Nem lehet semmit tenni a Magyarországon terjedő fertőzéssel szemben

GettyImages-1465824599

Pusztul a kőris a Bakonyban is, gombafertőzés tizedeli az állományt. Nincs gyógyír, nincs semmilyen megoldás, amely megállíthatná a pusztulást.

Egyik legősibb fafajtáját veszítheti el a Bakony: egyre több kőriserdőben pusztulnak a fák, ami a kontinens jelenlegi legnagyobb erdészeti problémájára irányítja a figyelmet, írja a Veol.

A Bakony legmagasabb hegye sem véletlenül Kőris-hegy, de ha így haladunk tovább, a fafajtáról hamarosan már csak múlt időben beszélhetünk a Bakony esetében. Egy idegen, behurcolt gomba okozta fertőzés terjed ugyanis jelenleg is kőriserdeinkben, mely ellen semmilyen módon nem tudunk védekezni.

A kőriserdőkben hatalmas kárt tesz a gombafertőzés
A kőriserdőkben hatalmas kárt tesz a gombafertőzésmalerapaso / Getty Images Hungary

A fertőzés nem kíméli a fákat

A változó környezeti viszonyok közepette az elmúlt húsz évben új kórokozók jelentek meg a Bakonyban is, köztük a kőris pusztulását okozó gombával. 

A magas kőrisek hajtáspusztulását okozó gombafajról korábban bebizonyosodott már, hogy más kőriseket is megtámad.

A betegség tünetei közt van a levelek, a hajtások hervadása, száradása, barna foltok és nagyobb elhalások a vesszőkön, a kérgen, barnás elszíneződés a fás részekben. Ha elkezdik a beteg kőrisfákat eltávolítani, akkor előfordulhat, hogy foltokban csupasszá válnak területek. Helyükre nem kőrist, hanem elegyes erdőket telepítenek. A világos kőrist nem támadja a gombafaj. A szakemberek úgy vélik, a fertőzés mértéke napjainkra megkérdőjelezi az értékes faanyagot adó kőriserdőink gazdasági létjogosultságát és ökológiai stabilitását.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek