Ezek a szerek semmiképp se hiányozzanak az otthoni gyógyszeres dobozból!

GettyImages-1334361021

Amikor az első megfázásos tünetek jelentkeznek, esetleg megsérülünk vagy egy hólyag keletkezik a lábujjunkon, elővesszük otthon a gyógyszeres dobozt. Ha a legmegfelelőbb házi patikát szeretnénk összeállítani, ne csak kötszert és orvosságokat tegyünk bele, hanem különféle apró segítőket, amelyek az egészséget szolgálják. Eláruljuk, mi az, ami semmiképpen sem hiányozhat belőle.

Egy jól felszerelt házi patikával megfelelően felfegyverkezhetünk minden váratlan helyzetre. Miután vészhelyzetben minden perc számít, a gyógyszerek mellett legyen a patikadobozunkban egy lista a segélyhívó számokkal, a gyógyszerek használati útmutatójával, valamint egy elsősegély-útmutató is.

Ellenőrizzük a szavatosságot!

Nagyon fontos, hogy a házi patikát rendszeresen ellenőrizni kell, és száraz, hűvös, gyermekek számára elérhetetlen helyen kell tárolni.

A hűvösebb idő beálltával egyre több családban fordulnak elő megfázásos, illetve vírusos megbetegedések. Már jó ideje nem volt szükségünk a láz- és köhögéscsillapítókra, a torokfájás elleni gyógyszerekre, éppen ezért érdemes ellenőrizni a fájdalomcsillapítókkal, az allergia elleni gyógyszerekkel, valamint az emésztési zavarokra használt készítményekkel, különféle cseppekkel, kenőcsökkel együtt ezeknek a szereknek is a lejárati idejét

Időnként ellenőrizzük le az otthon tárolt gyógyszerek szavatossági idejét
Időnként ellenőrizzük le az otthon tárolt gyógyszerek szavatossági idejétAsiaVision / Getty Images Hungary

Soha ne vegyünk be olyan gyógyszert, aminek a szavatossága már lejárt! A lejárt gyógyszerek nemcsak a hatásukat vesztik el, hanem veszélyesek is lehetnek.

Semmi esetre se dobjuk ki őket a háztartási szemétbe vagy akár a vécébe, mert veszélyes hulladéknak minősülnek. Gyűjtsük össze őket, és vigyük el egy patikába, ahol a kihelyezett gyűjtődobozban minden lejárt szavatosságú gyógyszertől biztonságos körülmények között megszabadulhatunk. 

Minden otthoni gyógyszeres doboz elengedhetetlen kelléke

Legyen szó bármilyen betegségről vagy egészségügyi panaszról, érdemes a gyógyuláshoz olyan készítményeket tartani és használni otthon, melyeket már kipróbáltunk és beváltak, hiszen ezek biztosan segítséget jelentenek majd a bajban.

Legyen az otthoni gyógyszeres dobozban az őszi és téli szezonban gyakran használt láz- és fájdalomcsillapító is
Legyen az otthoni gyógyszeres dobozban az őszi és téli szezonban gyakran használt láz- és fájdalomcsillapító isKostikova / Getty Images Hungary

Minden otthoni gyógyszeres doboz elengedhetetlen kelléke a fájdalom- és lázcsillapító, a lázmérő, a hasmenés és a székrekedés elleni készítmények, a hányinger és hányás elleni gyógyszerek, a gyomorégés elleni és emésztést segítő szerek, a sebfertőtlenítő, sebkötöző szerek és ragtapaszok, valamint a vitaminok. 

Ősszel és télen mindezt kiegészíthetjük még torokfertőtlenítő tablettával, cukorkával vagy spray-vel, köhögéscsillapítóval, köptetővel, orrsray-vel, orrcseppel és fülcseppel. A házi patika elengedhetetlen kelléke mára már a szájmaszk és a Covid-teszt is.

Készüljünk fel a háztartási balesetekre

A legtöbbször mindig valamilyen háztartási baleset kapcsán kerül elő az otthoni elsősegélydoboz, amiből nem hiányozhatnak a fertőtlenítőszerek és a kötszerek. Az olyan kisebb sérülések esetén, mint a vágás, a horzsolás, elég, ha ragtapaszt használunk. A mélyebb sebeket azonban leginkább vágható sebtapaszokkal vagy párnázott ragtapaszokkal tudjuk megvédeni a szennyeződésektől. Ha mindez kevésnek bizonyul, kötszerre lesz szükségünk. Éppen ezért célszerű a patikában beszerezni steril nyomókötést, gézkötést, rugalmas rögzítőkötést vagy bandázst és rögzítőtapaszt. 

Ne hiányozzanak az otthoni patikából a sebkezeléshez szükséges eszközök se
Ne hiányozzanak az otthoni patikából a sebkezeléshez szükséges eszközök sedorioconnell / Getty Images Hungary

Praktikus, ha van otthon kifejezetten égési sérülésekre való kötszer is. A házi patikába érdemes betenni egy ollót és egy csipeszt is, amit használat előtt fontos sterilizálni. A csipesznek tüskék, üvegszilánkok eltávolításakor vehetjük hasznát.

Az elsősegélykészletünkből nem hiányozhat egy háromszög alakú kendő sem. Egy jól felszerelt házi patikában ezenkívül megtalálhatóak a praktikus sebösszehúzó csíkok is. 

Az egészség megőrzésére is gondoljunk

A legpraktikusabb házi patikában nemcsak kötszerek és orvosságok vannak, hanem olyan különféle segítők is, amelyek nemcsak a gyógyítást, hanem az egészség megőrzését is szolgálják. A hideg, stresszes, vírusokban gazdag időszakban egyre nagyobb szüksége van a szervezetünknek az immunerősítésre. A támogatásra kiválóan alkalmasak a különféle ásványi anyagok és vitaminok. 

Ha csökken a napsütéses órák száma, szedjünk D-vitamint
Ha csökken a napsütéses órák száma, szedjünk D-vitamintTanja Ivanova / Getty Images Hungary

Mindenképpen legyen otthon D-vitamin, amely az izomzat, immunrendszer, csontok, fogak és a szívizom egészségét szolgálják; C-vitamin az immunrendszer és az erek épségének megóvása érdekében, szelén a máj méregtelenítésére és a hormonrendszer támogatására; szerves cink, amely az immunrendszer alapköve; valamint mindig legyen kéznél magnézium is, különösen sportos egyének számára.

Ez is legyen az otthoni gyógyszeres doboz mellett

Betegségek esetén a bőséges folyadékbevitel nélkülözhetetlen, emiatt érdemes többféle teát is tartani otthon. A náthás, megfázásos tünetek enyhítésében sokat segíthet a hársfa- és a csipkebogyótea, a kamilla gyulladáscsökkentő, görcsoldó és szélhajtó hatásáról ismert, a borsmenta köhögéscsillapító, míg a csalánlevélből főzött tea enyhíti az emésztési problémákat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra