Az 5 az 1-hez szabállyal akár a házasságod is megmentheted

GettyImages-640239776

Hosszú kapcsolat során természetes, ha hullámvölgyek és hullámhegyek váltják egymást. Ha nem túl gyakoriak és szélsőségesek ezek a kiugrások, akkor minden egyes lejtmenetből felérve megerősödhet a kapcsolat. Ezért persze tenni kell, és nem is keveset. Íme, néhány ötlet, amiket érdemes kipróbálnotok, hiszen hozzájárulnak a boldog párkapcsolathoz.

1. Ünnepeljétek meg a jó híreket

Kutatások alátámasztják, hogy nagyobb az elkötelezettség, az intimitás, a bizalom, valamint az elégedettség érzése az olyan párok között, akik rendszeresen megünneplik az őket ért jó híreket. Nem kell nagy dolgokra gondolni: elég, ha valami aprósággal kedveskedtek egymásnak, vagy – akár otthoni – klassz programot szerveztek, amiből a másik fél érzi, hogy a párja büszke rá. Nem elég mondani, tettekkel is érdemes kimutatni, mit érzünk és gondolunk, ami ráadásul nem csak az ünnepelt félnek okoz örömöt. „A pozitívumok egyre fontosabbak. Kiderült, hogy a párok szórakozási szokásai, valamint az, ha nemcsak egymás szerelmei, de barátai is, hatással van a kapcsolat jövőjére” – osztotta meg tapasztalatait Howard Markman, a Denveri Egyetem Házasság- és Családtanulmányok Központjának társigazgatója.

2. Az 5 az 1-hez szabály

Egy kutatás szerint az az optimális, ha a kapcsolat mindennapjaiban 5 pozitívumra jut egy negatív interakció. Nem kell minden jót és rosszat számba venni, de amikor a jó aránya csökkenni kezd, megnő a válás kockázata, mutatták a Washingtoni Egyetem kutatói által kielemzett adatok. A stabil házasságokban legalább ötször több pozitív interakció van, mint negatív. Kiderült, hogy a tizenöt „jól teljesítő” csapat párjainál átlagosan 5,6 pozitív interakcióra jutott 1 negatív. A tizenkilenc „alacsonyan teljesítő” azonban mindössze 0,363-as pozitív/negatív arányt ért el. Vagyis körülbelül három negatív interakció jutott minden pozitívra.

A boldog házasságért tenni kell
A boldog házasságért tenni kellJamie Grill / Getty Images Hungary

A való életben persze egyetlen pár sem kezdi el számolgatni a pozitív és negatív megnyilvánulásokat, hiszen több száz ilyen történik egy adott napon, de az biztos, hogy a „rossz viselkedés” után egyetlen bocsánatkérés nem elég. Minden epés megjegyzés vagy kirohanás esetén érdemes tudatosan emelni a pozitívumok számát, hogy a jó-rossz arány ne csökkenjen kockázatos szintre. Igazi kihívást jelenthet ez a mindennapokban, hiszen a tanulmány szerint akkor sem szabad hanyagolni a kellemes élmények „gyűjtögetését”, amikor éppen hullafáradtan esünk haza a munkából.

3. Ne a különleges történésektől várd a boldogságot

A boldogság forrását elsősorban magunkban érdemes keresni; azt várni, hogy a házastársunk állandóan a kedvünkben járjon, és minden kívánságunkat lesse, irreális és igazságtalan. A meglepő az, hogy a kutatások szerint a boldogság viszonylag stabil. Egy jelentős életesemény (például házasságkötés vagy gyermek születése) rövid távú boldogságlöketet adhat, de a tanulmányok azt mutatják, hogy a legtöbb ember visszatér saját, általános boldogságszintjéhez: ha egy 1-től 10-ig terjedő skálán 7,5-re értékeled a boldogságod szintjét, akkor a különleges történések jelentősen nem változtatnak ezen. Nagyjából 7,5-ös szintű boldog ember leszel egész életedben. Az viszont tény, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat szinten tarthatja a boldogságot. Ez azonban szintén nem lehet egyoldalú, hiszen mindkét félnek kölcsönösen tenni kell azért, hogy működjön a házasság.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek