Ez a szokatlan oka van vannak, hogy a hollandok nem használnak függönyt

GettyImages-548914245

A hollandoknak nincs rejtegetnivalójuk, mondják, éppen ezért nem bánják, ha a kíváncsiskodó tekintetek az otthonukban fürkésznek. Amíg nálunk a sötétedés egyet jelent a függönyök behúzásával vagy a redőnyök leengedésével, addig a legtöbb holland háztartásban egyáltalán nem használnak függönyt.

A Hollandiába látogatók számos meglepő szokással találkozhatnak. Az egyik ilyen különös dolog, hogy az utcán sétálva, sötétedés után gyakran bepillanthatunk az emberek otthonába, mert sok holland soha nem húzza be a függönyt, sőt, gyakran még függönyük sincs.

Aki tisztességes, nincs rejtegetnivalója

Maguk a hollandok mindezt nem tartják szokatlannak, és olyannyira a mindennapjaik része lett, hogy már a kutatók érdeklődését is felkeltette a különös szokás. Külön kutatócsoportok alakultak arra, hogy kiderítsék, honnan ered a hollandok különös szokása, és hogy Hollandiában miért nem csinálnak titkot az emberek a magánéletükből. Mindazok, akik eddig valamilyen tudományos magyarázatot kerestek erre a meglehetősen furcsa exhibicionizmusra, érdekes szociológiai magyarázatokra bukkantak. 

A hollandok nem csinálnak titkot a magánéletükből
A hollandok nem csinálnak titkot a magánéletükbőlSolStock / Getty Images Hungary

A legnépszerűbb indoklás abból a kálvinista protestáns vallási hagyományából ered, mely szerint a becsületes polgároknak nincs rejtegetnivalójuk. Ennek épp ellenkezőjét jelenti a függöny behúzása. 

Az, hogy valaki megengedi, hogy mások bepillantsanak az otthonába, azt üzeni, ő egy tisztességes ember. 

A magyarázatok között szerepel az is, hogy vannak, akik szeretik közkinccsé tenni, milyen javakkal rendelkeznek. Az életszínvonal emelkedésével az otthonok egyre fényűzőbbé és pazarabbá váltak. Az emberek a mai napig szívesen mutatják meg egyedi gyártású konyhájukat, dizájnerkanapéikat vagy a legújabb modell szerint készült sík képernyős televíziójukat.

Mások szerint ez egy olyan új hagyomány, amely csak az 1950-es években vált szokássá, és már azóta is sok változáson ment keresztül.

Mindemellett történelmi okok is állhatnak a háttérben. Egy elképzelés szerint a hollandoknak még a 16. században megtiltották az ablakok elfüggönyözését az országot megszálló spanyolok, akik látni akarták, hogy a hollandok rejtegetnek-e fegyvereket az otthonaikban. Továbbá így tudták ellenőrizni, hogy csoportosulnak-e titokban, ellentámadást szövögetve. A függönytilalommal kapcsolatos királyi rendelet megsértőit pedig szigorúan megbüntették.

A függöny nélküli világ a nyitottságot tükrözi

Két antropológus, Hilje van der Horst és Jantine Messing 2006-ban kutatták a jelenséget, és megfigyelték, hogy leginkább azok hagyják széthúzva a függönyt, akik szűk otthonokban élnek, és szintén jellemző rájuk, hogy gyakrabban díszítik az ablakpárkányokat szobrokkal, vázákkal és művirágokkal.

A függöny nélküli ablakok párkányát gyakran tárgyakkal díszítik a hollandok
A függöny nélküli ablakok párkányát gyakran tárgyakkal díszítik a hollandokpicture alliance / Getty Images Hungary

A másik ok, ami miatt a hollandok nem használnak függönyt, hogy megfigyelhessék az otthon falain túli világot. A hollandok ugyanis előszeretettel szemlélik a kinti fényeket, az utcák nyüzsgését és az arra sétálókat. 

Ez a nyitottság egyéb tekintetben is jellemző erre a nemzetre.

A fiatalok jobban féltik a magánéletüket

A hollandok többsége függöny nélküli otthonokban nőtt fel. A CNN Travelnek néhányan beszámoltak arról, miért szeretnek még mindig bekukucskálni a csupasz ablakokon egymás lakásába.

A 68 éves Astrid Brokke harminchat éve lakik az első emeleten, ahol eleinte függönyökkel takarta otthonát a kíváncsi szemek elől, de úgy érezte, hogy a könnyű textilek fullasztó súlyként nehezednek a lakásra, éppen ezért nem sokkal később el is távolította őket. Igaz, tíz évig a szűk utcában szomszédok nélkül élt, így szüksége sem volt függönyre, hiszen nem látott be hozzá senki. 

A hollandok szeretik látni, milyen élet zajlik az utcákon
A hollandok szeretik látni, milyen élet zajlik az utcákonEschCollection / Getty Images Hungary

Nemrég új lakások épültek az utca túloldalán, a legközelebbi szomszédainál éjjel-nappal le vannak húzva a redőnyök. Astridnak azóta sincs függönye, mert egyszerűen nem szereti azokat. A lapnak azt is elmondta, mióta egyre több külföldi él Hollandiában, ma már egyre több ablakra kerül fel függöny.

Ráadásul a korábbi generációkhoz képest a fiatalok sokkal jobban védik a magánéletüket, így az a fajta nyitottság, ami jellemző volt a hollandokra, kiveszőben van.

A függöny nem praktikus és nem esztétikus

A 41 éves Jan Willem van Hofwegen a harmadik emeleten lakik, és mindig azt hitte, hogy olyan magasra hozzá senki nem lát be. 

„Éppen vásároltam az utca túloldalán, amikor a párom felkapcsolta a nappalinkban a villanyt. Felnéztem, és rájöttem, hogy az arra járó emberek mindent látnak, ami nálunk történik. Mindaddig nem tudtam ezt, de még ez a felismerés sem fog rávenni arra, hogy redőnyt vagy függönyt használjak. Ennek elsősorban esztétikai okai vannak. A redőnyt nem szeretem, mert nem praktikus, a függönyök pedig nem illenének a lakásunk modern belsőjéhez” – indokolta döntését a férfi, akit egyáltalán nem zavar, ha mások belátnak az otthonukba. Hozzátette azt is: szerinte sok holland azért nem használ függönyt, mert szeretik a fényt, és nincs mit rejtegetniük.

A hollandokat egyáltalán nem zavarja, ha kíváncsi tekintetek fürkészik a magánéletüket
A hollandokat egyáltalán nem zavarja, ha kíváncsi tekintetek fürkészik a magánéletüketHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Visszainteget a bámészkodó turistáknak

Az 51 éves Marianna Beets egy turisztikailag igen forgalmas kisvárosban, a földszinten lakik, és eszébe sem jutott még, hogy függönnyel takarja el a nappaliját, ami közvetlenül egy utcára néz. 

Ha van is függöny az ablakon, a legtöbbször széthúzzák a hollandok
Ha van is függöny az ablakon, a legtöbbször széthúzzák a hollandokUwe Krejci / Getty Images Hungary

„Itt mindig járnak emberek, akik néha megállnak és bámészkodnak. Amikor kiintegetek nekik, félénken reagálnak, hiszen akkor döbbennek rá, mit is csinálnak, de a legtöbben visszamosolyognak és visszaintegetnek.

Nem bánom, hogy látják, hálóingemben és az alsóneműmben sétálok a házban, mert én is szeretem nézni a turistákat, és látni, hogy mi zajlik az utcán.

Függönyökkel elzártnak érezhetem magam, de így mindig kapcsolatban vagyok a külvilággal” – mondta Marianna, aki azt tervezi, egyszer mégiscsak függönyt tesz az ablakokra, hogy ő dönthesse el, mikor engedi be a külvilágot az otthonába, és mikor nem.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra