Gyerekesen viselkedik a párod? Az intimitás rovására mehet

GettyImages-652935460

Na de mit jelent az, hogy „gyerekes”, a szakértő nyelvhasználatában? Inkább szól a felelősségvállalásról, mint a hobbiválasztásról. Megtudhatod, milyen viselkedés jellemző a kapcsolatban gyerekszerepet betöltő félre, és mit érdemes tenned, ha a te partnered is így viselkedik.

Hiába imádod partneredet, néha az idegeidre megy, annyira gyerekesen viselkedik? Lehet, hogy érdemes elbeszélgetnetek erről a témáról, nehogy az intimitás rovására menjen párod éretlen viselkedése. Dr. Jeffrey Bernstein pszichológus és író szerint nehéz kielégítő párkapcsolatot létesíteni a gyerekesen viselkedő felnőttekkel.

A jól működő kapcsolat jellemzői

A jól működő intim kapcsolatban mindegyik fél azt érzi, jobb együtt, mint külön. Különbségeik erősítik a kapcsolatot, de mégis biztos a párkapcsolatuk, mert megegyeznek a kitűzött céljaik, vágyaik és ambícióik.

Mindegyik fél belátja, hogy a kielégítő kapcsolat kialakítása érdekében felelősségteljesnek és érettnek kell lenniük. A nehéz döntések meghozatalában támogatják egymást. Támogatják egymást, és el tudják fogadni a másik támogatását, hogy elkerüljék az érzelmektől fűtött elhamarkodott cselekedeteket.

A gyerekesen viselkedő partner több felelősséget varr a nyakadba
A gyerekesen viselkedő partner több felelősséget varr a nyakadbaSzymon Mazurek / Getty Images Hungary

Ha a párod gyerekes, így viselkedik

Hiába vágynak a legtöbben egy felelősségteljes, egyenlő partnerre, akivel kölcsönösen támogathatják egymást, megesik, hogy az egyik fél gyerekesen viselkedik. Éretlen, követelőző vagy pedig túlságosan a másikra támaszkodó magatartás szokott ebben az esetben felbukkanni.

A gyerekes felnőttek könnyen túlzásba viszik a bulizást, felelőtlenek a pénzügyekben, visszataszító hisztirohamokat produkálnak. A fontos ügyek titokban tartása is jellemző viselkedésforma náluk. Olyannyira a rövid távú szórakozás számít fontosnak nekik, hogy az a hosszú távú célok elérésének útjába állhat. Nem képesek összeszedni magukat és egyenlő mértékben kivenni a részüket a párkapcsolattal járó felelősségekből.

Ezt csináld, ha a partnered rendszeresen gyerekesen viselkedik

Van különbség aközött, hogy valaki időnként egy kicsit gyerekesen viselkedik és aközött, hogy az káros hatással legyen a párkapcsolatra. Nem attól válik valaki gyerekessé, hogy társasjátékokkal játszik például, hanem mondjuk attól, hogy nem képes felelősséget vállalni saját magáért és tetteiért. Az utóbbi esetben dr. Bernstein a következő tanácsokkal szolgál.

1. Mondd meg a párodnak, hogy gyerekesen viselkedik. Sokan félnek attól, hogy konfrontálódjanak párjukkal, mert jobban tartanak a magánytól, mint attól, hogy éretlen partnerrel osszák meg életüket.

2. Ne lépj szülői szerepbe partnereddel kapcsolatban. Ez különösen nehéz kihívás azok számára, akik hajlamosak túl sok felelősséget magukra vállalni emberi kapcsolataikban. Sok gyerek- vagy tiniszinten viselkedő fél azért teheti meg, hogy így viselkedjen, mert a párja hagyja neki. A gyerekes partnernek nem kell valós következményekkel számolnia tetteiért.

A gyerekes partnernek nem kell valós következményekkel számolnia tetteiért
A gyerekes partnernek nem kell valós következményekkel számolnia tetteiértajr_images / Getty Images Hungary

Például a függő nem ismeri be függőségi problémáját, nem dolgozik rajta. A hazudozó nem kényszerül arra, hogy őszinte legyen. A kényszeres költekező nem hagyja abba a túlköltést. A nem realisztikus fizetési elvárásokkal rendelkező pedig nem áll munkába olyan helyre, ahol nem fizetnek „eleget”. Ezek a gyerekes partnerek nem félnek attól, mint a többiek, hogy utcára kerülhetnek, vagy hogy egyedül találhatják magukat.

Nem csak a gyerekesen viselkedő partnernek kell változtatnia a magatartásán, a szülői szerepbe került félnek is változtatnia kell saját hozzáállásán és viselkedésén.

Terápián gyakran védekeznek azzal a párkapcsolatban a szülői szerepet betöltő felek, hogy ha ők nem csinálnak meg mindent, mégis ki fogja ezt megtenni helyettük. Azonban fontos lenne, hogy elgondolkodjanak azon, vajon fenntartható-e az érzelmi egészségük szempontjából, hogy partnerük szülőjének szerepét töltik be párkapcsolatukban.

3. Tudd a saját értékedet. Ha értékesnek tekinted saját magadat, olyan partnert választasz magadnak, aki felnőttként viselkedik, és nem holtsúlyként nehezedik rád, akit neked kell cipelned az élet útján.

Ideálisabb, ha partnered nem a gyerekszerepet, hanem az egyenlő partner szerepét tölti be életedben
Ideálisabb, ha partnered nem a gyerekszerepet, hanem az egyenlő partner szerepét tölti be életedbennovifoto / Getty Images Hungary

Dr. Bernstein zárógondolatai

Sokkal egyszerűbb egy olyan partnerrel élni az életet, aki veled van és nem ellened. Persze ha partnered elveszíti az állását, támogasd megértően, amíg új állását keresi. Ha gyógyulófélben lévő függő, nyugodtan bátorítsd és támogasd, de ne hagyd magadat megtéveszteni egy a függőségével kapcsolatban tagadásban élő ember által. Ha partnered nem ért a pénzügyekhez, segítsd megérteni neki.

Azonban, ha ragaszkodik a gyerekes viselkedéshez, érdemes párterápia után néznetek. Ha partnered gyerekszerepet tölt be, valószínűleg nem fog veled, a szülői szerepben lévővel, vitatkozni ez ügyben. Ha mégis ellenkezik, menj el egyedül terápiára: légy saját magad számára felelős felnőtt, aki szembe mer nézni a reális jövőbeli lehetőségeivel, kilátásaival.

Oszd meg másokkal is!
Mustra