Ez a 4 jel megmutatja, hogy mérgező kapcsolatban élsz-e

A kapcsolat kezdeti szakaszában hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni bizonyos jeleket. Olyan jeleket is, amik sokkal többről árulkodnak, mint elsőre gondolnánk.

A mérgező személyiség fogalma elég összetett, egy-két rossz tulajdonság alapján még nem minden esetben kell leírni valakit. Vannak azonban olyan sarokköveknek számító tulajdonságok, amik vörös zászlóként jelzik, ha nem a jó emberrel van dolgod.

#1 Gyakori agresszív viselkedés

Persze kezdetben még nem veled. Hanem eladókkal, pincérekkel, taxisokkal és a környezetében lévő emberekkel szemben. Először csak egy-két alkalommal, egy idő után pedig már rendszeresen. Ez a mérgező kapcsolat legkézenfekvőbb jele, hiszen egy állandóan dühös emberrel élni kiszámíthatatlan, megterhelő, és bár nem könnyű bevallani, de nem is biztonságos.

Ha gyakran előfordul, hogy a partnered dühe nincs arányban a kiváltó eseménnyel, a számára nem komfortos helyzetekből és beszélgetésekből szó nélkül kilép, nagy eséllyel a saját érzelmi szabályozásával van problémája. Ez pedig nélkülözhetetlen a konfliktusok konstruktív megoldásához.

Egyre többször érzed úgy, mintha tojáshéjakon járnál, attól félve, hogy a partnered dühösen reagál valamire, amit egyáltalán nem provokációnak szánsz? Ez az állandó nyugtalanság a valódi interakciók hiányához vezethet, hiszen a kapcsolat szempontjából dolgokat magadban tartasz annak érdekében, hogy elkerüld a konfliktust. Egy idő után aztán előfordulhat, hogy a párod téged okol a problémáiért, szerinte te teszed tönkre az életét, sőt hálásnak kellene lenned neki, amiért egyáltalán szóba áll veled.

#2 Az empátia és a megbánás hiánya

Kezdj el gyanakodni, ha a partnered nem osztja meg veled a negatív érzéseit, legyen szó szomorúságról, csalódottságról vagy bármilyen más veszteségről. Vannak emberek, akik nem képesek elfogadni, hogy te sem vagy tökéletes, sőt te is ember vagy. Ha úgy érzed, partnered nem képes bocsánatot kérni vagy sajnálatot tanúsítani, nem mutat bűntudatot, amikor nyilvánvaló, hogy megbántott téged vagy valaki mást, nagy eséllyel nem lesz jobb a jövőben sem.

Természetes, ha minden energiádat leszívja egy ilyen kapcsolat. Ettől viszont még nem lesz jó!
Természetes, ha minden energiádat leszívja egy ilyen kapcsolat. Ettől viszont még nem lesz jó!Eugenio Marongiu / Getty Images Hungary

#3 Manipuláció és hazugság

A párod átvert, mégis kikéri magának, amikor számonkéred rajta a hazugságot. Ismerős a helyzet? Esetleg megpróbál meggyőzni, hogy amit láttál vagy hallottál, az valójában nem is úgy történt, és inkább neki kéne hinned, mint saját magadnak? Ez a viselkedésforma nemcsak a belé vetett bizalmadat teszi tönkre, de egy idő után abban sem leszel biztos, hogy megmaradt-e a józan eszed.

#4 Szabályok és kontroll

Vedd észre, ha a párod elvárja, hogy minden úgy történjen, ahogy az neki tetszik, miközben a te személyes preferenciáidat teljesen figyelmen kívül hagyja. Megvan, hogy kivel beszélhetsz, hova mehetsz, milyen ruhát viselhetsz. Ha pedig valami nem az ő szájíze szerint történik, garantált a konfliktus.

Az érem másik oldala, hogy miközben te minden erőddel azon vagy, hogy megfelelj a partnerednek, az általa állított szabályok rá egyáltalán nem vonatkoznak, hiszen a legtöbb embernél – így nálad is – felsőbbrendűnek hiszi magát. Még veszélyesebb az az ember, aki teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a törvényeket, a társadalom által előírt szabályokat is.

A fenti viselkedések többsége (eltekintve a fizikai agressziótól!) alkalmanként előfordulhat, főleg stresszes időszakban, amikor az ember kimerült és nehezebben talál megoldást egy-egy nehezebb helyzetre. Ha azonban a fentiek rendszeresen előfordulnak a kapcsolatotokban, érdemes átbeszélni a helyzetet valakivel, aki a te érdekeidet tartja szem előtt. Ha pedig még a kapcsolat elején jártok, vedd észre a figyelmeztető jeleket!

Oszd meg másokkal is!
Mustra