Ha azt mondják, ne nézz oda, te is odanézel? Ez a pszichológiai magyarázata

GettyImages-1322928466

Ha most azt írom, ne gondolj egy elefántra, nagy valószínűséggel egyből megjelenik a képzeletedben a hatalmas állat képe. Ez csak egy apró példa a fordított pszichológia működésére, azonban az élet számos területén találkozhatunk még vele. Mitől működik, és hogyan érdemes használnunk ezt a technikát?

A fordított pszichológia lényegében egy befolyásolási technika, amelyben az ellenkezőjét mondjuk annak, amit valójában szeretnénk elérni a másik embernél. Tulajdonképpen látszólag szembe megyünk a saját akaratunkkal és véleményünkkel, azonban pont ezáltal alakíthatjuk úgy a helyzetet, hogy a másik fél megtegye, amit szeretnénk tőle. Ráadásul így azt is gondolja majd, hogy ez az ő saját döntése, és nem mi befolyásoltuk.

A fordított pszichológia elmélete – a tiltott gyümölcs mindig édesebb

A legtöbben gyerekként biztosan tapasztaltuk már magunkon (vagy a saját gyerekeinknél), hogy ha valamit megtiltanak, az annál jobban izgatja a fantáziánkat. Ez a jelenség azonban nemcsak gyerekeknél, de a felnőtteknél is működik. De pontosan miben is rejlik a fordított pszichológia ereje?

Ha korlátoznak minket a lehetőségeinkben (például mit tehetünk, kivel találkozhatunk, mire gondolhatunk stb.), akkor a tiltott, tehát a nem választható opciók vonzereje jelentősen megnövekedhet. Hiszen senki sem szereti, ha korlátok közé szorítják a személyes szabadságát, így nagy valószínűséggel ellen fog állni a külső nyomásnak és kényszernek, és azzal ellentétes módon fog cselekedni.

Ezért van az például, hogy ha a szülők megtiltják a kamasz lánynak, hogy elmenjen randira egy olyan sráccal, aki nekik nem szimpatikus, egyrészt a kamaszkori önérzet és a szabadsága védelme érdekében, másrészt a fordított pszichológia hatásmechanizmusa nyomán, biztosak lehetnek benne, hogy találkozgatni fog a fiúval. Kicsit eltávolodva ettől a hétköznapi helyzettől, az irodalomban is találhatunk példát a fordított pszichológiára. Vajon ugyanolyan lángoló szerelem égett volna az angol drámák egyik leghíresebb szerelmespárja, Rómeó és Júlia között, ha a két család között nincs feloldhatatlannak tűnő ellentét?

Lázadó kamaszoknál kifejezetten hatásos a fordított pszichológia
Lázadó kamaszoknál kifejezetten hatásos a fordított pszichológialjubaphoto / Getty Images Hungary

Így sajátíthatod el a fordított pszichológia művészetét

A fordított pszichológiára egyébként nem mindenki fogékony. Az alapvetően

alkalmazkodó, engedékeny és konfliktuskerülő emberek esetén például nem sokra megyünk vele.

Azonban azoknál, akik büszkébbek, ellenállóbbak, függetlenebbek, és rosszul viselik, ha korlátok közé vannak szorítva, valamint lázadó gyerekeknél és serdülőknél kifejezetten hatásos a módszer. De pontosan hogyan és miként érdemes használnunk a fordított pszichológiát?

  • Végig maradjunk higgadtak, főleg, ha egy gyereknél szeretnénk elérni a célunkat.
  • A hangszínünk legyen egyenletes, az ellenkezőjét mondjuk annak, amit szeretnénk.
  • Akár meg is tilthatjuk az egyébként kívánt viselkedést (pl. Ne mosogass el!), de akár azt is jelezhetjük, hogy kételkedünk a másikban (pl. Lefogadom, hogy ma sem fogsz elmosogatni.)
  • Az is hatásos, ha megkérdőjelezzük a másik rátermettségét, azáltal, hogy azt állítjuk, hogy azért nem csinál meg valamit (pl. mosogatás), mert nem tudja, vagy nem olyan jól, mint mások. Így a bizonyítási vágy is bekapcsol, és a legtöbben igyekezni fognak végrehajtani azt, amit vártunk tőlük.

Annak érdekében, hogy a fordított pszichológiát ne vigyük túlzásba, és ne váljunk manipulátorokká, érdemes észben tartanunk a következőket:

  • Csak óvatosan alkalmazzuk ezt a taktikát, akkor, ha már az egyéb kommunikációs fogások hatástalannak bizonyulnak!
  • Lehetőleg olyan embernél vessük be, aki hajlamos vitatkozni vagy ellenállni. 
  • Mindig hagyjuk meg a másiknak a választási szabadságát, és fogadjuk el, ha éppen nem sikerült elérnünk, amit szerettünk volna. 
  • Maradjunk higgadtak és nyugodtak, ne próbáljuk ráerőltetni a másikra az akaratunkat!

Te szoktad alkalmazni a fordított pszichológiát?

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Oszd meg másokkal is!
Mustra