Akik mindent az utolsó pillanatban csinálnak: ilyenek a halogató emberek

GettyImages-1139901708
Vermes Nikolett

Áruld el, mikor mész nyaralni, és megmondjuk, milyen személyiség vagy. Az utolsó pillanatban induló emberekben sok közös vonás van: így működnek a halogató emberek!

Természetesen nem lesz rossz a nyaralás csak attól, mert az utószezonra terveztük, viszont ha folyamatosan így teszünk, az óhatatlanul sokat elárul a személyiségről. A gond is ebből következik. Németh Krisztina okleveles pszichológus szerint azok az emberek, akik mindent az utolsó pillanatra hagynak, megrögzött halogatók, akik az élet más területein is ezt a stratégiát választják.

Mindent az utolsó pillanatra hagynak

„A halogató személyiségtípus vakmerő ember, aki szeret kockáztatni. Nem riad meg attól, ha hirtelen reagálni kell egy fellépő problémára, hiszen számára a rögtönzés természetes, és a kimaradásérzés sem feszélyezi” – mondja a pszichológus, és hozzáteszi, hogy ők azok az emberek, akik az iskolában az utolsó között kezdtek el készülni a dolgozatra, vagy akik a munkahelyi feladatokat folyamatosan tolják maguk előtt.

Nem számít az sem, hogy ha fontos eseményről van szó, hiszen 

a halogatók képesek a saját esküvőjük szervezését vagy egy nagyobb döntést az utolsó utáni pillanatra hagyni. Így van ez a nyaralással is.

„Sokan anyagi megfontolásból választják a szeptemberi nyaralást, ez normális, mivel az utószezonban kedvezőbb áron jutnak hozzá a szálláshoz. Akik nem anyagi vagy élethelyzeti körülmények miatt döntenek így, általában a halogatás miatt teszik” – fogalmaz a szakember. 

A halogató emberek nem feltétlenül hanyagok
A halogató emberek nem feltétlenül hanyagokGettyImages

Nem akarnak rosszat a halogató emberek sem

De miért érdeke valakinek, hogy folyton kifusson az időből? A pszichológus a személyiségjegyekben látja a választ.

„A halogató személyiségek akkor érzik magukat biztonságban, ha csak belecsöppennek az eseményekbe. Nem szeretnek előre szervezni, vagyis nem szeretnek középpontba kerülni, és végképp kerülik a felelősségvállalást.”

Ez persze nem azt jelenti, hogy a halogatók rossz emberek: nem tudatosan hagynak mindent az utolsó pillanatra.

Egy halogató számára is fontos, hogy elvégezze a feladatokat, megfeleljen az elvárásoknak, csupán szeretne kimaradni a szervezésből. Ennek több oka is lehet, akár gyerekkorában megélhette, hogy a lelkesedése hiábavaló, és az is gyakori, hogy a felelősség alól történő kibújás pillanatnyi biztonságot jelent számára” – vélekedik a szakember.

A halogatókat nem lehet megváltoztatni, viszont egy terápia során felszínre jöhetnek a belső szorongások, amelyek miatt félnek a felelősségvállalástól – ez lehet transzgenerációs séma. 

Közös teher a vonzó spontaneitás 

A halogató tehát éppúgy áldozata saját személyiségének, mint a környezete, ezért a szakember azt javasolja, hogy a halogatók családtagjai legyenek türelmesek, és próbálják bevonni az érintettet a szervezésbe.

„Nemek között is megfigyelhető a különbség. A nők általában szeretnek előre tervezni, ennek hátterében a fészekrakó ösztön áll.

A férfiakban ezzel szemben erősebb a vadászösztön, a »majd cselekszem, ha látom a vadat« jellegű gondolkodás. Ez teljesen normális, viszont gyakran konfliktushoz vezet. Ilyenkor érdemes foglalkozni a kérdéssel, hogy miért ragaszkodunk egy halogató emberhez? Talán éppen a benne élő spontaneitás az, ami olyan vonzóvá teszi?” – teszi fel a kérdést a pszichológus,

Az ilyen személyiségek gyakran próbára teszik szeretteik, kollégáik, barátaik türelmét, viszont nem kevésbé értékesek, mint azok, akik szeretnek előre dolgozni, vagy januárban megszervezni a nyári vakációt. A halogatás akkor jelent igazi gondot a nyaralás során, ha a felek nem tudják kezelni a helyzetet, ellenkező esetben az utószezonra tervezett kikapcsolódás is lehet olyan jó, akár egy júliusi vakáció. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra