Ezek a gyakorlatok segítenek kiadni magadból a dühödet

GettyImages-903518996

A dühünk sokszor, mint egy spanyol bika, kitör a karámjából, nehezen megzabolázható, és az sem feltétlenül megakadályozható, hogy milyen károkat okoz. Még szerencse, hogy mindenkinek van otthon tolla, papírja, esetleg számítógépe, de a telefon sem elvetendő. Ezek az eszközök mind remek lehetőséget teremtenek az írás terápiás erejének kihasználására, és arra, hogy ez a fekete fenevad megszelídíthetővé váljon!

A dühünk az egyik legenergizálóbb érzelmünk. Hogyha kirobban belőlünk a gyakran sokáig féken tartott harag, kevésbé tudjuk kontrollálni viselkedésünket. Ebből fakadóan ez az alapvető érzelmünk sok-sok stigmát összeszedett már, ami miatt tabuként, tiltott érzelemként gondolunk rá. Az is gyakori, hogy nem tanulunk meg hatékony forgatókönyvet a kifejezésére, ami tovább erősíti azt a hiedelmünket, hogy dühöt kifejezni csak pusztítóan lehet. Mégis szükségünk van rá, hiszen sok mindent jelezhet nekünk az életünk során a haragunk.

Az írás terápiás ereje

Ahhoz, hogy megzabolázhassuk a dühünket, talán egy toll is elég. Ez egy remek hír, hiszen hatékonyan, gyorsan, kevés eszközt bevetve támogathatjuk magunkat. Az írás során a bennünk kibogarászhatatlan füstként gomolygó gondolatok és érzelmek formát ölthetnek előttünk. Olyan, mint egy lelki Google Translate, ami belső tartalmainkat fordítja le számunkra érthető nyelvre. Így azok nekünk fontos történetté alakulnak, ami által értelmezhetővé és végiggondolhatóvá válnak. Ami pedig a legfontosabb, hogy kimazsolázható lesz a lényeg, amire reagálni szeretnénk. Az írás kimutathatóan csökkenti a depresszív tüneteket, a krónikus stresszt és a szorongást okozó gondolatokat, elősegíti a tudatosabb működést, ezzel is támogatva önismeretünket.

Az írás segít rendszerezni érzelmeinket és gondolatainkat
Az írás segít rendszerezni érzelmeinket és gondolatainkatLeonardo De La Cuesta / Getty Images Hungary

Ha felrobban a bomba

Az első nagyon érdekes magyarázat arra, hogy ez a módszer miért is működik, az agyunkban keresendő. Az agyunk két agyféltekére van bontva, a bal és a jobb féltekére. A bal agyfélteke felelős a logikus, analitikus gondolkodásért, kezeli a nyelvi funkciókat, az olvasást, a beszédet, de a számolást is. A jobb agyféltekénk globálisabban működik, ez az agyfélteke felelős az érzelmekért, az érzésekért, idekapcsolódik a művészet és a zene. Az írás során pedig mindkét agyféltekénk aktiválódik. Amikor elönt minket a méreg, a jobb agyféltekénk aktiválódik, az érzések tomboló üzemmódba kapcsolnak, és a helyzet könnyen eszkalálódik. Az írás által a bal agyfélteke bekapcsolása segíthet a hatékonyabb érzelemszabályozásban.

A dühünk kiírása nagyon hasznos lehet annak irányításában. Az írás időt enged és segít átgondolni a velünk történt eseményeket, mielőtt meggondolatlan döntéseket hoznánk, vagy a dühünk által vezérelve nagyobb kárt tennénk a kapcsolatainkban. Ha ez nem elég, maga az írás segít más perspektívába helyezni a minket ért nehéz élményeket. 

Olyan, mintha a dühünket a kezünkbe tudnánk venni, mint egy tárgyat, és objektíven, több oldalról megvizsgálnánk, ami segíthet a megoldások keresésében.

Dühlevezető írásgyakorlatok kezdőknek és haladóknak

Mielőtt belevágunk az írásgyakorlatokba, emlékeztessük magunkat arra, hogy a készülő szöveg csak a miénk, nem fontos megmutatnunk másoknak. Engedjük el az elvárásokat, és engedjük magunkat szabadon írni anélkül, hogy nagyot szeretnénk alkotni! Kezdjünk el befelé figyelni, és vágjunk bele:

  • Írjunk levelet a konfliktusszemélynek! Címezzük meg, nevezzük nevén a bennünk haragot korbácsoló személyt az életünkből, és meséljük el neki, hogyan váltotta ki belőlünk ezt az érzést. Visszaolvasva reflektáljunk saját szükségleteinkre, és fogalmazzunk meg egy asszertív visszajelzést a megszólított számára.
  • Tudatkövető írásgyakorlat stresszlevezetés gyanánt! Ha úgy érezzük, elönt minket a düh, vegyünk a kezünkbe egy tollat vagy a kezünk alá egy klaviatúrát, majd állítsunk be egy stoppert tíz-tizenöt percre, és kezdjünk el szabadon írni. Jöhet, aminek jönnie kell! Amikor a stopper megszólal, dobjuk el a tollat, és sóhajtsunk egy nagyot. Visszaolvasva kibogozhatjuk, mi is bánt igazán bennünket.
  • Leljünk rá a mintázatokra! Érdemes lehet naplózni a gyanúsan sokszor visszatérő érzelmi élményeinket, és megvizsgálni, mi is történt velünk. A feltárt mintázatokat sokkal könnyebb megtörni, mint a tudattalanban ragadt működéseket.
  • Vizsgáljuk meg a konfliktusszemélyt! Miután elszámoltunk tízig, írjuk ki magunkból, hogy mi játszódhatott le a másik félben. Több forgatókönyvet is alkothatunk. A nézőpontváltás segíthet minket a hatékonyabb önérvényesítésben. 
  • +1 játékos gyakorlat: Csukd be a szemed, képzeld el a dühödet! Akár azt is elképzelheted, hogyan néz ki, milyen a hangja. Ha megvan, vesd papírra, mit mondana neked most a dühöd. Az érzéseink mindig mondani szeretnének nekünk valamit, itt az ideje meghallgatni, hogy eldönthessük, hogyan érdemes reagálni rá.

Ezeket az írásgyakorlatokat mindenki kipróbálhatja otthon, akár egymást ötvözve, és használjuk őket úgy, ahogy a legkomfortosabb számunkra.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra