5 testi változás időskorban, amitől a személyiségünk kedvező irányba alakul

GettyImages-482171651

Nem csak a sok év tapasztalata miatt nyugodtabbak az idősebbek: személyiségünk is átalakul időskorban testünk változásai miatt.

A nyugodt, bölcs öreg tanító képe sok történetünkben visszaköszön, legyen szó akár a népmesék „Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál” vagy „Jótett helyébe jót várj” mágikus útmutató asszonyairól, esetleg Gandalfról vagy Dumbledore-ról. Mint minden meseelemnek, ennek a sztereotipizálásnak is van valóságalapja: az öregedéssel foglalkozó szakértők hosszú ideje vizsgálják, vajon miért érzi magát sok idős ember boldogabbnak, optimistábbnak és rendezettebbnek. Egyesek úgy vélik, az készteti őket a pozitívabb életszemléletre, hogy tudják, nem maradt sok idejük. Azonban meglepő módon nemcsak a rövidebb időtartam-érzetű jövőkép áll e mögött, hanem a természetes, mérhető, időskorral járó agyi változások is szerepet játszanak abban, hogy az emberek személyisége lágyabbá válik Susan Sands klinikai pszichológus szerint, aki az étkezési zavarokra és a testképre specializálódott.

Az élet homokszemei megállíthatatlanul peregnek mindenki homokórájában

Az idő telik, akár akarjuk, akár nem, és szerencsés esetben megéljük, ahogyan testünk annak rendje és módja szerint együtt érik és változik. Nem mindenki számára jelent boldogságot felfedezni az idő nyomait életén és saját fizikai valóján. Különösen igaz lehet ez azokra a nőkre, akik éppen a menopauzával néznek szembe. Anda Csilla szexuálpszichológus szerint ennek az az oka, hogy jelenlegi társadalmunk nem tulajdonít pozitív értékeket az öregedéshez, így a termékenység eltűnésével elértéktelenedve érezhetik magukat ezek a nők, hiszen kiesnek a fiatalság kultuszköreiből. Ráadásul, ha belegondolunk, a nőket keményebben érinti a fiatalság dicsőítése és az öregedés lenézése, ugyanis társadalmilag hajlamosabbak vagyunk a középkorú férfiakat deres halántékkal is vonzónak kikiáltani, míg az ugyanolyan korú nőket kritizáljuk ugyanezért, ahogyan ezt az ikonikus Szex és New York sztárjaival is tették az HBO Maxon elérhető És egyszer csak… című sorozatfolytatás forgatása kapcsán.

Testünk sok változáson megy keresztül időskorunkra, de ezt nem kell feltétlenül veszteségként megélnünk, vannak pozitív velejárói is
Testünk sok változáson megy keresztül időskorunkra, de ezt nem kell feltétlenül veszteségként megélnünk, vannak pozitív velejárói isHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Azonban nem kell, hogy abszolút veszteségként értékeljük az öregedést. Károly herceg felesége, a 74 éves Camilla például a 2021-es Év öregje díjátadó ünnepségen az öregedés előnyeit méltatta beszédében, például, hogy mekkora örömöt okoznak az unokák, főleg, hogy a látogatás után hazamennek, és az embernek van ideje saját magára. Talán jobb is, ha elkezdjük átformálni fejünkben az öregedésről alkotott lesújtó képet, nemcsak saját mentális jóllétünk érdekében, hanem azért is, hogy gyerekeink egészséges hozzáállást tanulhassanak tőlünk erről, ugyanis egy kutatás szerint ők akár a 145 éves kort is megélhetik majd.

Testünk és az idő

Talán segítheti pozitívabb hozzáállásunkat az időskorhoz, ha belegondolunk, a tudomány szerint nyugodtabban fogjuk tudni kezelni az elénk dobott helyzeteket. De legalábbis abban minden bizonnyal segíthet, hogy könnyebben elfogadjuk testünk változását, ha megismerjük, mi zajlik le ilyenkor szervezetünkben. Sands öt agyi funkció megváltozásáról beszél, amelyek hatására lágyabbá válnak személyiségünk éles sarkai.

1. A testi ingerek kisebb intenzitású érzékelése

Főbb szerveink folyamatosan idegi jeleket küldenek agyunkba, amelyre az agyunk egy interocepciónak nevezett folyamat során reagál is, hogy fiziológiai egyensúlyban tartson minket, biztosítva ezzel túlélésünket. Ez a folyamat hozza létre a mentális és érzelmi tudatosságunkat és az énérzetünket. A legfrissebb idegtudományi kutatások pedig azt mutatják, hogy az interocepció az életkor előrehaladtával csökken. Ez azt jelenti, hogy testünk kevésbé jön izgalomba és kevésbé reagál a belső érzetekre. Mivel érzelmeinket a testérzetünk táplálja, mindez ahhoz vezet, hogy érzelmeink kevésbé lesznek változékonyak a különböző helyzetek hatására, mint korábban. Például búcsút lehet mondani az izzadós tenyérnek és heves szívverésnek, amelyet az egyetemi vizsgák keltettek bennünk, amit, valljuk be őszintén, egyikünk sem sír vissza.

2. Kevésbé aktiválódik az amigdala

A legújabb agyi szkenneléses kutatások azt mutatták, hogy az amigdalánk (agyunk limbikus rendszerének azon része, amely az érzelmi reakciókért felelős) kevésbé aktiválódik a negatív ingerekre, míg a pozitív ingerekre életkortól függetlenül ugyanúgy aktiválódik. Ez azt eredményezni, hogy ahogy idősödünk, kevesebb negatív érzelem, például kevesebb harag termelődik bennünk, így jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és pozitívabban tudjuk szemlélni a világot.

Időskorra testünk megváltozik, ennek hatására nyugodtabbakká válhatunk
Időskorra testünk megváltozik, ennek hatására nyugodtabbakká válhatunkOliver Rossi / Getty Images Hungary

3. Több agykérgi kontroll

Egy másik kutatás szerint a korosabbak azért képesek lepipálni a fiatalabbakat pozitív szemléletmódjukkal, mivel ők már nagyobb kognitív kontrollt képesek gyakorolni saját érzéseik felett. Ennek egyik módja például, hogy könnyebben meg tudják változtatni figyelmük fókuszát pozitív célok vagy emlékek felé irányítva azt.

4. Több asszociatív gondolkodás

Az idő előrehaladtával egyre inkább képesek vagyunk összekötni különböző gondolatokat, új kapcsolatokat teremteni az agyunk különböző részeiből és szintjeiről származó ötletek között. A tapasztalt mintázatokat könnyebben ismerjük fel, és javul az „out-of-the-box” gondolkodásunk, tehát könnyebben ki tudunk törni az általános gondolati sémákból. Igaz, a figyelmünk is könnyebben elterelődik életkorunk gyarapodásával, de ez a két új képesség összejátszva lehetővé teheti számunkra, hogy szokatlan gondolati ösvényeken elindulva újszerű megoldásokhoz jussunk.

5. Kevesebb hormon termelődik

Az idősebb nők testét a menopauza átalakítja. Sands szerint a nyilvánvalóan érzékelhető változások mellett azonban nem mindenki veszi észre, hogy ezzel együtt „lecsendesül” belül a test, a korábbi ciklikus hormonális ingadozás drámája lehalkul. Sands úgy véli, hogy ez megteremti annak a lehetőségét, hogy a nők mélyebben és kellemesebben tudják megélni és érezni a saját testüket, hogy közelebbi viszonyt élhessenek meg testükkel, mint korábban. 

A pszichológus szerint az idősebb test jelentősen jobb lehet, mint a fiatalabb. A korral járó fiziológiai és érzékelési változások, az időperspektíva-váltás lehetővé teszi, hogy az emberek mélyebben, kellemesebben és nyugodtabban élhessék meg Sands felfogásában. Talán ha sikerül ezek alapján pozitívabb megítélést kialakítanunk magunkban az öregedésről, könnyebben kezelhetjük változó testünket, és boldogabban létezhetünk saját bőrünkben életünk minden egyes szakaszában.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra