Gyerek a mekiben – TESZT

mcdonalds-gyerek-fokuszRáeresztettünk három család – a makrobiotikus, a mainstream fogyasztó és a falánk – gyerekeit az online mekire, fogyasszanak kedvükre, és közben teszteltük, milyen tápanyagok kerültek be a gyerektestekbe. Összegeztük, mire jutotottunk a gyorskaja és a gyerek összefüggésében.


A Dívány megjegyzése: Kipróbáltuk a Meki INBÉ-kalkulátorát, és nem az derült ki, amit vártunk: az elsődleges tapasztalat, hogy a kalkulátor könnyen bevisz a bozótba –  dietetikusra volt szükségünk, hogy egyáltalán rájöjjünk, rossz adatokkal számolunk. Az alábbi tesztben az adatokat már javítottuk. A dietetikus véleményét itt olvashatod, azt pedig itt foglaltuk össze, mire figyeljetek, ha használnátok a kalkulátort.

 

A McDonalds egy táplálkozástudományi szakértőkből álló csoporttal dolgoztatta ki mutatórendszerét, az Irányadó Napi Beviteli Érték- (INBÉ-) indexet, amely megmutatja, hogy egy adott anyagból egy bizonyos étel mennyit tartalmaz a napi szükséglet arányában. Az INBÉ-index a McDonald’s webes alkalmazásában az alábbi összetevőket mutatja:

 

mcdonalds-jelmagyarazat

 

A tesztalany

mcdonalds-gyerek-napi-ertekekTesztalany gyerekünk nem tudjuk, milyen kondíciókkal rendelkezik, csak annyit, hogy ő a McDonalds szerint egy átlagos gyerek. Napi szükséglete a különböző anyagokból a grafikonon látható. Ő egy képzeletbeli gyerek, aki az alábbiakban 3 különböző vérmérsékletű családban összeszedett életvitellel válogat a kínálatban. Így kísérli meg bemutatni a három, önkényesen választott fogyasztótípus, a makrobiotikus, a mainstream és a falánk fogyasztó családjában általános mentalitást. Mindhárom típus nevében összeállít egy-egy reggeli–ebéd–vacsora-triót, majd megnézzük, az INBÉ-alkalmazás milyen adatokat dob ki.

 

A MAKROBIOTIKUS CSALÁD GYEREKE

reggeli

mcdonalds-gyerek-makro1A makrobiotikus szemléletű család reggelire egy könnyű kertész salátát választ a gyereknek premier öntettel. Nem terhelik az apróságot sós toasttal vagy tojásos szendviccsel, a hangsúly a könnyű zöldségen van inkább.

 

 

ebéd

mcdonalds-gyerek-makro2A felvilágosult étkezésű család gyereke ebédre megismétli a kertész salátát, de most mediterrán öntetet tesz rá, és kísérőnek bedob vele egy 4 darabos Chicken McNuggets-adagot is. Sóból megint jeles…

 

 

 

vacsora

mcdonalds-gyerek-makro3A makrobiotikus család gyereke vacsira egy csirkés Cézár-salátával próbálkozik – 1000 sziget öntetet tesz rá. El is száll zsírban és sóban, pedig a választás alapján sok szülő inkább azt sejtené, egészséges a vacsora.

 

 

A MAINSTREAM FOGYASZTÓ GYEREKE

reggeli

mcdonalds-gyerek-mainstream1A mainstream fogyasztók utódai követik a szülőknél látottakat. Reggelire így egyből egy sajtostoast-menüt kérnek McBurival, és ezzel meg is alapozzák a napi bevitelt. Na nem kalóriában, hanem sóban.

 

 

ebéd

mcdonalds-gyerek-mainstream2Ebédre a tömegáramlattal utazó család gyerkőce sajtburgermenüt választ kis hasábburgonyával – ilyen dolgok találhatóak a Happy Meal menüben.
A választás eredménye látható a grafikonon.

 

 

 

vacsora

mcdonalds-gyerek-mainstream3Fehér hús a táplálkozási divat követőjének és családjának: a gyerek vacsira prémium csirkesalátát kap 1000 sziget öntettel. És mindenki abban a szent meggyőződésben tér aludni, hogy a család adott a gyerek egészségének. És tényleg…

 

 

A FALÁNK FOGYASZTÓ GYEREKE

reggeli

mcdonalds-gyerek-falank1A legdurvább sorsra talán az a gyerek jut, aki étkezési szokásait falánk családban szedte magára. Ő gátlástalanul berendeli a tojásos-baconos McMuffint kis krumplival, amit majonézbe mártogat. Reggelijének meg is van az eredménye, néhány éven belül haskörméretben fizet a természet.

 

 

ebéd

mcdonalds-gyerek-falank2Egy jó prémium grillcsirkeszendvics sok zöldséggel, kis buronyával és majonézzel - ez az, amit tesztgyerekünk rendel. Az ebéd ugyan nem éri el reggelijének értékeit, de még így is elegendő egy komolyabb sokk kiváltásához. Sóban és zsírban ezzel az ebéddel a gyerek már a holnapi napot is szinte letudta.

 

 

vacsora

mcdonalds-gyerek-falank3A nagyétkű család gyereke a vacsoránál is kitesz magáért, rendel egy 6 darabos Chicken McNuggetset, kiskrumplival kíséri, amelyet barbecue szószba és majonézbe mártogat. Családja támogatja, szerintük is a jó vacsora a pihentető alvás záloga.

 

 

KÍSÉRLETÜNK EREDMÉNYEI

A kísérlet eredményeit egy újabb írában foglaltuk össze, amelyet itt olvashatsz: Sóban, zsírban nagy – mekiteszteredmények

 

A MEKITESZT TOVÁBBI RÉSZEI

A nagy McDonald’s-teszt körülményei. | A makró, a mainstream és a falánk

Mit tartalmaznak a szendvicsek, saláták, lehet-e egészségesen enni gyorsétteremben? | Pasi a mekiben – TESZT

A komolyabban fogyasztó fiúk mellett ránéztünk, hogy jár a csaj, ha az arany boltíves láncnál kajál | Csaj a mekiben – TESZT

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra