Ez a szokatlan oka van vannak, hogy a hollandok nem használnak függönyt

GettyImages-548914245

A hollandoknak nincs rejtegetnivalójuk, mondják, éppen ezért nem bánják, ha a kíváncsiskodó tekintetek az otthonukban fürkésznek. Amíg nálunk a sötétedés egyet jelent a függönyök behúzásával vagy a redőnyök leengedésével, addig a legtöbb holland háztartásban egyáltalán nem használnak függönyt.

A Hollandiába látogatók számos meglepő szokással találkozhatnak. Az egyik ilyen különös dolog, hogy az utcán sétálva, sötétedés után gyakran bepillanthatunk az emberek otthonába, mert sok holland soha nem húzza be a függönyt, sőt, gyakran még függönyük sincs.

Aki tisztességes, nincs rejtegetnivalója

Maguk a hollandok mindezt nem tartják szokatlannak, és olyannyira a mindennapjaik része lett, hogy már a kutatók érdeklődését is felkeltette a különös szokás. Külön kutatócsoportok alakultak arra, hogy kiderítsék, honnan ered a hollandok különös szokása, és hogy Hollandiában miért nem csinálnak titkot az emberek a magánéletükből. Mindazok, akik eddig valamilyen tudományos magyarázatot kerestek erre a meglehetősen furcsa exhibicionizmusra, érdekes szociológiai magyarázatokra bukkantak. 

A hollandok nem csinálnak titkot a magánéletükből
A hollandok nem csinálnak titkot a magánéletükbőlSolStock / Getty Images Hungary

A legnépszerűbb indoklás abból a kálvinista protestáns vallási hagyományából ered, mely szerint a becsületes polgároknak nincs rejtegetnivalójuk. Ennek épp ellenkezőjét jelenti a függöny behúzása. 

Az, hogy valaki megengedi, hogy mások bepillantsanak az otthonába, azt üzeni, ő egy tisztességes ember. 

A magyarázatok között szerepel az is, hogy vannak, akik szeretik közkinccsé tenni, milyen javakkal rendelkeznek. Az életszínvonal emelkedésével az otthonok egyre fényűzőbbé és pazarabbá váltak. Az emberek a mai napig szívesen mutatják meg egyedi gyártású konyhájukat, dizájnerkanapéikat vagy a legújabb modell szerint készült sík képernyős televíziójukat.

Mások szerint ez egy olyan új hagyomány, amely csak az 1950-es években vált szokássá, és már azóta is sok változáson ment keresztül.

Mindemellett történelmi okok is állhatnak a háttérben. Egy elképzelés szerint a hollandoknak még a 16. században megtiltották az ablakok elfüggönyözését az országot megszálló spanyolok, akik látni akarták, hogy a hollandok rejtegetnek-e fegyvereket az otthonaikban. Továbbá így tudták ellenőrizni, hogy csoportosulnak-e titokban, ellentámadást szövögetve. A függönytilalommal kapcsolatos királyi rendelet megsértőit pedig szigorúan megbüntették.

A függöny nélküli világ a nyitottságot tükrözi

Két antropológus, Hilje van der Horst és Jantine Messing 2006-ban kutatták a jelenséget, és megfigyelték, hogy leginkább azok hagyják széthúzva a függönyt, akik szűk otthonokban élnek, és szintén jellemző rájuk, hogy gyakrabban díszítik az ablakpárkányokat szobrokkal, vázákkal és művirágokkal.

A függöny nélküli ablakok párkányát gyakran tárgyakkal díszítik a hollandok
A függöny nélküli ablakok párkányát gyakran tárgyakkal díszítik a hollandokpicture alliance / Getty Images Hungary

A másik ok, ami miatt a hollandok nem használnak függönyt, hogy megfigyelhessék az otthon falain túli világot. A hollandok ugyanis előszeretettel szemlélik a kinti fényeket, az utcák nyüzsgését és az arra sétálókat. 

Ez a nyitottság egyéb tekintetben is jellemző erre a nemzetre.

A fiatalok jobban féltik a magánéletüket

A hollandok többsége függöny nélküli otthonokban nőtt fel. A CNN Travelnek néhányan beszámoltak arról, miért szeretnek még mindig bekukucskálni a csupasz ablakokon egymás lakásába.

A 68 éves Astrid Brokke harminchat éve lakik az első emeleten, ahol eleinte függönyökkel takarta otthonát a kíváncsi szemek elől, de úgy érezte, hogy a könnyű textilek fullasztó súlyként nehezednek a lakásra, éppen ezért nem sokkal később el is távolította őket. Igaz, tíz évig a szűk utcában szomszédok nélkül élt, így szüksége sem volt függönyre, hiszen nem látott be hozzá senki. 

A hollandok szeretik látni, milyen élet zajlik az utcákon
A hollandok szeretik látni, milyen élet zajlik az utcákonEschCollection / Getty Images Hungary

Nemrég új lakások épültek az utca túloldalán, a legközelebbi szomszédainál éjjel-nappal le vannak húzva a redőnyök. Astridnak azóta sincs függönye, mert egyszerűen nem szereti azokat. A lapnak azt is elmondta, mióta egyre több külföldi él Hollandiában, ma már egyre több ablakra kerül fel függöny.

Ráadásul a korábbi generációkhoz képest a fiatalok sokkal jobban védik a magánéletüket, így az a fajta nyitottság, ami jellemző volt a hollandokra, kiveszőben van.

A függöny nem praktikus és nem esztétikus

A 41 éves Jan Willem van Hofwegen a harmadik emeleten lakik, és mindig azt hitte, hogy olyan magasra hozzá senki nem lát be. 

„Éppen vásároltam az utca túloldalán, amikor a párom felkapcsolta a nappalinkban a villanyt. Felnéztem, és rájöttem, hogy az arra járó emberek mindent látnak, ami nálunk történik. Mindaddig nem tudtam ezt, de még ez a felismerés sem fog rávenni arra, hogy redőnyt vagy függönyt használjak. Ennek elsősorban esztétikai okai vannak. A redőnyt nem szeretem, mert nem praktikus, a függönyök pedig nem illenének a lakásunk modern belsőjéhez” – indokolta döntését a férfi, akit egyáltalán nem zavar, ha mások belátnak az otthonukba. Hozzátette azt is: szerinte sok holland azért nem használ függönyt, mert szeretik a fényt, és nincs mit rejtegetniük.

A hollandokat egyáltalán nem zavarja, ha kíváncsi tekintetek fürkészik a magánéletüket
A hollandokat egyáltalán nem zavarja, ha kíváncsi tekintetek fürkészik a magánéletüketHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Visszainteget a bámészkodó turistáknak

Az 51 éves Marianna Beets egy turisztikailag igen forgalmas kisvárosban, a földszinten lakik, és eszébe sem jutott még, hogy függönnyel takarja el a nappaliját, ami közvetlenül egy utcára néz. 

Ha van is függöny az ablakon, a legtöbbször széthúzzák a hollandok
Ha van is függöny az ablakon, a legtöbbször széthúzzák a hollandokUwe Krejci / Getty Images Hungary

„Itt mindig járnak emberek, akik néha megállnak és bámészkodnak. Amikor kiintegetek nekik, félénken reagálnak, hiszen akkor döbbennek rá, mit is csinálnak, de a legtöbben visszamosolyognak és visszaintegetnek.

Nem bánom, hogy látják, hálóingemben és az alsóneműmben sétálok a házban, mert én is szeretem nézni a turistákat, és látni, hogy mi zajlik az utcán.

Függönyökkel elzártnak érezhetem magam, de így mindig kapcsolatban vagyok a külvilággal” – mondta Marianna, aki azt tervezi, egyszer mégiscsak függönyt tesz az ablakokra, hogy ő dönthesse el, mikor engedi be a külvilágot az otthonába, és mikor nem.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra