Manapság szinte bármelyik boltban kapni sózott vagy natúr tökmagot is, de akár egy isteni sült tök elkészítése vagy halloweeni tökfaragás után is ránk maradhatnak ezek a finom, olajos magvak, melyekből egy harmincgrammnyi adag nagyjából 150 kalóriát, 15 grammnyi egészséges rostot és zsírsavat, csupán pár gramm szénhidrátot, illetve meglepően nagy mennyiségű, 8-10 grammnyi növényi fehérjét tartalmaz. És ha ez még nem lenne elég, kedvenc snackünk tele van különféle tápanyagokkal és egyéb hasznos összetevőkkel.
A tökmag gazdag K-vitaminban és vasban, van benne cink, kálium, B2-vitamin és folát is, de tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket és többszörösen telítetlen zsírsavakat is.
A tökmag 5 jótékony hatása
A tökmag egészségügyi előnyei közé tartozik a szív egészségének javítása, a vércukorszint szabályozása, a spermium minőségének javítása és a jobb alvás elősegítése. Ez az egyik legtáplálóbb nassolnivaló, mivel tele van antioxidánsokkal, valamint fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A tökmag egészségre gyakorolt jótékony hatásának elérése érdekében hozzáadhatsz egy keveset a salátához, piríthatod fűszerekkel, vagy használhatsz tökmagolajos öntetet.
A tökmag tehát az egyik legegészségesebb rágcsálnivaló lehet – már csak egy marékkal is nagy részét fedezheted napi ajánlott rostbevitelednek, valamint számos vitamint és ásványi anyagot juttatsz a szervezetedbe általa. Mivel a magok nagyon táplálóak, az étrended részeként számos módon javíthatják az egészségedet. Íme a tökmag öt tudományosan bizonyított jótékony hatása:
1. A tökmag rendkívül tápláló
A tökmag kiválóan kiegészíti étrendünket, mert olyan tápanyagokban gazdag, mint a rost és az egészséges zsírok, amelyek segítenek a szervezet legjobb működésében. Nyers formájában a tökmag kemény, fehér héjba van burkolva, de feltörve kisebb, zöld magvak bukkannak elő.
A tökmag antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezek segítenek leküzdeni a szabad gyököket, amelyek olyan részecskék, amelyek károsíthatják a sejteket, és olyan súlyos állapotokhoz vezethetnek, mint a szívbetegség és a rák.
„A tökmagban nagy mennyiségben jelen lévő antioxidáns tápanyagok megvédik a magot a romlástól, valamint ezek az antioxidánsok potenciálisan csökkenthetik az emberek krónikus betegségeit”
– mondja Judith Wylie-Rosett, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola epidemiológiai és endokrinológiai professzora.
2. A tökmag javíthatja a szív egészségét
A tökmag fogyasztása javíthatja a szív egészségét, mert segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, ami szívproblémákhoz vezethet, ha túl magas. Ennek az az oka, hogy a tökmag telítetlen zsírokban gazdag, és kevés telített zsírt tartalmaz.
„A tökmagban lévő telítetlen zsír segít csökkenteni az LDL-koleszterint”
– folytatta Wylie-Rosett. Hozzátette: az LDL, az alacsony sűrűségű lipoprotein viszonylag nagy mennyiségben magas koleszterinszintet okozhat szervezetünkben.
A tökmag segíthet a vérnyomás csökkentésében is, ami mérsékelheti a szívroham vagy a szélütés kockázatát. Ennek az az oka, hogy a tökmagból származó olaj segít a szervezetben több nitrogén-oxidot termelni, egy olyan vegyi anyagot, amely elősegíti az erek kitágulását, és lehetővé teszi a vér könnyebb átáramlását a testen.
Egy 2019-es kis tanulmány megállapította, hogy a menopauzán átesett nők, akik naponta tökmagolaj-kiegészítőket szedtek, hathetes kezelés után jelentősen alacsonyabb vérnyomást mutattak. A szív egészségének javítása érdekében Wylie-Rosett azt javasolja, hogy hetente háromszor együnk egy marék tökmagot.
3. A tökmag segíthet a vércukorszint szabályozásában
A tökmagban található számos tápanyag képes stabilan tartani a vércukorszintet. Ennek az az oka, hogy a tökmag rostokban gazdag, olyan tápanyagban, amely lassítja a cukor felszívódását a szervezetben. Emiatt a tökmagban lévő rost segíthet stabilizálni a vércukorszintet, ami különösen előnyös lehet a cukorbetegek számára. A vércukorszint ellenőrzése fontos, mert idővel a magas vércukorszint az idegek, a szervek és az erek károsodásához vezethet.
A tökmag magnéziumban is gazdag, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét.
4. A tökmag javíthatja a sperma minőségét
További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a tökmag hogyan befolyásolja az emberi spermát, de számos állatkísérletben kimutatták, hogy a magvak javítják a sperma minőségét azáltal, hogy csökkentik a sérült vagy abnormális spermiumsejtek számát. A tökmag különösen hasznos volt a spermium minőségének helyreállításában azoknál az állatoknál, amelyek kemoterápiában részesültek, vagy megsérültek a heréik.
A tökmag részben magas cinktartalma miatt javíthatja a sperma minőségét is. A cink segít egyensúlyban tartani a tesztoszteron szintjét, ami fontos a jó minőségű sperma kialakulásához. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony cinkszinttel élő embereknél kevesebb tesztoszteron és több rendellenesség fordulhat elő spermájukban.
5. A tökmag javíthatja az alvást
A nyugodtabb alvás érdekében segíthet, ha este megeszünk egy marék tökmagot. A tökmagban magas az L-triptofán nevű aminosav mértéke, ami segíti az alvást. Ennek az az oka, hogy a triptofán hozzájárul a szervezetben a szerotonin és melatonin előállításához – ez két neurokémiai anyag segít szabályozni az alvási ciklust.
A tökmag tehát tele van fontos tápanyagokkal, például rostokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek elősegítik a szervezet számos folyamatának működését. Ha tökmagot adsz az étrendedhez, az segíthet a szervek, például a szív és az erek zökkenőmentes működésében, és javíthatod általános egészségi állapotod.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés