Örökre eltűnhet a boltokból a magyarok egyik kedvenc édessége

Lontai Ildikó
GettyImages-1425139204 (1)
Olvasási idő kb. 2 perc

Sokak maradnak a kedvenc édességük nélkül a Mozart csokigolyót gyártó üzem bezárásával.

Megszűnik a magyarok egyik kedvenc édességét, a Mozart csokigolyót is gyártó üzem, a Salzburg Chocolate. A gyár bezárását az alapanyagárak drasztikus emelkedésével, és az egyik legnagyobb vevővel való együttműködés megszűnésével indokolták.

Az egyik kedvenc édességünk, a Mozart-golyó eltűnhet a polcokról

Rossz hír a csokirajongóknak, hogy valószínűleg idén ehetünk utoljára az egyik kedvenc édességünkből, miután a Mozart csokoládégolyót is gyártó Salzburg Chocolate bezár. Már tájékoztatták az alkalmazottakat, a beszállítókat és a nagyobb ügyfeleket arról, hogy az üzemben az idei év végén megszűnik a gyártás – írja az Economix.

Az osztrák csokigyár bezárásával eltűnhet a polcokról az egyik kedvenc édességünk
Az osztrák csokigyár bezárásával eltűnhet a polcokról az egyik kedvenc édességünkOliver Rossi / Getty Images Hungary

A döntést a nyersanyag-, a csomagolóanyag-, valamint a szállítási- és energiaköltségek emelkedésével indokolták.

A Salzburg Chocolate közlése szerint a kakaó ára megháromszorozódott, valamint megszűnik az együttműködés a cég egyik legnagyobb vevőjével – ezek együttesen vezettek a gyár bezárásához.

A grödigi székhelyű cég bejelentette, hogy már keresik a lehetőségeket a 65 alkalmazott foglalkoztatásának megoldására. Jelenleg több érdekelt féllel is előrehaladott egyeztetések folynak a meglévő gyártóhely értékesítéséről és további hasznosításáról.

A cég először 2021 novemberében ment csődbe. A fizetésképtelenségi eljárás megindítása után 2022 februárjában a Julius Meinl vezette romániai KEX-csoport vette át a salzburgi üzemet. A Salzburg Chocolate számára benyújtott szerkezetátalakítási tervet akkor a többség elfogadta. A termelés egy részét azonban 2022 decemberében leállították, és a jelentések szerint 25 alkalmazottat elbocsátottak. Az elmúlt években pedig továbbra sem sikerült megfelelő beruházásokkal és korszerűsítési intézkedésekkel biztosítani a csokigyár működését.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek