat a fogyásban.

Mindazonáltal felmerülhet a kérdés, hogy mennyire hatékony, és vajon mennyit kell fogyasztani ahhoz, hogy látható eredményekhez segítsen minket.

A kurkuma és a fogyás

Így néz ki a növény frissen
Így néz ki a növény frissenJonathan Knowles / Getty Images Hungary

A legújabb kutatások a kurkuma súlycsökkentésben betöltött szerepét vizsgálták.

Egyes kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a kurkumin elnyomhat bizonyos gyulladásos markereket, amelyek szerepet játszanak az elhízásban – így segíti a fogyást. Ezek a markerek jellemzően megemelkednek túlsúlyos vagy elhízott embereknél. Állatkísérletek azt mutatják, hogy ez a vegyület elősegítheti a fogyást, csökkentheti a zsírszövet növekedését, visszafoghatja a súlyt, és fokozhatja az inzulin hormonra való érzékenységét. 

Sőt, egy 30 napos vizsgálatban 44 olyan személy részvételével, akik korábban nem tudtak fogyni, kiderült, hogy a napi kétszeri 800 mg kurkumin és 8 mg piperin kiegészítőként való alkalmazása a testtömeg jelentős csökkenéséhez vezetett. (A piperin egy vegyület a fekete borsban, amely akár 2000%-kal is fokozhatja a kurkumin felszívódását.)

Ezen túlmenően, 21, több mint 1600 ember bevonásával végzett vizsgálat áttekintése összefüggésbe hozta a kurkumin bevitelét a csökkent súllyal, a BMI-vel és a derékkörfogattal. Megemelkedett az adiponektin szintje is, amely hormon segít szabályozni az anyagcserét. Úgyhogy a válasz igen, a kurkuma határozottan segíthet. És bár a jelenlegi kutatások ígéretesek, több humán vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a kurkumát fogyáshoz ajánlják.

Biztonságos a fogyasztása ebben a mennyiségben?

Általában a kurkuma és a kurkumin fogyasztása biztonságosnak tekinthető.

A rövid távú kutatások azt mutatják, hogy napi 8 gramm kurkumin fogyasztása csekély kockázatot jelent az egészségre, bár hosszú távú vizsgálatokra van szükség. Mindazonáltal néhány ember, aki nagy dózisban szedi ezt a vegyületet, káros hatásokat tapasztalhat, például allergiás reakciókat, hányingert, hányást, gyomorfájdalmat, székrekedést, bőrkiütést vagy hasmenést. 

Az alábbi állapotok esetén kerülnöd kell a kurkumakiegészítőket:

Vérzési zavarok. A kurkuma gátolhatja a véralvadást, ami problémákat okozhat vérzési rendellenességben szenvedőknél.

Cukorbetegség. Ezek a kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a cukorbetegség elleni gyógyszerekkel, és túlságosan alacsony vércukorszintet okozhatnak.

Vajon segít a kurkuma?
Vajon segít a kurkuma?Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Vashiány. A kurkuma akadályozhatja a vas felszívódását.

Vesekövek. Ez a fűszer sok oxalátot tartalmaz, amely vegyület kötődhet a kalciumhoz, és hozzájárulhat a vesekőképződéshez.

Vegyük figyelembe azt is, hogy nincs elegendő bizonyíték ezeknek a kiegészítőknek a biztonságosságára vonatkozóan a terhes vagy szoptató nők körében. 

A kurkumin számos gyógyszerrel is kölcsönhatásba léphet, beleértve az antikoagulánsokat, az antibiotikumokat, a szív- és érrendszeri gyógyszereket, az antihisztaminokat és a kemoterápiás szereket, ezért ha ilyesmit szedsz, mindenképp konzultálj orvosoddal. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra