A magyarok közel kétharmada készül arra, hogy felmond

GettyImages-610053339

A magyarok jelentős része még mindig az álommunkát keresi, meglepően sokan tervezgetik a váltást konkrét tervek nélkül is. A jó fizetés persze nagyon sokaknál cél, de ez nem minden: a fejlődési lehetőségeket is lényegesnek tartják a magyarok.

A SkillX Technologies Zrt. által készített kutatás szerint a magyar munkavállalók közel kétharmada munkahelyet váltana, ha lenne rá lehetősége, írja az Index.

A magyarok többsége keresi az ideális munkahelyet

A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók mintegy harmada, egészen pontosan 34 százaléka tervezi, hogy a következő egy évben munkahelyet fog váltani. További 30,3 százalék konkrétabb tervek nélkül fontolgat hasonló lépést. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók több mint fele nem elégedett jelenlegi állásával, és ha adódna jobb lehetőség, akkor váltana.

A magyarok több mint fele keresi az ideális munkahelyet
A magyarok több mint fele keresi az ideális munkahelyetJuan Pablo Correa Bercetche / Getty Images Hungary

A beérkezett válaszok alapján a munkahelyváltás legfőbb oka a rossz fizetés, ezt követi szorosan a jobb munka-magánélet egyensúly, illetve a fejlődési lehetőségek hiánya. A válaszadók túlnyomó többsége, 65 százalék úgy vélekedik, hogy csak olyan munkahelyen érezné jól magát, ahol azt csinálhatja, amit szeret.

A munkáltatóknak különösen tanulságos adalék lehet, hogy a megkérdezettek többsége fontosnak tartja a továbbképzést, ami a munkavállaló és munkaadó közös érdeke.

Nyitottak vagyunk a fejlődésre, továbbképzésre

A szakmai fejlődésre, sőt, új szakmák megtanulására a munkakeresők több mint harmada, mintegy 37 százaléka nyitott, ami kiemelkedően fontos jelenség a jövőt illetően. A SkillX vezérigazgatója, Marosi László hangsúlyozta:

a személyes és szakmai fejlődésre való törekvés meghatározó attitűd lesz a jövő álláskeresői számára, már csak azért is, mert az elkövetkező években olyan munkahelyek jöhetnek létre, amelyekről még nem is tudunk. Ebben a munkakörnyezetben a gyors alkalmazkodáson és fejlődési készségen lesz a hangsúly.

A munkahelyek munkaerő-megtartó képességét komolyan befolyásolja az is, milyen szempontok alapján válasszák ki a jelöltet. A készségekhez és ambíciókhoz jobban kapcsolódó munkakörnek nagyobb a megtartó ereje, ezért kap majd a jövőben nagyobb hangsúlyt a készségalapú munkaerő-közvetítés, ami nem az önéletrajzban felsorolt, korábban megszerzett tudásra, hanem a munkaerő potenciális alkalmazhatóságára fókuszál. Ezzel a típusú munkaerő-közvetítéssel a megkérdezettek mintegy 18 százaléka találkozott már. A munkahelyek versenyképességének megőrzése érdekében a készség alapú foglalkoztatás fog előtérbe kerülni a következő években.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek