Ez történik, ha nem takarítod ki soha a kávéfőződet

GettyImages-108196153
Olvasási idő kb. 5 perc

Eltűnnek a zaccfoltok, és makulátlanul tiszta lesz a kávéfőző, ha megfelelően takarítod. Megéri megtenned, mert az egészséged is múlhat rajta.

Az emberek nagy része nem takarítja olyan gyakran a kávéfőzőjét, mint kellene, pedig a nedves, meleg környezetben jól érzik magukat a baktériumok és a penészgombák, ráadásul a kávézacctól idővel minden barna és koszos lesz.

Ha a kávéfőző a kedvenc konyhai készüléked, itt az ideje, hogy alaposan megtisztítsd. Bár lehet, hogy nem tűnnek koszosnak, a kávéfőzők akkor is karbantartást igényelnek.  

Miért érdemes megtisztítanod a kávéfőzőt?

Számos oka van a kávéfőző rendszeres tisztításának. A tiszta gép nemcsak a szennyeződésekkel számol le, de a kávéd is finomabb lesz utána.

Mielőtt belemerülnénk, fontos különbséget tenni a kávétartozékok tisztítása és a kávéfőző vízkőmentesítése között.

„A vízkőmentesítés csak a vízkő lerakódásának eltávolítását jelenti, nem összekeverendő a rendes tisztítással”

– mondja Jenna Gotthelf, a Counter Culture Coffee országos szakértője, majd hozzátette:

„Ez a kávéfőző berendezés rutinszerű karbantartásának része.”

Ezt vajon mivel főzte?
Ezt vajon mivel főzte?Fernando Trabanco FotografÃa / Getty Images Hungary

A vízkő egyszerű, kalcium-karbonátból összeállt maradék. Az anyag hajlamos felhalmozódni azokon a helyeken, amelyeken rendszeresen átfolyik a víz, például csövekben, teáskannákban és – kitaláltad – kávéfőzőkben is.

Penész a kávéfőzőkben? 

„Minden használat után öblítsd ki a kávéskannát meleg, szappanos vízzel, mivel „a penészgomba és az élesztő képes elszaporodni a kávémaradványokban” – mondja Martin Bucknavage, a Penn State Élelmiszer-tudományi Tanszékének vezető élelmiszer-biztonsági munkatársa.

A baktériumokkal ellentétben, amelyek nem szaporodnak könnyen savas környezetben, a penész és az élesztő jobban ki tudja használni a kávéra jellemző alacsonyabb tápanyagszintet és alacsonyabb pH -értéket.

Érdemes csökkenteni a nem kívánt anyagok fogyasztásának esélyét.

„Egyes penészgombák káros melléktermékeket, úgynevezett mikotoxinokat termelhetnek”

– folytatta Bucknavage.

„További elemzés nélkül soha nem lehetünk biztosak abban, hogy egy adott penészgomba termel-e mikotoxint, ezért a legjobb, ha a gépeket tisztán és penészmentesen tartjuk.”

Időnként cseréld ki a tartályban lévő vizet – és magát az edényt is dörzsöld át –, hogy csökkentsd a vízben terjedő kórokozók megtelepedésének kockázatát.

A kávéd minősége múlik rajta
A kávéd minősége múlik rajtaNancy Honey / Getty Images Hungary

Rossz ízű lehet a kávé

Ez az oka annak, hogy a kávé szerelmesei annyira akkurátus takarítók: a kávégép tisztításának elmulasztása ronthatja a reggeli feketéd minőségét.

Gondolj arra, hogy egy serpenyőben főzöl tojást hétfő reggel, mondja Gotthelf. Ha valaki a koszos serpenyőt a tűzhelyen hagyja, és kedden ismét tojást főz benne, a reggelije nem lesz épp a legfinomabb.

„Ugyanez vonatkozik a kávéfőzőre is”

– hangsúlyozta Gotthelf.

„A gép napi karbantartása és a rutinszerű vízkőmentesítés két fontos tényező, amelyek befolyásolják a kávé ízét. A kávé avas és keserű lesz, ha a berendezést nem tartják tisztán.”

Milyen gyakran kell vízkőmentesíteni a kávéfőzőt?

A legtöbb gyártó azt javasolja, hogy 3-6 havonta vízkőmentesítsük a kávéfőzőt. De más tényezők is fontosak – mint például a víz típusa a környéken, valamint az, hogy milyen gyakran használjuk a gépet.

Minél keményebb a víz, annál gyakrabban kell mélytisztítani a kávéfőzőt – mondja Josey Markiewicz szakértő. A kemény víz a helyi vízkészlet ásványianyag-tartalmára utal. Minél nagyobb a jelen lévő kalcium és magnézium mennyisége, annál keményebb a víz. És minél keményebb a víz, annál nagyobb a lehetőség az üledék felhalmozódására a kávéfőző belsejében.

Hogyan vízkőmentesítsük a kávéfőzőt?

A legjobb megoldás az, ha az ember elolvassa és követi a kávéfőző kézikönyvében található utasításokat, mivel a tisztítási javaslatok gépenként eltérőek lehetnek.

Dolgok, amelyekre jó eséllyel szükséged lesz:

  • Forró víz
  • Mosogató szappan
  • Szivacs
  • Fehér ecet vagy vízkőoldó termék

A kávéskanna tisztítása nem egy nagy tudomány. Egyszerűen csak forró, szappanos vízzel és egy szivaccsal öblítsd ki és dörzsöld le a kávéfőzőt és a fedőt minden használat után.

Magának a kávéfőző gépnek a vízkőmentesítéséhez a Gotthelf az alábbi általános lépéseket javasolja:

Töltsd fel a tartályt friss vízzel, majd futtass le egy főzési ciklust. Ha ecetet használsz, készítsd el a fehér ecet és a víz 50/50 arányú keverékét, és futtass le egy főzési ciklust ezzel az oldattal.

Amikor a főzési ciklus befejeződött, dobd ki a keveréket, és futtass további három főzési ciklust csak friss vízzel (vízkőoldó vagy fehér ecet hozzáadása nélkül). A hosszú élettartamú gép és a kiváló ízű kávé igazi kulcsa, hogy a belső részek takarítása se maradjon el.

Károsnak tartják, de ha naponta iszol belőle, tovább élhetszKárosnak tartják, de ha naponta iszol belőle, tovább élhetsz

Ez az ital meghosszabbíthatja az életed, de csak akkor, ha megfelelő mennyiséget fogyasztasz belőle.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek