A kávétól vajon tényleg fájdalmasabb a menstruáció?

GettyImages-512907966

Városi legenda csupán, vagy valóban igaz, hogy a menstruáció és főleg a premenstruális szindróma fájdalmasabbá válik a kávé, illetve koffein fogyasztástól? Nézzük, mit gondolnak erről az orvosok.

A premenstruális szindrómát, vagyis a PMS-t a legtöbb nőt megtapasztalja. A reggeli (és, lássuk be, a napközbeni) fáradtság szintén a legtöbb nőt érinti. Így tehát nem csoda, ha minden érintett nőben felmerül a reményteli gyanakvás, hátha mégsem igaz a városi legenda, hogy a kávé, illetve a koffein hatására rosszabbodnak a PMS tünetei.

A kávé és a koffein hatása a menstruációra

Ha már tapasztaltál menstruációd előtt (és alatt egy ideig) depressziót, fáradtságot, ingerlékenységet, fejfájást, álmatlanságot, puffadást, görcsöket, bágyadtságot, hangulatingadozást és mellfájdalmat, nem kell bemutatnunk a PMS-t

A kávé hatására egy teória szerint a méh izmainak nagyobb erőt kell kifejteniük, és ez fájdalmat okozhat a nőknek, mivel érösszehúzó hatása van
A kávé hatására egy teória szerint a méh izmainak nagyobb erőt kell kifejteniük, és ez fájdalmat okozhat a nőknek, mivel érösszehúzó hatása vanMenshalena / Getty Images Hungary

Azonban a tünetek okát vizsgáló különböző kutatások nincsenek összhangban egymással, ráadásul még annyira kevés készült belőlük, hogy egyelőre inkább csak teóriákról lehet beszélni, nem pedig örök érvényű igazságokról. Egy 2012-es tanulmány arról ír, hogy a koffeintartalmú italok, legyen az kávé vagy tea, megnövelhetik az ösztrogénszintet, amelynek hatására fájdalmasabbá válhat a PMS. Ugyanakkor azt is megemlítik, hogy ez egyénenként változó mértékben hathat, de még két menstruációs ciklus között is reagálhat eltérően ugyanaz a szervezet ezekre a szerekre. Azt is felfedezték, hogy az ázsiai nőknél megemelkedik az ösztrogénszint az átlagos koffeinbevitel mellett, de a fehér nőknél ez csökkenhet.

Egy másik teória szerint a koffein azért teheti nehezebbé a vérzést, mert érszűkítő hatása van. A menstruáció alatt leváló méhnyálkahártyát testünk összehúzódásokkal veti ki magából, de ha ez a terület nem kap elegendő vért, akkor nehezebb dolga van, nagyobb nyomás keletkezik a méhben, amely a fájdalomszintet is megnöveli. 

Ezek szerint nincs jobb megoldás, mint mindenkinek ráhangolódni a saját testére, és megfigyelni, nála van-e összefüggés a PMS és a koffeinfogyasztás között.

Ha kíváncsi vagy, milyen egyéb mítoszok keringenek még a menstruációról és azoknak mennyi a valóságalapja, figyelmedbe ajánljuk korábbi cikkünket: 5 menstruációs mítosz, amivel bárcsak mindannyian tisztában lennénk. Ha pedig az érdekel, hogyan lehet szembenézni azzal, hogy a változókor lassan elkezdődik, ezt olvasd el: Ha menstruálok, az a baj, ha nem, akkor az.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek