Mégis miért használ Kanye West fehérfelsőbbrendűség-szlogeneket?

GettyImages-1205198865
Olvasási idő kb. 8 perc

Kanye West botrányos megnyilvánulást botrányos megnyilvánulásra halmozott. Vannak, akik a bipoláris zavar diagnózisával mentegetik a rapper viselkedését, de ez valóban mentségéül szolgálhat?

Kanye Westet, aki 2021-ben hivatalosan megváltoztatta a nevét Ye-re, nem kell bemutatni senkinek. Főleg, mivel botrányai nagy médiafigyelmet kapnak, így a világnak esélye sincs elfelejteni, hogy ki is ő. Azonban az elmúlt időszakban az eddiginél is messzebbre ment a rapper: az afrikai származás elleni rasszista kijelentések mellett antiszemita megnyilvánulásai is voltak, amelyek hatására több nagy cég is kihátrált mögüle, mint például az Adidas és a Balenciaga divatház. Ez hatalmas érvágás a zenésznek, mivel az Adidastól kapott szponzoráció tette ki nettó vagyonának háromnegyedét. Sokan értetlenül állnak West viselkedése előtt, de talán a legkevésbé felfoghatónak az az aspektus tűnik, hogy hogyan lehet valaki rasszista, ha ő maga is egy olyan kisebbségi csoport tagja, amelyet erőteljesen érint ez a probléma? És főleg, hogyan tehet rasszista kijelentéseket a saját kisebbségi csoportjával szemben? Vannak, akik felmentést próbálnak adni West problematikus cselekedeteire a híresség bipoláris zavara miatt, de vajon ez tényleg mentségül szolgálhat?

Kanye West hol rasszista saját kisebbségi csoportjával szemben, hol képzelt ellenségektől védi azt

West összességében zavaros kommunikációt folytat az afroamerikaiak csoportja kapcsán. Van, hogy a szintén afrikai felmenőkkel rendelkező énekesnő, Lizzo fogyását ért támadásokban és az afroamerikai nők abortuszhoz fordulásában látja az afroamerikaiak népirtásának eszközeit (hogy pontosan kiket gondol ezen összeesküvés fejeinek a Planned Parenthood alapítóján kívül, az a homályba vész). Tehát, még ha vitathatatlanul félresiklott módon is, de kiáll a saját kisebbségi csoportja mellett néhány esetben, próbálja védeni őket. 

Több nagy cég is kihátrált Kanye West mögül, például az Adidas és a Balenciaga divatház is
Több nagy cég is kihátrált Kanye West mögül, például az Adidas és a Balenciaga divatház isEdward Berthelot / Getty Images Hungary

Emellett azonban olyan kijelentéseket is tett, amelyek az afroamerikaiak ellen szóltak. Felhördülést okozott, amikor azt a gondolatát osztotta meg a nagyvilággal, hogy véleménye szerint a rabszolgaság választás kérdése volt. Hasonlóan ahhoz, mint amikor azt mondta, hogy a „Black Lives Matter” (a fekete életek számítanak) tüntetéseknek szikrát adó szomorú esetben George Floyd nem rendőri brutalitás miatt vesztette el életét, hanem drogtúladagolásban (hiába ítélték börtönbüntetésre az eset miatt a szóban forgó rendőrtisztet). És persze ki ne emlékezne a múlt havi „White Lives Matter” (a fehér életek számítanak) feliratú pólójára, amelyet a párizsi divathéten vett fel, és amely szlogenről köztudott, hogy a „Black Lives Matter”-re adott rasszista válaszként született meg a fehérfelsőbbrendűség-hívők táborában. Csak hab a tortán, hogy nemrég West egyik volt munkatársa azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a rapper Hitler rajongója, és a Mein Kampf nagy hatással volt rá.

A bipoláris zavar diagnózisa felmentheti?

Röviden: nem. Hiába vannak, akik azzal próbálják mentegetni a rappert, hogy a bipoláris zavar diagnózisa miatt néha nem tehet arról, mit mond, a pszichiáterek szerint ez a mentális betegség nem így működik, sőt, egyetlen másik sem. Ugyanis a rasszizmus önmagában nem egy mentális egészségzavar, tehát egyetlen mentális betegség sem okolható érte.

Ami miatt mégis sokak fejében megfordult, hogy ez lehet a rapper botrányos viselkedésének az oka, az az, hogy a bipoláris zavar mániás szakaszában valóban olyan dolgokat tehetnek meg egyes betegek, amelyet normális esetben soha sem tennének meg, és amelyet mélyen megbánnak utólag. Ez terjedhet a párjuk megcsalásától egy hiperszexuális szakaszban akár olyan súlyos viselkedésig, amely börtönbüntetést vonhat maga után. Az igazságügynek is gyakran meggyűlik a baja az ítélethozásnál a mentális betegségek hivatalos kezelésével, mert nincsen egyértelmű választóvonal az ember és a mentális zavara között. Azonban önmagában rasszizmust és antiszemitizmust nem okoznak, csupán a szűrőjüket veszíthetik el mániás szakaszukban az emberek. 

Kanye West az elmúlt időszakban rasszista és antiszemita megnyilvánulásaival hívta fel magára a figyelmet
Kanye West az elmúlt időszakban rasszista és antiszemita megnyilvánulásaival hívta fel magára a figyelmetGotham / Getty Images Hungary

Máshol keresendő a válasz?

De ha nem bipoláris zavara miatt fröcsög a saját kisebbségi csoportja ellen irányuló rasszista kijelentéseket, akkor mégis mi ösztökélheti erre? Valódi hiteles választ erre csak egy olyan szakember tudna adni, aki közvetlen kapcsolaton keresztül méri fel West mentális állapotát. Ettől függetlenül egy szintén afrikai felmenőkkel rendelkező amerikai pszichológus, dr. Kevin Cokley szerint a mentális egészség afrocentrikus konceptualizálása magyarázatul szolgálhat. Ennek a hozzáállásnak a kiinduló állítása, hogy az afroamerikaiaknál a kultúra kontextusában érdemes foglalkozni a mentális egészséggel és jólléttel, mivel olyan üzenetekkel árasztják el őket, amelyek megkérdőjelezik az ő csoportjuk emberségét.

Dr. Cokley Na’im Akbar, a „Black psychology” (fekete pszichológia) egyik fontos szóvivőjének tanóráit idézi fel, amelyek során az idősebb pszichológus négy Afrika-központú mentális zavarról beszélt. Ezek főként az internalizált afrikai ellenességre irányulnak. Fontos megjegyezni, hogy ezek közül csupán a negyedik tartozik hivatalosan a mentális zavarok közé, azonban a Black psychology hívei szerint lényeges és gyakori jelenségeket foglal össze az első három pont is. Kanye West esetére vetítve dr. Cokley így mutatja be ezeket:

  1. Idegenén-zavar: a „fekete” vagy afrikai kultúrától való elidegenedéssel jár, illetve az anyagi célok fontossá válásával. West esetében is lekövethető, hogy ahogyan a viselkedése is egyre kiszámíthatatlanabbá vált, úgy a „fekete” kultúrától is egyre inkább eltávolodott, és egyértelművé tette, hogy kiemelten fontos számára a milliárdos státusza (amelyet mostanában veszített el az Adidas kihátrálása miatt).
  2. Antién-zavar: amikor az idegenén-zavar eltávolodása ellenségességbe csap át minden „fekete” vagy afrikai dologgal szemben. Mivel West lelkesen támogatott egy olyan elnököt, aki rasszista megjegyzéseket tett Afrikára, ezért ez is kiolvasható West viselkedéséből. (Vagy bármelyik rasszista megnyilvánulását is idevehetjük.)
  3. Önpusztító zavar: amikor az egyén káros megküzdési stratégiák segítségével próbál megbirkózni a fehér felsőbbrendűséggel. Eredetileg a kábítószerrel való visszaélést és a túlzott alkoholfogyasztást hivatott megmagyarázni ez a pont, azonban dr. Cokley szerint West antiszemita megjegyzései is idesorolhatók, mivel önpusztító hatást ért el velük, hiszen sok cég megszakította vele a kapcsolatot.
  4. Organikus zavarok: ide a biokémiai, társadalmi és környezeti tényezők kölcsönhatására visszavezethető mentális zavarok tartoznak, tehát West a bipoláris zavar diagnosztikája miatt mindenképp beletartozik ebbe a csoportba.

Vegyük figyelembe, hogy dr. Cokley-nak feltehetően nem volt lehetősége közvetlenül felmérni West mentális állapotát, tehát nem vehető hiteles diagnózisnak, amit West kapcsán mond, csupán egy elméletnek. Viszont ez az elmélet segíthet megérteni a (korábbi) rajongók számára azt az elképesztő helyzetet, amelyet West bizarr viselkedése generált bennük, és talán így lezárást és ezáltal megnyugvást kaphatnak.

Miért káros, amit Kanye West mostanában közvetít?

Összességében három olyan témát érint West viselkedése, amelyhez alapból rengeteg sérelem és fájdalom kötődik az érintett csoportokban. Egyrészt, hírnevének és hatalmas követőtáborának révén népszerűsíti, de legalábbis elfogadhatóbbá teszi az antiszemitizmust, amely borzalmas történelmi események miatt méltán vált azonnal elítélendőnek bárki szájából. Másrészt, az afroamerikaiak kollektív, többgenerációs traumáit sértegeti, semmibe veszi és érvényteleníti. Harmadrészt tovább erősíti a mentális betegségek stigmatizáltságát, mivel sokak fejében a bipoláris zavar mániás epizódjával kötődik össze az érthetetlen és problémás viselkedése, holott ez a betegség nem okoz rasszizmust vagy antiszemitizmust.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek