Ezt teheted földrengés előtt, alatt és utána

GettyImages-1464168103

Fel lehet készülni egy olyan mértékű természeti katasztrófára, mint ami február 6-án a török–szír határvidéket sújtotta?

Február 6-án 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét; azóta számos ország mentőcsapata segít a mentésben. A mínusz 18 fokos hidegben egyre kevesebb az esély, hogy újabb túlélőkre bukkannak. Amikor ilyen tragédiáról hallunk, óhatatlanul is felmerül a kérdés: hogyan lehet túlélni egy ilyen mértékű katasztrófát.

Hasznos tanácsok földrengés esetén

Noha a földrengést megelőzni, elkerülni nem lehet, valamennyire mégis felkészülhetünk rá. A katasztrófavédelem honlapján számos hasznos tanács olvasható, mi mindent tehetünk, hogy minimalizáljuk a sérüléseket és az anyagi kárt. Fontos, hogy biztonságossá tegyük az otthonunkat és menekülési útvonalakat jelöljünk ki. Akik nagyon biztosra akarnak menni, azok összeállíthatnak egy vészhelyzeti felszerelést, ami 3 napra elegendő élelmiszert (nem romlandó ételek), innivalót (fejenként 12 liter víz), elsősegélydobozt, valamint létfontosságú eszközöket tartalmaz. Ismerjük meg a veszélyhelyzeti magatartásokat, és fontos, hogy rendelkezzünk elsősegélynyújtási ismeretekkel, és gondoskodjunk a megfelelő biztosításról.

Készítsük fel előre a családot, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén
Készítsük fel előre a családot, hogy mi a teendő vészhelyzet eseténdoble-d / Getty Images Hungary

Mit tegyünk földrengés esetén?

Amíg tart a rengés, ne próbáljuk elhagyni az épületet, mivel a legtöbb sérülés ilyenkor történik. Az épületen belül igyekezzünk távol kerülni az olyan tárgyaktól, amelyek sérülést okozhatnak (például az ablakoktól, üvegfelületektől, könyvespolcoktól). Keressünk menedéket az asztalok alatt, ajtókeretben vagy a szoba sarkában. Földrengés alatt csak életveszély esetén használjuk a telefonunkat, mert a hatóságoknak szükségük van minden szabad vonalra. Ne gyújtsunk gyufát vagy villanyt!

A földrengést követően

Óvatosan mozogjunk a lakásban, hiszen a sérült, elmozdult bútorok balesetveszélyesek. Az erősen megsérült épületeket minél hamarabb el kell hagyni, de tilos a liftet használni! Gázok és füst ellen takarjuk arcunkat, szemünket és minden más szabad bőrfelületet nedves ruhával. Védjük magunkat meleg, vastag ruhával, és vigyük magunkkal a veszélyhelyzeti csomagunkat. A telefont továbbra is csak életveszély esetén használjuk.

Fontos, hogy amennyire lehet, maradjunk távol a romos területektől.

Ha lehetőségünk engedi, segítsünk a bajba jutott embereken. Ügyeljünk arra, hogy ne mozdítsunk el súlyosan sérülteket, kivéve ha közvetlen életveszélynek vannak kitéve. Ha ilyet észlelünk, kiáltsunk segítségért! Takarítsuk fel a kiömlött üzemanyagot, vegyszert vagy az egyéb gyúlékony anyagokat. Elemlámpával ellenőrizzük, majd zárjuk el a gáz- és elektromos készülékeket, az elektromos főkapcsolót. A gázvezeték főkapcsolóját csak szivárgás gyanújakor szabad elzárni, visszakapcsolni pedig csak szakembernek lehet!

Ha közterületen, tömegben ér minket a földrengés, igyekezzünk védett helyen maradni, és elkerülni, hogy a pánikba esett tömeg magával sodorjon bennünket.

Ha épp vezetés közben reng a föld, álljunk le az út szélén, távol a hidaktól, illetve a felüljáróktól, és maradjunk a járműben. A legfontosabb tanács azonban az, hogy próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat, mert ha hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a pánik, nem leszünk képesek megfelelő és biztonságos döntéseket hozni.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra