Időskori bántalmazás: miért nem vesszük észre a jeleket?

GettyImages-1221787909

Magyar adatok nincsenek, az amerikai Országos Öregedéskutató Intézet 2020-as adatai szerint azonban a 60-nál idősebb korosztály tagjai közül 10-ből legalább 1 embert ér bántalmazás. A WHO definíciója szerint az időskori bántás egyszeri vagy megismételt cselekvés, vagy a megfelelő cselekvés hiánya, mely egy bizalmon alapuló kapcsolat keretein belül következik be, és ezáltal egy idős embert károsít vagy idős embernek okoz szorongást.

Az idősekkel szemben elkövetett visszaélések jellemzően észrevétlenek maradnak, és csak nagyon ritkán jelentik őket. A bántalmazás lehet szándékos vagy nem szándékos, és nemcsak a fizikai, de a pszichológiai és érzelmi, szexuális, gazdasági erőszak, az elhagyás vagy elhanyagolás, sőt az idősek önmagukkal szembeni elhanyagolása is idetartozik.

Az öregedés sok szempontból kiszolgáltatottá tesz

A testi, szóbeli, lelki, szexuális és gazdasági erőszak mellett az időskori bántalmazás gyakori jellemzője az elszigetelés, amikor a bántalmazó megszabja, hogy mit csinálhat az áldozat, elolvassa a levelezéseit, magánál tartja a kulcsait és a telefonját, de gyakran korlátozza azt is, hogy mikor beszélhet vagy találkozhat a családtagjaival. Az idősbántalmazás másik sarkalatos pontja a gondozáshoz kapcsolódó erőszak. Idetartozik, ha a bántalmazó az idős ember 

gondozását elhanyagolja, nem fürdeti, nem eteti, nem öltözteti megfelelően, nem biztosítja a szükséges gyógyszereket vagy gyógyászati segédeszközöket, vagy épp ellenkezőleg, túl sok gyógyszert ad be az áldozatnak.

Ezeken az elérhetőségeken kérhetsz segítséget

Ha ismersz olyan idős embert, aki érintett, igyekezz fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsd, amiben segítséget kér. Ne kezdj el tanácsokat adni, ne kritizálj. Áldozatként vagy az áldozat segítőjeként az alábbi helyeken és módokon kérhetsz támogatást:

A NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala elérhető a 06-80-505-101 számon (H–K–CS–P 18–22 és Sze 12–14 között).

Az OKIT ingyenes telefonszáma, a 06-80-205-520 állandó elérhetőséget kíván biztosítani minden bajba jutott és azonnali segítséget kérő embernek a nap minden órájában.

Az idős emberek megromlott fizikai, mentális és egészségügyi állapotuk miatt rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, akár saját rokonaik, gondozóik vagy az őket ellátni hivatott egészségügyi/szociális intézmény által. Mindemellett az időskori bántalmazás nehezebben felismerhető, hiszen az egészségromlás, a csontritkulás, a különböző betegségek következtében gyakoribbak a zúzódások és csonttörtések, de sok esetben az öregedés folyamata önmagában is okozhat sérülést.

Az idősek nehezebben kapnak segítséget, hiszen kisebb a szociális hálójuk, egyre kevesebb barátjuk és családtagjuk van, ritkán járnak el otthonról, a környezetük gyakran nem akar tudomást venni a bántalmazásról, fizikai vagy mentális állapotuk miatt nehezebben tudják megvédeni magukat, ezek miatt pedig gyakran a segítségkérés is nehézkes. Emellett kevesebb információhoz jutnak, így 

ők maguk is nehezebben azonosítják a bántalmazást.

Az időskori bántalmazás figyelmeztető jelei, és amit tehetünk

Bántalmazásra utalhat, ha idős ismerősünkön megmagyarázhatatlannak tűnő sérüléseket veszünk észre, ha úgy tűnik, a szükségesnél nagyobb kontroll alatt vannak tartva a pénzügyei, ha már nem nagyon maradt olyan területe az életének, ahol önálló döntést hozhatna, vagy ha megváltozott a viselkedése.

Ha úgy érzed, idős hozzátartozód abúzus áldozata, hallgasd meg, biztosítsd a támogatásodról, és semmilyen körülmények között ne hibáztasd az őt ért erőszak miatt! Amennyiben van rá lehetőséged, mérd fel a veszély súlyosságát, nyújts segítséget az érintett mindennapjaiban, segíts felmérni a lehetőségeit. Előfordulhat, hogy nem történik gyors változás az ügyben, ennek ellenére fontos, hogy ne hagyd magára, kövesd figyelemmel a sorsát. Ne feledd, az erőszak sosem szűnik meg magától. Ha senki sem lép közbe, csak súlyosbodik, egy idő után pedig akár halálos kimenetele is lehet. Minél több személytől és intézménytől kértek segítséget, annál nagyobb az esély arra, hogy megszűnik az időseket érő erőszak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra