Ennyi időt spórol egy magyar, amikor otthonról dolgozik – de nem pihenésre fordítja

GettyImages-1371828696

A pandémia alatt elterjedt home office valóban rengeteg időt spórol meg minden olyan napon, amikor nem kell bemenned az irodába, de egy friss kutatás szerint meglepő tevékenységgel töltjük a megspórolt időt.

Huszonkilenc ország munkavállalóinak szokásait vizsgálta a National Bureau of Economic Research: átlagban napi 72 percet nyer egy ember azzal, ha nem kell bemennie munkahelyére. A különbségek azonban nagyok: Szerbiában csak 51 percet nyernek így a dolgozók, Kínában viszont 102 perccel kerül beljebb az, aki otthonról végezhet munkát.

Magyarország alig valamivel marad el az átlagtól: itthon átlagosan 66 percet nyerünk a home office munkarenddel. Ez nagyjából megfelel az európai átlagnak, mely alacsonyabb a világátlagnál – de vajon mihez kezd egy magyar a pluszidővel? Ez is kiderül a Euronews cikkéből.

Nos, a javát, 40 százalékot munkájába vagy mellékállásába forgatja vissza, vagyis dolgozik.

(Ez pontosan az átlag – ázsiai országok, Szingapúr, Malajzia és Tajvan lakosai viszik itt a prímet, 53 százalékkal.) 33 százalékot töltenek valamilyen típusú pihenéssel, 11 százalékot pedig gondozási tevékenységgel.

A home office-ban spórolt időben az apák inkább picit többet dolgoznak, az anyák inkább kicsit többet törődnek a gyerekeikkel
A home office-ban spórolt időben az apák inkább picit többet dolgoznak, az anyák inkább kicsit többet törődnek a gyerekeikkelEdwin Tan / Getty Images Hungary

Ez leginkább gyerekekkel kapcsolatos feladatokat jelent, és jobban érinti a nőket, mint a férfiakat. A férfiak jellemzően, ha nem is sokkal, de valamivel több megspórolt időt fordítanak munkavégzésre és pihenésre, mint a nők – akik a gyerekkel foglalkoznak többet.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megspórolt időt nagyon értékesnek tartják az emberek: negyedük mondana fel, ha végleg vissza kellene térnie a munkahelyére.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra