Ezek a trükkök tényleg segítenek könnyezés nélkül hagymát vágni

GettyImages-158267235

Érdekes az is, hogy miért könnyezel, de jó, ha azt is tudod, akad néhány trükk, amik szerint meg lehet előzni a kellemetlenséget.

A sértetlen hagymában a cisztein-szulfoxidok vegyületcsoportja és az allináz enzim elkülönülten van jelen. Miért jó ezt tudni? Azért, mert amikor a hagymát felvágjuk, akkor azok a parányi gátak, amelyek elszeparálják egymástól ezeket, átszakadnak, és az anyagok találkoznak. Kémiai reakció indul meg, és a cisztein-szulfoxidok szulfénsavvá alakulnak.

És már te is sejted, mi lesz ebből…

Az Ohioi Egyetem szakembereinek magyarázata szerint egy, a hagymában lévő másik enzim, az úgynevezett könnyezőfaktor szintáz a szulfénsavat könnyképző, lachrymalis faktorrá alakítja, amely egy meglehetősen agresszív folyadék, és nagyon gyorsan párolog. Így jut el egykettőre a szemgolyóhoz és a könnymirigyekhez. Az irritáció miatt kicsorduló könnyeknek fontos feladata van: megtisztítják a szemet az irritáló anyagtól.

6 trükk a hagyma könnymentes vágásához

A hagymával szembeni érzékenység személyenként változik, így ami a könnyek eltávolítását illeti, bizonyos módszerek jobban működhetnek, mint mások, az érzékenységi szinttől függően.

1. Élesítsd meg a kést, mielőtt nekivágsz

Ez általában is hasznos tipp a főzés és a biztonság szempontjából. A borotvaéles kés azonban többet segít neked annál, mint hogy zökkenőmentessé és biztonságosabbá teszi a darabolást – segít mérsékelni a hagyma sejtjeinek károsodását is, ami csökkentheti az irritáló vegyi anyagok felszabadulását.

Már attól is könnyezünk, hogy nézzük
Már attól is könnyezünk, hogy nézzükandreygonchar / Getty Images Hungary

2. Tereld el a levegőt

A jól irányított ventilátor és a szagelszívó az egyik leghatékonyabb segítség lehet a könnyezés csökkentésére. Ez segít a másik irányba tolni az irritáló anyagot, vagyis eltávolítani a szemek környékéről.

3. Viselj védőszemüveget

A sírás kikerüléséhez a legjobb megoldás, ha letakarod a szemed. Remek ötlet, ami megakadályozza, hogy a hagyma vegyszerei érintkezzenek a könnycsatornákkal.

Csak győződj meg arról, hogy a szemüveg jól illeszkedik az arcodra, és elég szoros ahhoz, hogy elállja apró ellenségeid útját.

A hagyma felaprítása és a könnyezés nem feltétlenül járnak együtt
A hagyma felaprítása és a könnyezés nem feltétlenül járnak együttIgorTsarev / Getty Images Hungary

4. Hűtsd le a hagymát

Ha valamiért el szeretnéd kerülni a védőszemüveg használatát is, hűtsd le a hagymát, mielőtt felvágnád. Próbáld meg a főzés megkezdése előtt 30-60 percig hűtőbe tenni. A hagymában lévő vegyszer hideg(b)en nem szabadul fel olyan könnyen, így hekkeled meg a rendszert a hűtéssel.

5. Távolítsd el a gyökeret

A vegyszer erőssége leginkább a hagyma gyökerében koncentrálódik. A gyökérszálak eltávolításával (a hagyma vége a kis rövidke szálakkal) csökkentheted az irritáló hatást. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy ne vágd ketté a gyökeret a folyamat során, mert azzal szabotálod az ördögi tervet.

6. Ne érintkezz az elkészült kockákkal, tedd minél távolabbra, ami már megvan

Miután felszeletelted a hagymát, fordítsd a másik felére a vágódeszkát. Ennek elméletileg minimálisra kell csökkentenie az irritáló anyagok számát a levegőben.

Továbbá, miután felkockáztad az első felét, tedd félre egy tálba a konyha másik oldalán. Ez is egy remek módja annak, hogy hagyma vegyszereit az ember a lehető legtávolabb tartsa a szemétől.

+1. Lefújni a vágódeszkát ecettel? Ez is működhet?

Egyesek azt mondják, hogy egy csepp ecet permetezése a vágódeszkára segíthet lelassítani a könnyfakasztó kémiai reakciót. Állítólag az ecetben lévő sav denaturálja az enzimet, amely beindítja az irritáló anyag termelését. A baj csak az lehet, hogy az ecet ízét is megkapod ajándékba ezzel a módszerrel, ezért csak olyan recepteknél használd, amelyek esetében nem bánod, ha kissé savanykás lesz a végeredmény.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra