Majdnem megszökött több rab a győri börtönből, inkább kiürítik

gyor-borton-racs
Olvasási idő kb. 2 perc

Márciusban egy letört ágylétra darabjával akarták kibontani zárkájuk falát fogvatartottak Győrben, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) arra jutott, hogy mostani formájában nem működhet tovább az intézmény.

Számos biztonsági és fenntarthatósági szempontot mérlegelve jutott a BVOP arra, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet néhány hónapon belül kiüríti, a fogvatartottakat más börtönökbe szállítja át – közölték az MTI-vel.

A márciusi szökési kísérletet időben észlelték, így az elítélteknek esélyük sem volt a szökésre, de utána belső vizsgálat indult. Ez megállapította, hogy az 1910-es években épült börtön annyira leromlott műszaki állapotban van, hogy a biztonságos fogva tartás feltételei nem biztosíthatóak teljes körűen. Ez tette lehetővé, hogy a fogvatartottak egy letört fémdarabbal megbontsák a falazatot.

A börtön állapota Győrben már igen rossz
A börtön állapota Győrben már igen rosszJose A. Bernat Bacete / Getty Images Hungary

A győri börtön menthetetlen

Az épület annyira korszerűtlen, hogy felújítása, átalakítása, a megfelelő biztonságtechnikai eszközökkel történő felszerelése aránytalanul magas költséggel járna.

 „Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a mára már elavult műszaki megoldások jelentősen növelik a rendkívül költséges üzemeltetést:

az ingatlan nem szigetelt, régi nyílászárókkal, korszerűtlen fűtés-, víz- és villamos hálózattal rendelkezik.

A mindössze 165 ember fogva tartására szolgáló intézet nem éri el a büntetés-végrehajtási szervezet elhelyezési kapacitásának 1 százalékát sem, üzemeltetési költségei mégis vetekszenek a nagy börtönök rezsijével" – közölte Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője. Emiatt nem terveznek elbocsátásokat, a börtönőröket más intézmények fogják a továbbiakban foglalkoztatni, őket buszokkal juttatják majd el az otthonukhoz legközelebb eső más börtönökbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek