Így kéne aludnod, ha állandóan fájó háttal ébredsz

GettyImages-1436480836
Olvasási idő kb. 4 perc

Az alvás után jelentkező hátfájdalom akár egy okosan elhelyezett párnával is hatékonyan enyhíthető.

Becslések szerint a világ felnőtt lakosságának 23 százaléka krónikus hátfájdalommal él, miközben a panaszok enyhítéséhez sok esetben elegendő lenne az alvási pozíciót módosítani. Ennek egyik legegyszerűbb módja az lehet, ha az ember oldalt fekve, egy párnával a lábai között alszik. Mutatjuk, hogy milyen előnyei lehetnek, és hogyan érdemes csinálni.

1. Csillapíthatja a hát- és csípőfájdalmat

Ha egy párnával a térded vagy a combod között alszol, az segíthet megfelelő pozícióban tartani a csípőd és a medencéd, ami kíméli a gerinced, és meggátolja, hogy kifacsart pózokban kelljen ébredned.

Eloszlathatja a gyulladt szalagokra vagy izmokra nehezedő feszültséget, ezáltal a fájdalom is csökkenhet.

Az állandó hátfájdalom jelentősen ronthatja az életminőséget
Az állandó hátfájdalom jelentősen ronthatja az életminőségetkitzcorner / Getty Images Hungary

2. Enyhítheti az isiász tüneteit

A jellemzően az idegrostok összenyomódása miatt kialakuló isiász, avagy az ülőidegzsába derékból kiinduló, lábakba sugárzó fájdalommal jár. Ha a betegség idején úgy alszol, hogy „kicsavarodik” a csípőd vagy a hátad alsó része, az csak ront a helyzeten, hiszen az idegekre nehezedő nyomással együtt a fájdalom is fokozódik.

Ilyenkor nagy könnyebbséget jelenthet a láb közé helyezett párna, ami egyenesen tartja a gerincet és csökkenti a nyomást.

3. Enyhítheti a porckorongsérv fájdalmát

Ha porckorongsérvben szenvedsz, a gerincvelő idegeire nehezedő nyomás következtében a gerinc túlzott elfordulása nagyfokú fájdalmat okozhat. Ha olyan alvási pozícióban alszol, ami minimálisra csökkenti a gerinc forgását – például egy párnával a lábaid között –, az segíthet elkerülni ezt.

4. Javíthatja a testtartásod

Kutatások kimutatták, hogy a nem szimmetrikus testhelyzetekben történő alvás negatív szerkezeti változásokat okozhat a gerincben. Ha aggódsz a testtartásod miatt, a lábaid közé tett párnával megteheted az első lépést a megelőzés felé, hiszen így nem fog elgörbülni a gerinced (legalábbis alvás közben).

A lábaid közé tett párna segít megfelelő pozícióban tartani a tested alvás közben
A lábaid közé tett párna segít megfelelő pozícióban tartani a tested alvás közbenSevda Ercan / Getty Images Hungary

5. Megkönnyítheti az alvást a terhesség alatt

Az orvosok általában az oldalt fekvést ajánlják a terhesség idejére, mivel optimális oxigén- és tápanyagáramlást tesz lehetővé a magzat számára. Ha a kismama ebben az időszakban egy párnát tesz a lábai közé, az kényelmesebbé teheti az oldalt fekvést, és csökkentheti a hátfájás esélyét. Sok cég kifejezetten erre a célra gyárt speciális alakú párnákat.

A térdek alá helyezve is csökkentheti a fájdalmat

A hát- és csípőfájdalmak csökkentésére az is beválhat, ha a hátadon alszol, és a térdeid alá teszed a párnát. Ha mindkét oldaladon fájdalmaid vannak, vagy jobban szeretsz hanyatt feküdni, ez lehet az optimális megoldás.

Így helyezkedj el a párnával az alváshoz

Szakemberek szerint ahhoz, hogy érvényesüljön a párna fájdalomcsillapító hatása, a következőképpen kell elhelyezkedned.

  1. Feküdj az oldaladra enyhén a mellkasod felé hajlított térddel.
  2. Tegyél egy kemény párnát a térdeid közé, hogy a combod elég magasan legyen ahhoz, hogy a csípőd vonalába kerüljön.
  3. Ha rés maradna a derekad és a matrac között, töltsd ki egy kispárnával, hogy a gerinced ne görbüljön meg.

Amennyiben a párnával a lábad között való alvás fájdalmat okoz, ne erőltesd tovább. Ilyen esetben érdemes megpróbálni egy másik pozícióban aludni – például a már említett módon, a hátadon fekve, a párnával a lábaid alatt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek