splaya-2-leadKarbantartott pályák, liftek és extra őrültségek (mint a szánkó vagy a snowtubing), vagy kaland és romantika (értsd: sílift helyett Steyer katonai teherautó). Körbenéztünk a hazai síterepeken – sok hasznos információ, a jegyáraktól a liftbemutatóig.

cikk-tipus-altalanos

A cikk előző része: Hazai sípályák: Van, aki a homlokán is lecsúszik

Bánkút és bébi lift

bankut-uj

Bánkút a magyar téli tömegsport fellegvára. Nyolc lesiklópályán, négy húzó, négy tolókaros sífelvonó, hóágyúk és hótaposó gépek biztosítják a síelési lehetőségeket.

A hegység természeti adottságai révén minden évszakban csodálatos élményt nyújt. Bánkút a hegység központjában helyezkedik el, hazánk egyik legmagasabb pontja, a Bálvány csúcs 956 méter magas. A jövő bajnokai elzárt pályán ingyenes bébi lift segítségével sajátíthatják el az alapokat. A szánkózók az elkülönített szánkópályát használhatják. A sífutóknak három kijelölt sífutópálya áll rendelkezésére, a pályák jól karbantartottak és jelzéssel vannak ellátva. 

jegyár: A Bánkút Síklubnál a napi jegy 4.000, míg a 30 egységet tartalmazó felvonójegy ára 1000 forint.
 

Kékestető és az ország leghosszabb sípályája

Magyarország legmagasabb hegycsúcsa 1014 méter magas, a Mátra hegységben található. Innen indul az ország leghosszabb sípályája, ami 1,8 km.

A megfelelően előkészített pálya-alapnak köszönhetően folyamatosan üzemel a síparadicsom - a sípálya jól bírja az extrém esőt is és most nyitva a Déli sípálya felső szakasza is. Az elkészített hóréteg vastagsága: 20-50 centi, viszont a minősége jelenleg kásás, vizes. Működik a síkölcsönzés, a megújult, kényelmesebb kiszolgálást biztosító Dózsa síházban és a Hupikékes síiskola pedig a kezdőket várja.

jegyár: gész napos bérletek 4500 Ft-ba, a délelőttre és a délutánra szólóak 3500 Ft-ba kerülnek.
 

Mátraszentistván – gumifánk, síóvoda és hógyártó berendezés 

MSZI

A mátraszentistváni Sípark a Felső-Mátrában található, az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében Galyatetőtől 6, Budapesttől pedig alig 100 km-re.

Kiváló minőségű gyepes hegyoldalon terül el, tervezésénél kiemelt szempont volt a pályák változatossága, különféle nehézségi foka. A sípályák és a síliftek kereszteződésénél hidakat emeltek. A táj arculatába illő hegyi kunyhók és egy rönkbüfé is található itt. Az elmúlt évek fejlesztései nyomán elkészült hat sípálya 3520 méter hosszúságban, valamint egy hóágyúrendszer közel 2000 méter hosszú csővezetékkel, és két víztározó tóval. Tavaly óta létezik a 3 sávos Snowtubing pálya, ahol külön erre a célra kifejlesztett "gumifánkban" lehet csúszni.

jegyár: felnőtt napijegy: 5.500 Ft; diák, gyermek, senior napijegy 4.500 Ft
 

Bükkszentkereszt, látvány-disznóvágás lovasszánnal

Megfelelő hóviszonyok esetén az év első hónapjaiban a Borostyán Vendéglő mellett szokás megrendezni a lovasszánosok ügyességi versenyét.

Reggel pedig látvány-disznóvágással indítanak az étteremben. A zsákfalu téli hóviszonyai magyarországi összehasonlításban kiválóak. Lovasszánkózás, sífutási lehetőség, és kutyaszán-futtatás is van. Két, 300 méter hosszú sípálya található a falu szélén, kampós felvonóval. A falu környékén megfelelő hóviszonyok esetén remekül lehet sítúrázni a Tar-kőre.
 

Nagy hideg-hegy katonai teherautóval

Nhh

A Nagy Hideg-hegy a Börzsönyben, a Duna Ipoly Nemzeti Park területén található, 864 méter magasságban. A hegycsúcsra épült turistaház az ország egyik legmagasabb pontján áll.

A Nagy-Hideg-hegy a környék egyetlen komoly síparadicsoma. A rendelkezésre álló 5 sípálya közül egyelőre csak 3 használható. A síliftek csak hétvégén, megfelelő mennyiségű hó esetén üzemelnek. A szánkópálya mellé is terveznek egy liftet a sípálya üzemeltetői. A téli időszakban a síterep üzemeltetői a hadseregtől vásárolt Steyer összkerékhajtású teherautókkal tudják megoldani a sízők felszállítását.
 

Az eplényi Nordica Skiaréna és Holle Anyó marhalábszára

epleny

Megérkezett a hideg a Nordica Síarénába is, ahol több, mint 1 km kezelt sípályával és 4000 fő/órát meghaladó felvonó kapacitással számolhatunk.

A jegyekért és bérletekért csak készpénzzel és üdülési csekkel lehet fizetni, a bankkártyát nem tudják elfogadni. A hó minősége jelenleg fagyott, a síóvoda is folyamatosan nyitva tart. Akik pedig megfáradtak a sízésben, betérhetnek forralt borra vagy marhalábszár pörköltre Holle Anyó kocsmájába.

jegyár: az egyórás felnőttjegy 3000, a napijegy 5600, a 2 napos bérlet 10.000, szezonbérlet 65.000 forintba kerül.

 

fotók: sielok.hu


cikk-tipus-linkek

Hazai sípályák: Van, aki a homlokán is lecsúszik

A hó a téli sportok elengedhetetlen kelléke, ám hazánkban ez nem mindig garantált – idén nagy veszteségeket okozott a szokatlanul meleg karácsonyi időjárás a magyarországi sípályákon. A síelők azonban bíznak abban, hogy fejlődnek a pályák és az alpesi hütték romantikája nálunk is elérhető.

Mustra