Ne ijedj meg: a medencézés miatti kellemetlen tünetek így kezelhetők

GettyImages-1338224833

Akár a napfény vagy a naptej egyes összetevői, de a medence vize miatt is jelentkezhetnek testszerte viszkető kiütések nyaralás közben. Már mutatjuk is, hogyan kerülheted el ezeket a legnagyobb eséllyel!

Vízparton és strandolás után több tényező is okozhat bőrelváltozásokat: gondolj csak a napallergiára vagy melegkiütésre. Ha viszont csak medencézés után tapasztalod a tüneteket, érdemes a klórra is gyanakodni.

Kellemetlen tünetek jelentkezhetnek akkor is, ha a bőr érzékeny a napfényre. Nem is feltétlenül kell hozzá egy egész napos strandolás, a kiütéseket akár már az enyhe tavaszi nap is előcsalogathatja. Fotoallergia esetén bizonyos gyógyszerek szedése vagy naptej és egyéb kozmetikumok váltanak ki kellemetlen tüneteket a napfény hatására. A gyógyszerek közül nagyon gyakran az antibiotikumok vagy a vérnyomáscsökkentők szedése mellett jelentkeznek panaszok. És igen, a klóros medence vize is okozhat kellemetlen tüneteket.

Mi az a klórkiütés, és hogyan kezeljük?

A klór egy olyan elem, amelyet a medencetulajdonosok a víz fertőtlenítésére használnak, így biztonságosabbá válik az úszás vagy a pezsgőfürdőzés. Erőteljes fertőtlenítő képességének köszönhetően tisztítóoldatokhoz is hozzáadódik. Míg a klórnak számos előnye van, ha szeretsz úszni, a gyakori lemerülésnek negatív hatásai lehetnek. Az elem kiszáríthatja a bőrt, és irritációt okozhat. Ha úszás után klórkiütést kapsz, az nem feltétlenül jelenti, hogy allergiás vagy a klórra, inkább csak érzékeny rá. Szerencsére vannak módok a klóros kiütés kezelésére anélkül, hogy teljesen el kellene kerülni az úszást.

Mik a tünetek?

A klóros kiütések úszás után viszketést okozhatnak a bőrön. Egyéb tünetek is jelentkezhetnek:

  • viszkető, vörös kiütés,
  • hámlás,
  • kis dudorok és csalánkiütések,
  • duzzadt vagy érzékeny bőr.

A szemet a klórnak való kitettség is irritálhatja, de akár a légutakat is. Észreveheted, hogy gyakran köhögsz és tüsszentesz, ha sokat voltál klóros vízben.

Miben más ez, mint az úszók viszketése?

A klóros bőrkiütés és a köznyelvben úszók viszketésének nevezett jelenség egyaránt úszással kapcsolatos kiütések. A klóros kiütés azonban a klór expozíciójára adott reakció, míg az úszók viszketését édesvízben élő mikroszkopikus paraziták okozzák.

Ezek a paraziták a csigákból a vízbe kerülnek. Amikor egy úszó érintkezik velük, a paraziták befurakodhatnak a bőrbe. Az eredmény egy kiütés, amely pattanásszerű reakciókat vagy apró pattanásokat okozhat. Ennek az állapotnak az orvosi neve „cercarialis dermatitis”.

A klórkiütés és az úszók viszketése közötti különbség meghatározása gyakran attól függ, hogy az érintett hol úszott. A medencékbe klórt adnak, míg a friss vízbe nem. Ha egy medence jól karbantartott, és megfelelő mennyiségű klórt használnak benne, akkor nem lehetnek benne ezek a paraziták. Nagyobb valószínűséggel tapasztalja bárki az úszók viszketését, ha édesvízben vagy sós vízben úszik, különösen a sekély vízben.

Mi okozza ezt?

Az immunrendszer a klórt „idegen betolakodóként” azonosíthatja, mint egy baktérium vagy vírus esetében. A klór a természetes olajokat is eltávolíthatja a bőrről, amitől az kiszárad.

Vigyázz a medencézéssel!
Vigyázz a medencézéssel!Virojt Changyencham / Getty Images Hungary

Fürdés után sokszor a klór egy része a bőrünkön marad, a folyamatos expozíció pedig akár hosszan tartó irritációt is okozhat. 

Hogyan kezeljük a kellemetlen tünetet?

A klóros kiütéseket általában vény nélkül kapható termékekkel kezelheted. Ez magában foglalja a kortikoszteroid krémeket, például a hidrokortizont. A legtöbb orvos azonban nem javasolja a hidrokortizon krém felvitelét az arcra, mivel elvékonyíthatja a bőrt, vagy bejuthat a szájba és a szembe.

Ha csalánkiütést tapasztalsz, alkalmazhatsz difenhidramin krémet, vagy olyan gyógyszert szedhetsz, amely difenhidramint tartalmaz, például a Benadrylt. Vásárolhatsz olyan testápolókat is, amelyek eltávolítják a klórt, és a bőr megnyugtatására szolgálnak. Kerüld ugyanakkor az erősen illatosított testápolókat, mert fokozhatják a klór okozta lehetséges irritációt. Ideális esetben ezek a helyi alkalmazások segítenek csökkenteni a klórkiütések előfordulását, és kényelmesebbé teszik az úszást és a takarítást.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Érdemes vigyázni, mert az állapot elkerülhető
Érdemes vigyázni, mert az állapot elkerülhetőOscar Wong / Getty Images Hungary

Ha súlyos allergiás reakciód lesz, például nem múló csalánkiütés vagy légzési nehézség, sürgősségi orvosi ellátást kell kérned. Szakorvos – allergológus – segíthet a klórkiütéssel kapcsolatos további problémák diagnosztizálásában és kezelésében. Ez igaz azokra, akik klórkiütést tapasztalnak, de folytatni kívánják az úszást, például sportolókra.

Tippek a klórkiütés megelőzésére

A klórkiütés megelőzésének néhány módja a következő:

Fürdés vagy zuhanyozás a klórnak való kitettség előtt és után. Ha klórt tartalmazó bőrre kened fel a testápolót, az csak még jobban irritálni fogja.

Vazelin felvitele az irritált területekre, mielőtt medencébe mennél, vagy takarítást végeznél. Ez védőréteget képez a bőr és a víz között.

Klórkiütés esetén az ismételt úszás valószínűleg csak tovább irritálja a bőrt, úgyhogy érdemes megvárnod, amíg meggyógyul.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra