Az emberek nagy része nem takarítja olyan gyakran a kávéfőzőjét, mint kellene, pedig a nedves, meleg környezetben jól érzik magukat a baktériumok és a penészgombák, ráadásul a kávézacctól idővel minden barna és koszos lesz.
Ha a kávéfőző a kedvenc konyhai készüléked, itt az ideje, hogy alaposan megtisztítsd. Bár lehet, hogy nem tűnnek koszosnak, a kávéfőzők akkor is karbantartást igényelnek.
Miért érdemes megtisztítanod a kávéfőzőt?
Számos oka van a kávéfőző rendszeres tisztításának. A tiszta gép nemcsak a szennyeződésekkel számol le, de a kávéd is finomabb lesz utána.
Mielőtt belemerülnénk, fontos különbséget tenni a kávétartozékok tisztítása és a kávéfőző vízkőmentesítése között.
„A vízkőmentesítés csak a vízkő lerakódásának eltávolítását jelenti, nem összekeverendő a rendes tisztítással”
– mondja Jenna Gotthelf, a Counter Culture Coffee országos szakértője, majd hozzátette:
„Ez a kávéfőző berendezés rutinszerű karbantartásának része.”
A vízkő egyszerű, kalcium-karbonátból összeállt maradék. Az anyag hajlamos felhalmozódni azokon a helyeken, amelyeken rendszeresen átfolyik a víz, például csövekben, teáskannákban és – kitaláltad – kávéfőzőkben is.
Penész a kávéfőzőkben?
„Minden használat után öblítsd ki a kávéskannát meleg, szappanos vízzel, mivel „a penészgomba és az élesztő képes elszaporodni a kávémaradványokban” – mondja Martin Bucknavage, a Penn State Élelmiszer-tudományi Tanszékének vezető élelmiszer-biztonsági munkatársa.
A baktériumokkal ellentétben, amelyek nem szaporodnak könnyen savas környezetben, a penész és az élesztő jobban ki tudja használni a kávéra jellemző alacsonyabb tápanyagszintet és alacsonyabb pH -értéket.
Érdemes csökkenteni a nem kívánt anyagok fogyasztásának esélyét.
„Egyes penészgombák káros melléktermékeket, úgynevezett mikotoxinokat termelhetnek”
– folytatta Bucknavage.
„További elemzés nélkül soha nem lehetünk biztosak abban, hogy egy adott penészgomba termel-e mikotoxint, ezért a legjobb, ha a gépeket tisztán és penészmentesen tartjuk.”
Időnként cseréld ki a tartályban lévő vizet – és magát az edényt is dörzsöld át –, hogy csökkentsd a vízben terjedő kórokozók megtelepedésének kockázatát.
Rossz ízű lehet a kávé
Ez az oka annak, hogy a kávé szerelmesei annyira akkurátus takarítók: a kávégép tisztításának elmulasztása ronthatja a reggeli feketéd minőségét.
Gondolj arra, hogy egy serpenyőben főzöl tojást hétfő reggel, mondja Gotthelf. Ha valaki a koszos serpenyőt a tűzhelyen hagyja, és kedden ismét tojást főz benne, a reggelije nem lesz épp a legfinomabb.
„Ugyanez vonatkozik a kávéfőzőre is”
– hangsúlyozta Gotthelf.
„A gép napi karbantartása és a rutinszerű vízkőmentesítés két fontos tényező, amelyek befolyásolják a kávé ízét. A kávé avas és keserű lesz, ha a berendezést nem tartják tisztán.”
Milyen gyakran kell vízkőmentesíteni a kávéfőzőt?
A legtöbb gyártó azt javasolja, hogy 3-6 havonta vízkőmentesítsük a kávéfőzőt. De más tényezők is fontosak – mint például a víz típusa a környéken, valamint az, hogy milyen gyakran használjuk a gépet.
Minél keményebb a víz, annál gyakrabban kell mélytisztítani a kávéfőzőt – mondja Josey Markiewicz szakértő. A kemény víz a helyi vízkészlet ásványianyag-tartalmára utal. Minél nagyobb a jelen lévő kalcium és magnézium mennyisége, annál keményebb a víz. És minél keményebb a víz, annál nagyobb a lehetőség az üledék felhalmozódására a kávéfőző belsejében.
Hogyan vízkőmentesítsük a kávéfőzőt?
A legjobb megoldás az, ha az ember elolvassa és követi a kávéfőző kézikönyvében található utasításokat, mivel a tisztítási javaslatok gépenként eltérőek lehetnek.
Dolgok, amelyekre jó eséllyel szükséged lesz:
- Forró víz
- Mosogató szappan
- Szivacs
- Fehér ecet vagy vízkőoldó termék
A kávéskanna tisztítása nem egy nagy tudomány. Egyszerűen csak forró, szappanos vízzel és egy szivaccsal öblítsd ki és dörzsöld le a kávéfőzőt és a fedőt minden használat után.
Magának a kávéfőző gépnek a vízkőmentesítéséhez a Gotthelf az alábbi általános lépéseket javasolja:
Töltsd fel a tartályt friss vízzel, majd futtass le egy főzési ciklust. Ha ecetet használsz, készítsd el a fehér ecet és a víz 50/50 arányú keverékét, és futtass le egy főzési ciklust ezzel az oldattal.
Amikor a főzési ciklus befejeződött, dobd ki a keveréket, és futtass további három főzési ciklust csak friss vízzel (vízkőoldó vagy fehér ecet hozzáadása nélkül). A hosszú élettartamú gép és a kiváló ízű kávé igazi kulcsa, hogy a belső részek takarítása se maradjon el.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés