Így lépj ki egy mérgező párkapcsolatból: 4 tipp, hogy könnyebb legyen a szakítás

A toxikus kapcsolatoknak ezer meg egy jele van. Lehet, hogy egyszer csak azon kapod magad, hogy olyan dolgokért is bocsánatot kérsz, amik miatt nem te vagy a felelős. Lehet, hogy elnyomod magadban, hogy kifejezd az igényeidet, a véleményedet, és inkább meggyőzöd magad, hogy valójában egyik sem olyan fontos. Mindent megteszel annak érdekében, hogy elkerüld a konfliktusokat, de egyre inkább neheztelsz a partneredre. Egyszer csak azon kapod magad, hogy passzív-agresszív módon reagálsz helyzetekre, és ha lassan is, de eléred azt a pontot, amikor beismered magadnak, hogy ez így nem mehet tovább.

A legtöbben még akkor is elbizonytalanodunk, amikor megérett bennünk a döntés, hogy kilépünk a mérgező párkapcsolatból. Feltesszük magunknak a kérdést, hogy vajon helyesen cselekszünk-e? Képesek leszünk-e talpon maradni a partnerünk nélkül? Biztos, hogy nem a mi hibánk, hogy így alakultak a dolgok? Legbelül azonban tudjuk, hogy a lehető legjobb döntést hoztuk. És mint a legtöbb jó döntést, ezt sem könnyű meghozni. Stephanie Sarkis mentálhigiénés szakember szerint az alábbi kérdések felvetése megkönnyíti a kapcsolatból való kilépést.

Egy kis önismeret

Valószínű, hogy nem ez az első mérgező kapcsolatod. Lehet, hogy volt egy narcisztikus szülő vagy egy bántalmazó testvér az életedben, aki azt akarta, hogy teljes mértékben tőle függj, miközben módszeresen taszított el magától. Ennek eredményeként aztán továbbviszed a bizonytalan kötődési mintát, felnőttként pedig alá-fölérendelt kapcsolatokban találod magad. Az ismétlődő minta felismerésekor megfogalmazódik a kérdés, hogy miért nem érzed magad elég jónak, miért mindig olyan emberek mellett kötsz ki, akiket meg kell menteni, vagy miért nem lépsz ki, ha méltatlan helyzetbe kerülsz. Ezeknek a megválaszolása az első lépés a minta megtöréséhez, amiben hatékony segítséget nyújthat egy jó pszichológus.

Dolgozd meg magadban, amit kell

Ki kell lépned az egészségtelen kapcsolatból, hogy saját magadra tudj összpontosítani. Olyan kapcsolatban, ahol rosszul bánnak veled, ahol függésben tartanak, nem fogsz tudni fejlődni. Már az is hatalmas változást hozhat, ha egyénileg vagy együtt elkezdtek terápiára járni. Légy tisztában azzal, hogy ha nem lépsz ki, nagy eséllyel tovább fog romlani a kapcsolat dinamikája. Tartsatok egy kis szünetet, konzultálj szakemberrel, hiszen ha mindketten lépéseket tesztek a kapcsolat javítása érdekében, egészséges határokat szabtok és tiszteletteljesen viselkedtek egymással, a kapcsolat minősége javulhat. A nem kiegyenlített kapcsolatokban gyakran előfordul, hogy az egyik fél nem hajlandó segítséget kérni, ez viszont ne bizonytalanítson el abban, hogy te konzultálj pszichológussal. Azt viszont ne feledd, hogy egyedül nem fogsz tudni változtatni a kapcsolaton.

Természetes, ha kilátástalannak tűnik a helyzet
Természetes, ha kilátástalannak tűnik a helyzetPablo Benitez Lope / EyeEm / Getty Images Hungary

Ne engedj a fenyegetéseknek

Amikor meghozod a döntést és kilépsz egy mérgező kapcsolatból, számíts érzelmi zsarolásra, fenyegetésekre a partnered részéről. Így igyekszik bűntudatot ébreszteni benned, rád hárítani a felelősséget annak érdekében, hogy ne szállj ki. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a párod megfenyeget, hogy megöli magát, ha elhagyod. Az öngyilkossággal való fenyegetőzést minden esetben komolyan kell venni. Ilyenkor a legtöbb, amit tehetsz, hogy értesíted a mentőket.

Ha nem érzed magad biztonságban, esetleg úgy érzed, veszélyben vagy, kérd meg az egyik barátodat vagy családtagodat, hogy támogasson a szakításban. De azt a megoldást is választhatod, hogy olyankor költözöl el, amikor a partnered nincs otthon. Mindkét lehetőség segít minimalizálni a zsarolások és a bántalmazás mértékét. Ha nem vagy biztos abban, hogy mi lenne a legjobb döntés, bátran kérj segítséget, például az OKIT szakképzett munkatársaitól, akik a 06 80 20 55 20-as számú segélyvonalon a nap 24 órájában várják a kapcsolati erőszakkal, emberkereskedelemmel kapcsolatos hívásokat.

A gyógyulás kihívás

Szakítás után gyorsan jön a megkönnyebbülés, mintha egy mázsás súly került volna le a mellkasodról. De bármilyen rossz is volt a kapcsolatod, természetes, hogy egy idő után jelentkezni fognak a gyász szakaszai, ideértve a haragot, az önvádat és a depressziót is. Lehet, hogy úgy érzed, a partnered nélkül semmit nem érsz, a szorongás még nagyobb méreteket ölthet, mint amit a kapcsolaton belül tapasztaltál. De tudd, hogy bármit is érzel, annak helye van a gyászban, és a feldolgozás folyamatához elengedhetetlen, hogy a negatív érzéseknek is átadd magad.

Amikor kilépsz egy mérgező kapcsolatból, fogalmazd meg magadnak pár szóban, legfeljebb egy-két mondatban, hogy miért döntesz így. Amikor elbizonytalanodsz, vedd elő ezt a pár mondatot, emlékeztesd magad arra, hogy milyen életet szeretnél élni. Hatalmas erő és bátorság kell ahhoz, hogy kilépj egy mérgező kapcsolatból. Van, hogy nem sikerül elsőre, és az is előfordul, hogy legszívesebben feladná az ember az egészet. Bármi is történik, a bántalmazás soha nem az áldozat hibája, a változás azonban elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116 123-as vagy a 06 80 820 111-es telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra