A válóperes ügyvéd szerint ezt az 5 kérdést tedd fel a párodnak, mielőtt összeházasodtok

GettyImages-174602823

Bár egy válóperes ügyvéd számára az a gyümölcsöző, ha két ember végül a házasságuk felbontása mellett dönt, Kelly Chang Rickert amerikai ügyvéd tapasztalataival mégis emberek százainak segít, hogy még a házasság előtt kiderüljön: biztos a megfelelő emberrel áll majd az oltár elé?

Létezik már kérdéssor arra, hogy szerelembe essünk, és vannak kérdések, amelyek segítenek eldönteni, hogy valóban összeillünk-e a partnerünkkel, vagy esetleg érdemes fontolóra vennünk a szakítást. Miért ne lehetnének hát kérdések arra is, amelyeket a házasságkötés előtt érdemes feltennünk a másik félnek? Az amerikai Forbes hasábjain Kelly Chang Rickert amerikai válóperes ügyvéd szedte össze azt az 5 legfontosabb kérdést, amelyet mindenképp tegyünk fel a másiknak, mielőtt házasságot kötnénk.

1. Milyen a viszonya a pénzhez?

Az ügyvéd szerint a pénzhez való hozzáállásban való különbözőség, az alacsony fokú anyagi tudatosság, valamint az esetlegesen eltitkolt adósságok rengetegszer vezetnek váláshoz. Éppen ezért szerinte érdemes minél részletesebben körbejárni ezt a kérdést, mielőtt összekötnénk az életünket valakivel. Sőt, szerinte az sem annyira földtől elrugaszkodott elképzelés, ha konkrétan egy hitelképességi jelentést is kérünk a másiktól. Ebből kiderülhet, hogy milyenek a költési szokásai, van-e hitelkártyája (ha igen, mennyi), valamint, hogy halmozott-e fel adósságot.

A házasság előtt fontos tisztázni, ki hogyan áll a pénzhez
A házasság előtt fontos tisztázni, ki hogyan áll a pénzhezkate_sept2004 / Getty Images Hungary

2. Szeretne-e gyereket, és ha igen, mennyit?

Az emberek általában két dologért hajlandóak bármit megtenni: hogy legyen gyerekük, vagy azért, hogy ne legyen.

Kardinális pont, hogy ebben a kérdésben a párok tagjai közös nevezőn legyenek,

hiszen ha nincs egyetértés, valakinek le kell mondania a saját elképzeléseiről, ami jelentősen megmérgezheti a mindennapokat. 

De nemcsak az a lényeges kérdés, hogy gyerekekkel vagy azok nélkül képzeljük-e el a közös jövőt, hanem az is, hogy mikor szeretnénk szülővé válni, hogyan készülünk erre az időszakra, milyen megoldások jöhetnek szóba, ha természetes úton nem sikerül a gyermekvállalás (mesterséges megtermékenyítés, örökbefogadás stb.). Rickert saját praxisában számos olyan válást kísért végig, ahol a férj például azért hagyta el a feleségét, mert arról kiderült, hogy meddő. Ha pedig sikerül a gyermekvállalás, emlékezzünk rá, hogy ez egy életen át tartó felelősség, és egyben csapatmunka, így fontos az esküvő előtt azt is megvitatni, milyen elveket szeretnénk követni szülőként, hogyan képzeljük a gyermeknevelést, és hogyan fogjuk megosztani az ezzel járó feladatokat. 

3. Milyen házimunkákat végez szívesen?

Ki fog főzni? Ki takarít? Ki intézi a bevásárlást? Ezek a mindennapi feladatok kevésbé tűnnek jelentősnek az első két kérdéshez képest, mégis valószínűleg mindannyiunknak van arról élménye, mennyi konfliktushoz és felesleges feszültséghez vezethet, ha nincsenek leosztva a szerepek, vagy ha a felek nem egyenrangúan vesznek részt a háztartás vezetésében. A láthatatlan munka is munka, így érdemes alaposan lefektetni ebben a kereteket, hogy olajozottan működjenek a hétköznapok. Hiszen sajnos az sem ritka, hogy a rendetlen, elhanyagolt otthonból a másik fél esetleg olyan ember karjaiba menekül majd, aki élhetőbb lakhatási körülményeket tud biztosítani.

A házimunka egyenlő megosztása rengeteg veszekedéstől kímélhet meg
A házimunka egyenlő megosztása rengeteg veszekedéstől kímélhet megF.J. Jimenez / Getty Images Hungary

4. Mekkora a szexuális étvágya?

A szex a legtöbb kapcsolatban kulcstényező (kivéve persze az aszexuális párokat), így fontos, hogy tudjuk, a másiknak mik az igényei, milyen gyakran igényli az együttléteket, mi izgatja, mit szeret az ágyban. Nincs is annál rosszabb, mint amikor két ember alapvetően passzol egymáshoz, de szexuálisan nem illenek össze, hiszen ez előbb-utóbb a kapcsolat végét fogja eredményezni, vagy a kikacsintást egy olyan harmadik személyre, aki be tudja teljesíteni a kapcsolatban kielégítetlenül maradt szexuális vágyakat. 

5. Mennyire fontos számára az egészséges életmód?

Lehet, hogy elsőre nem is gondolnánk, de a sporthoz, valamint az egészséges étkezéshez és életmódhoz való viszony is fontos tényező egy kapcsolatban. Hiszen ha például mi alapvetően nem vetjük meg a gyorskaját, és szinte sosem sportolunk, a párunk viszont egy megszállott triatlonos, aki még esetleg vegán is, akkor ez hosszú távon biztosan nem fog működni. Ráadásul önmagunkra és az egészségünkre való odafigyelés (vagy annak hiánya) nemcsak ránk hat, hanem a párunkra is. Az pedig vitán felüli, hogy a szívünknek legkedvesebb emberrel a lehető legtöbb minőségi időt szeretnénk eltölteni, így az öngondoskodás ilyen formája a kapcsolat jövőjét is befolyásolja. 

Bár ezek a kérdések nem jósolják be 100%-os bizonyossággal, hogy akivel egyszer összekötöttük az életünket, attól soha nem válunk el, hiszen az élet mindig dobhat elénk váratlan eseményeket, és hozhat fordulatokat. Ám ezeket a kérdéseket a jövő megalapozásaként mindenképp beszéljük át, hiszen sokkal egyszerűbb esetleg még a házasságkötés előtt búcsút inteni egymásnak, mint jó néhány évvel, élménnyel, gyerekkel, közös tulajdonnal, esetleges hitellel a hátunk mögött. 

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra