5 dolog, ami miatt nem működik a kapcsolat, hiába szeretitek egymást

Te is észrevetted már, hogy hiába a nagy szerelem, előfordul, hogy egy kapcsolat mégsem működik? Alapvető, hogy hajlandók legyetek időt és energiát fordítani rá, de így is vannak olyan kapcsolatgyilkos csapdák, amikkel jó, ha tisztában vagytok.

Tökéletes párkapcsolat nincs. Mindenhol vannak konfliktusok, áldozatokat kell hozni és kompromisszumokat kötni, vannak azonban olyan ellentétek, amelyeknek a megoldásához kevés a szerelem. Ana Writes ezek közül szedte össze az öt leggyakoribbat.

#1 Távkapcsolat és ami utána jön

Egyre több kapcsolat indul online, ezen az arányon pedig a koronavírus csak tovább erősített. Vannak, akik csak bizonyos távolságon belül nézelődnek, míg mások hajlandóak átlépni a város-, sőt akár az országhatárt is a szerelem reményében. És bár a távkapcsolatok egyre kevesebb kihívás elé állítják az embereket, még a technika korában is van bőven nehézség.

Videóhívások, cset, közösségi média – csak pár azok közül a lehetőségek közül, amik megkönnyítik a kapcsolattartást. Ideális esetben a távolság ellenére is találkoznak a felek bizonyos időközönként, vagy az egyikük, vagy a másikuk városában, egy idő után azonban eljön a pillanat, amikor felmerül a kérdés: ki adja fel az életét a másik miatt? A döntést egyáltalán nem könnyű meghozni, és akár a kapcsolatnak is vége lehet emiatt, hiszen valljuk be, hosszú távon nem könnyű legyőzni a távolságot.

Csak a megszokás tart össze?
Csak a megszokás tart össze?SilviaJansen / Getty Images Hungary

#2 Bezárulnak bizonyos kapuk

A legtöbb kapcsolat kizárólagosságon alapszik. A partnerek szeretik egymást, szívesen töltenek együtt időt, sőt akár egy egész életet is. De valóban ezt akarod, vagy csak sodródsz az árral? Szánj időt magadra, és gondold végig, hogy mit érzel és mi a célod a kapcsolattal, majd ezek alapján, közösen állítsátok fel a határokat. Vannak, akik számára már egy-egy közvetlenebb üzenetváltás egy harmadik féllel sem fér bele a párkapcsolatba, míg mások lazábban állnak a kérdéshez.

Akár egy harmadik fél bukkan fel, akár te nem találod a helyed a kapcsolatban, a legjobb, ha őszintén beszélsz az érzéseidről a párodnak. Ha kételyeid vannak, add meg a párodnak a lehetőséget, hogy tisztán lássa a helyzetet, és ennek tudatában döntsetek a kapcsolat sorsáról.

#3 Bántalmazás

Legyen szó testi vagy verbális abúzusról, bármennyire is szereted a másikat, ez nem lesz elég ahhoz, hogy jobb legyen a kapcsolat. Egy bántalmazó kapcsolatban természetes, ha úgy érzed, hogy nem vagy elég jó, nem érdemled meg a szeretetét, és el kell viselned az abúzust, ha igazán szereted őt. Ez azonban nem igaz. Aki szeret, az nem bánt.

Akkor is, ha csak ritkán fordulnak elő ilyen esetek, gondolj mindig arra, hogy a szeretet és a bántalmazás soha nem jár együtt. Minden kapcsolatban vannak nehezebb időszakok, nagyobb konfliktusok, egy bántalmazó kapcsolatban viszont az egyetlen opció a szakítás. Mindig vannak olyan külső tényezők, amik miatt lehetetlennek tűnik a menekülés, de tudnod kell, hogy bármennyire is szereted, egy bántalmazó nem fog megváltozni.

Ezeken az elérhetőségeken kérhetsz segítséget

Ha ismersz olyan idős embert, aki érintett, igyekezz fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsd, amiben segítséget kér. Ne kezdj el tanácsokat adni, ne kritizálj. Áldozatként vagy az áldozat segítőjeként az alábbi helyeken és módokon kérhetsz támogatást:

A NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala elérhető 06-80-505-101-es számon (H–K–CS–P 18–22 és Sze 12–14 között).

Az OKIT ingyenes telefonszáma, a 06-80-205-520-as állandó elérhetőséget kíván biztosítani minden bajba jutott és azonnali segítséget kérő embernek a nap minden órájában.

#4 Alapvetően különböző dolgokra vágytok

Hosszú időbe telik, míg valakit valóban megismerünk. Természetes, ha az első pár randin nem az a téma, hogy melyikőtök hány gyereket akar és városban vagy vidéken képzeli-e el az életét, előbb-utóbb viszont jó, ha terítékre kerülnek ezek a témák is.

Egy jól működő kapcsolatban elengedhetetlen, hogy tudd, mit akar a párod az élettől. Konfliktusokat szülhet, ha te több gyereket szeretnél, ő pedig egyet sem, vagy minden energiájával a karrierjére akar koncentrálni, míg te szívesebben utazgatnál. Jó, ha ezek minél korábban kiderülnek, és úgy próbáltok meg kompromisszumra jutni, hogy közben egyikőtöknek se kelljen feladnia magát.

#5 A testi vonzalom hiánya

Az esetek túlnyomó többségében szavak nélkül fejezzük ki a szeretetünket. Gondolj csak bele, hányszor simogatod meg a párod, amikor elsétálsz mellette a lakásban, vagy nyomsz egy puszit az arcára, amikor lehuppansz mellé a kanapéra. Ezekhez azonban elengedhetetlen, hogy fizikailag is vonzónak tartsuk a partnerünket, és ez különösen fontos, ha a párunk szeretetnyelve a testi érintés.

Nem könnyű belátni, ha azon kapod magad, hogy nem esik jól hozzáérni a másikhoz. De légy őszinte, és add meg mindkettőtöknek az esélyt arra, hogy olyasvalakivel legyetek, akivel hasonló a szeretetnyelvetek. Lehet, hogy szereted a párodat, de a testi vonzalom olyasmi, ami nélkül a kapcsolat nem fog sokáig működni.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra