Gyereksztárok, akiket tönkretett a siker

Régóta tudjuk, hogy nem feltétlenül a legjobbat tesszük a gyerekünkkel, ha sztárt csinálunk belőle – még úgy is, ha megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy megvédjük a siker árnyoldalaitól. És akkor még nem beszéltünk azokról a szülőkről, akik sztárcsemetéiknek nemhogy védelmet biztosítottak volna, de kifejezetten kárt okoztak nekik.

Számtalan árnyoldala van a sikernek, amelyet gyerekként, felkészületlenül, a tudatos mentális védelem és biztonságos környezet megléte nélkül még nehezebb feldolgozni. Kiemelten fontos lenne ilyen helyzetben a család szerető támogatása, sokaknak azonban mégsem adatik meg.

„A gyereksztárok idejekorán találkoznak a show-biznisz csillogó és egyben sötét oldalával. 

Gyakran kimarad náluk az egészséges ütemű szocializáció a kortársakkal,

amely során kulcsfontosságú társas kompetenciákat sajátíthatnának el” – magyarázza Sas Eszter Krisztina pszichológus. „Szerencsére akadnak kivételek, de a gyereksztárok többsége serdülő- és felnőttkorára különféle mentális betegségektől és függőségektől szenved.”

A szakember szerint ez többek között annak a következménye, hogy túl korán csöppennek egy olyan világba, amelyben alapvetően felnőttekkel vannak körülvéve. Idejekorán találkoznak a szexszel, könnyen hozzáférhetőek számukra a drogok, valamint a folyamatos tökéletességre törekvés, megfelelési kényszer vagy éppen az elutasítástól való félelem érzelmileg labilissá teheti őket.

„A szülők felelőssége kiemelkedő abban, hogyan válhat egészséges felnőtt a gyereksztárokból. 

Nem ritka sajnos, hogy pont a szülők hajszolják bele a show-bizniszbe a gyermeküket,

saját meg nem valósított álmaik miatt vagy a család anyagi helyzetének javítása érdekében. Azonban felelős szülőként fontos lenne mindig azt szem előtt tartanunk, ami a gyermek fejlődését és jóllétét szolgálja” – mondja a pszichológus.

Íme néhány példa, ahol a szülőknek ez sajnos nem sikerült.

1. Macaulay Culkin

Nincs karácsony Kevin nélkül – és sajnos nem beszélhetünk az elrontott gyermeksorsokról Macaulay Culkin említése nélkül. Culkint 1988-ban kezdték foglalkoztatni Hollywoodban, de a Reszkessetek, betörők! című vígjátékkal már 1990-ben a világ egyik legnépszerűbb és legtöbb bevételt hozó gyereksztárja lett.

GettyImages-1190751582
Jayne Kamin-Oncea / Getty Images Hungary

Pár évvel később, amikor Macaulay elérte a serdülőkort, felmerült a vád, hogy apja rosszul gazdálkodott a vagyonával.

Ízléstelen felügyeleti jogi per következett, amelyben szülei mohón küzdöttek a gyermek és a vagyona feletti irányításért.

Culkin később komoly drogproblémákkal küzdött, amelyekből hol több, hol kevesebb sikerrel próbált kilábalni, és egyre ijesztőbb fotók jelentek meg róla. Mára talán visszatért önmagához, és a rajongók reményei szerint hamarosan a képernyőre is.

2. Lindsay Lohan

Lindsay Lohan 3 évesen divatmodellként kezdte karrierjét a reflektorfényben, és nagyon hamar a bulvárlapok és lesifotósok célpontjává vált. 2006-ban, 20 évesen már az Anonim Alkoholisták találkozóira járt rendszeresen, később az elvonókúrák, kokainbirtoklás és jogosítvány nélkül vezetés miatt került be rendszeresen a hírekbe.

GettyImages-1183464096
Gotham / Getty Images Hungary

Innentől csak rosszabb lett a helyzet. Ügyei miatt börtönbüntetésre és számtalan rehabilitációra ítélték, majd 2011 januárjában vádat emeltek ellene egy ékszerüzletből származó nyaklánc ellopásával.

Közmunkáról, elzárásról és terápiáról szólt az élete, 2014 novemberéig biztosan.

A jövőben, reméljük, sokkal jobb híreket kapunk az egyébként rendkívül tehetséges színésznőről.

3. Britney Spears

Ahogy a Dívány is megírta, Britney Spears szeptember végén szabadult az apja gyámsága alól, de 

elmondása szerint a családja sokkal mélyebben bántotta, mint ahogy a rajongói valaha is tudni fogják.

Sokan a gyámság idejét 13 év rabszolgaságként értékelik, amivel vélhetően az énekesnő is egyetért.

GettyImages-610598430
Kevin Winter / Getty Images Hungary

Britney Spears 11 évesen a Mickey Mouse Clubban kapott először szerepet, amikor csatlakozott Christina Aguilera és Justin Timberlake popszenzációjához. Két évadon keresztül szerepelt a műsorban, és onnantól kezdve minden lépését követhette a nyilvánosság. Míg a popszakmában egyre sikeresebb lett, magánéletében sikertelen házasságok, magányos terhességek, elképesztő botrányok kísérték útját, elveszítette két fia felügyeleti jogát is. A most szeptemberi bírósági döntéssel talán apjától megszabadulva végre elkezdheti élni a saját életét, úgy, ahogy ő szeretné.

+1 Drew Barrymore

A magyar származású Drew Barrymore tizenegy hónapos korában szerepelt először, egy kutyaeledel-reklámban, majd ötévesen debütált első filmjében.

GettyImages-874220636
Noam Galai / Getty Images Hungary

Egy évvel később Spielberg E.T.-je kora leghíresebb gyerekszínésznőjévé tette. Miután alkoholista apja kilencéves korában elhagyta őt és édesanyját,

Drew állandó szereplője lett New York leghíresebb éjszakai klubjának – szorgalmasan bulizó édesanyjával együtt. 11 éves korára rendszeresen ivott, 12 évesen füvet szívott, és 13 évesen már kokaint fogyasztott.

14 éves korában elvonóra ment, majd öngyilkosságot kísérelt meg. 15 évesen kérvényezte a felnőtté nyilváníttatását, saját lakásba költözött, és egy kávézóban kapott munkát. Barrymore huszonéves korára ki tudott mászni a pokol mély bugyraiból, és megtalálta az egyensúlyt az életében. Ma már nagy sikerű színésznő és producer.

A túlféltés is probléma

A gyereksztároknak persze nem mindig felelőtlen szülő adatik.

Olyan szülők is vannak, akik túlféltik és elkényeztetik sztárcsemetéjüket, azonban ez sem vezet jóra.

„Elhalmozzák őket a sztárok kiváltságaival, ami később nehézséget jelenthet a kötelezettség- és felelősségvállalásban” – mondja Sas Eszter Krisztina. „Kimaradnak olyan alapvető házimunkák végzéséből is, amelyeket idővel minden gyereknek szükséges megtanulnia, hogy felelősségteljes felnőtté váljon. Nem utolsósorban pedig hozzászoknak a folyamatos figyelemhez, amely, ha valamiért alábbhagy vagy abbamarad, komoly törést okozhat a gyermek önértékelésében és önmagával való viszonyában” – fogalmaz a szakember.

Mit lehetne másképp?

„Szülőként fontos a folyamatos kommunikáció, a gyermek érzéseinek megértése, és már a legelső intő jeleknél megfelelő szakmai segítség bevonása.

Emellett a gyermeknek a kamerákon vagy a színpadon túl is legyen tartalmas élete,

tanuljon, találkozzon civil kortársakkal is, és adjuk meg neki a lehetőséget, hogy megélje a valódi gyermeki létet a maga felhőtlenségével” – javasolja a pszichológus.

Elmondása szerint korosztályonként különböző tényezők jelezhetik előre, hogy a gyermek nehézségekkel küzd. A 2 és 8 év közötti gyerekek a stressz következő tüneteit mutathatják:

 • regresszió,vagyis csecsemőkori viselkedések visszatérése, mint ujjszopás, ágybavizelés
 • depresszió
 • sírás
 • szorongás
 • túlzott indulatosság

A tinédzserek esetén a következő jelek figyelmeztethetnek a bajra:

 • romló iskolai teljesítmény
 • eltávolodás a barátoktól, családtól
 • túlzott mértékű alvás
 • kábítószer- vagy alkoholfogyasztás
 • étkezési zavarok
 • falcolás
 • hazudozás és a titkolózás
Oszd meg másokkal is!
Mustra