A koronavírus tönkreteheti a szexuális életet? Ennyi ideig nem randizhatsz a szakértő szerint

Aki átesett már a koronavíruson, vagy csak az oltás miatt megérezte, milyen lehet ez, az tudja, hogy a szexuális késztetés igencsak felülre kerül a Maslow-piramisban. Ettől azonban még érdemes foglalkozni a kérdéssel: szabad-e nemi életet élni betegen, s mi a helyzet a gyógyultak képességeivel?

Roberto 39 éves mérnök, aki boldog házasságban él 29 éves tanárnő feleségével, Annával. Szexuális életükben nem is volt semmi probléma egészen addig, amíg 2020 februárjában mindketten el nem kapták a koronavírust. Tüneteik enyhék maradtak, ám koronavírustesztjeik három hónapig pozitív eredményt hoztak. Az első hónapban mindketten a gyógyulásra koncentráltak, így szóba sem került a szex. Ám amikor utána megpróbálták, totális kudarcba fulladt a kísérlet. Anna vágyai teljesen eltűntek, és magukkal vitték Roberto merevedési képességét, illetve orgazmuskészségét is. Néhány próbálkozás után a pár szünetet tartott, úgy gondolták, hogy csak a betegség és a tesztek, illetve a bezártság okozta stressz hat rájuk negatívan. Hetekkel később mindketten visszatértek a munkahelyükre, de a nemi életük csapnivaló maradt. Anna újra a réginek érezte magát, ám Roberto továbbra is merevedési gondokkal küzdött, és a lelkesedése is alacsony szinten maradt. 

Mi okozhatta mindezt? Először is az, hogy a koronavírus minden funkciónkra hat: nem csupán a légzőszervi vagy ízületi tünetek jellemzőek, megviseli az idegrendszert és átalakíthatja a szexuális készségeket is. Dr. Justin Lehmiller szerint ugyan a halál elkerülhetetlenségének gondolata többeknél fokozta a szexuális vágyat, mások épp ennek az ellenkezőjét tapasztalják. Hogy pontosan hogy teszi mindezt, azt még nem tudjuk. A szexuális egészségre vonatkozó korábbi tanulmányokat tömeges katasztrófák, például földrengések vagy háborúk során végezték, de azok nem hasonlíthatók össze egy világjárvánnyal, ami ráadásul szigorú karanténintézkedésekkel jár. Még most is vizsgálják a koronavírus viselkedését, terjedését, mutálódását, de Robertóék példája is jól mutatja, hogy érdemes lesz tanulmányozni a szexuális élethez fűződő összefüggéseket is. 

Annyit már biztosan tudunk, hogy maga a vírus jelen van nemcsak a nyálban, de az összes testnedvben. Egy kínai tanulmány alapján dr. Veerawat Manosutthi szakértő megerősítette, hogy az ondóban a fertőzés lezajlása után is kimutatható lehet a vírus, bár azt még pontosan nem tudni, hogy képes-e replikálni magát a herékben. Az olyan, alapvetően nem szexuális úton terjedő vírusok, mint a Zika vagy az Ebola szintén átvihetők intim kapcsolat során, így a koronavírus is. Emiatt azok, akik átestek a fertőzésen, Manosutthi javaslatára egy hónapig lehetőleg ne létesítsenek szexuális kapcsolatot senkivel. Bármilyen tevékenység, aminek köze van a testnedvekhez, nem ajánlott, így a csókolózás sem. A férfiaknak emellett még az egy hónap letelte után is érdemes minden alkalommal óvszert használniuk közösüléskor.

A gyógyulás után egy hónapig nem javasolt a randizás
A gyógyulás után egy hónapig nem javasolt a randizásElisaveta Ivanova / Getty Images Hungary

A koronavírus elleni gyógyszer is új szabályokat jelent

Ha két, koronavírusból felépülő embernek, akik amúgy is egy háztartásban élnek, van ereje nemi életet élni, semmi sem tiltja. Ugyanakkor ha Favipiravir-kezelés alatt állnak, már meg kell tenniük különböző óvintézkedéseket. A gyógyszer ugyanis erős hatást gyakorol a nemi szervekre és a reprodukciós képességekre is. Akár súlyos magzati károsodást is okozhat, ezért mindenképpen el kell kerülni, hogy Favipiravirt szedő nő teherbe essen. A teljes kezelés időtartama alatt, illetve még utána is egy héten át hatékony fogamzásgátlásra van szükség. A férfiaknak ugyanennyi időre óvszerhasználatot írnak elő, de még ez sem elegendő, ha várandós, vagy csak akár feltételezhetően terhes nővel élnének nemi életet. Ha ez nem lenne elég, saját egészségükre is érdemes figyelni, ugyanis maga a vírus gyógyszer nélkül is befolyásolhatja a herék működését, s emiatt akár a hormontermelésre is hatással lehet. Hogy mennyire, azt csak további vizsgálatok mutatják majd meg. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra